Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μπαράζ Roadshow για προσέλκυση επενδύσεων

Δεκαπέντε δισ. ευρώ «έφυγαν» από το ΧΑ το τελευταίο δωδεκάμηνο, με τον ΓΔ να υποχωρεί 37%. Βατερλό στις τράπεζες, με τον δείκτη να καταγράφει πτώση 95%. Εξαϋλώθηκαν οι αποτιμήσεις. Προβληματίζει το ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Διέξοδο στα roadshows ψάχνουν οι εισηγμένες.

ΧΑ: Μπαράζ Roadshow για προσέλκυση επενδύσεων
Τους τελευταίους 12 μήνες το Χρηματιστήριο ακολούθησε τη γενική πορεία της χώρας, που βρέθηκε σε παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας αλλά και -ειδικά το καλοκαίρι- επί ξυρού ακμής.

Οι αριθμοί περιγράφουν επακριβώς το μέγεθος της ζημίας: 15 δισ. ευρώ χάθηκαν από το ΧΑ, απώλειες 36,4% για τον Γενικό Δείκτη, υποχώρηση 95,76% για αυτόν των τραπεζών, ο οποίος... κύλησε από τις 726,6 στις 30,8 μονάδες. Ο ftse/XA Large Cap υποχώρησε στο ίδιο διάστημα κατά 44,4%.

Υπό τις συνθήκες αυτές, αξίζει αναφοράς το θετικό πρόσημο που πέτυχε ο δείκτης Mid & Small Θεμελιωδών Μεγεθών (+1,98%).

Πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του, το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό για διάστημα περίπου ενός μήνα, ανοίγοντας τελικά με περιορισμούς όσον αφορά στη συναλλακτική δυνατότητα των Ελλήνων επενδυτών, απόνερο και αυτό των capital controls που είχαν επιβληθεί λίγες εβδομάδες πριν.

Οι επιδόσεις της εγχώριας αγοράς αποτυπώνουν την έντονη επιφυλακτικότητα με την οποία η διεθνής καταρχάς επενδυτική κοινότητα αντιμετωπίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά αλλά και οικονομία γενικότερα.

Σε μία αγορά που οι ξένοι επικρατούν τόσο όσον αφορά στη συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση όσο και σε μερίδιο συναλλακτικής δραστηριότητας, το γεγονός ότι η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με εισροές ξένων -περί τα 660 εκατ. ευρώ- θεωρείται ως ύστατη ευκαιρία για επανάκτηση της εμπιστοσύνης τους.

Για δελεαστικές αποτιμήσεις κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, προσθέτοντας ωστόσο πως το ασταθές πολιτικό περιβάλλον αποτελεί βαρίδι για επενδυτικές κινήσεις και όσο δεν εξασφαλίζεται μία υποτυπώδης εσωτερική σταθερότητα, η απαξίωση της αγοράς και πολλών υγιών εταιρειών δυστυχώς θα συνεχίζεται.

Πράγματι, μόνο ως δελεαστικά μπορούν να χαρακτηρισθούν για υποψήφιους επενδυτές τα επίπεδα στα οποία έχουν περιέλθει σήμερα οι τιμές των μετοχών: Πενήντα εννέα τίτλοι έχουν τιμή μικρότερη του 1 λεπτού, ενώ 142 μετοχές βρίσκονται κάτω από το 0,5 ευρώ. Σε 154 ανέρχονται οι εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 10 εκατ. ευρώ, πέντε κυμαίνονται μεταξύ 500 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ενώ 7 εισηγμένες έχουν σήμερα κεφαλαιοποίηση μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση τεσσάρων εισηγμένων κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 δισ. ευρώ, ενώ μόλις μία ξεπερνάει τα 5 δισ.

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι προφανώς ιδιαίτερα κρίσιμες ενόψει ασφαλιστικού και λοιπών εξελίξεων που σχετίζονται με τους δανειστές. Εάν σε αυτά προστεθεί και το θέμα της προσφυγικής κρίσης, που βρίσκεται σε έξαρση με πολλαπλές αντιδράσεις όχι μόνο εκ των έσω, καταλαβαίνουμε πως η χρηματιστηριακή κοινότητα καλείται να επιδείξει ιδιαίτερη ψυχραιμία και επιδέξιους χειρισμούς», σημειώνουν στο Euro2day.gr εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών.

Σε μία προσπάθεια ανάσχεσης των παραπάνω και με προσδοκώμενο τη σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς μέσω επανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις επιδίδονται σε άνοιγμα στο εξωτερικό μέσω roadshows που αυτή την περίοδο διοργανώνονται ανά την Ευρώπη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στελέχη του ομίλου του Χρηματιστηρίου βρέθηκαν στο Λονδίνο προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με περισσότερους από 12 διεθνείς διαχειριστές, σε ένα διήμερο που διοργάνωσε η Εθνική Χρηματιστηριακή.

Με οικοδεσπότη την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, αναχωρούν την Τετάρτη για το Παρίσι υψηλόβαθμα στελέχη 7 εισηγμένων εταιρειών: Μοtor Oil, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Folli Follie, Τιτάν, ΔΕΗ και Ομιλος Χρηματιστήριο, προκειμένου να παραστούν στην «Ελληνική Ημέρα» που διοργανώνει για πρώτη φορά η Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Τα one to one meetings για όλους τους συμμετέχοντες ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα διψήφιος αριθμός.

Τις επόμενες έξι εβδομάδες, η παρουσία ελληνικών εισηγμένων εταιρειών σε διεθνή «συνέδρια» αναμένεται να κορυφωθεί καθώς στο διάστημα αυτό είναι προγραμματισμένα πολλά roadshows που πραγματοποιούνται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ήδη έχουν κληθεί να δώσουν το παρών εγχώριες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v