Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Απαισιοδοξία αναλυτών για τις προοπτικές

Παρά τη διαμόρφωση των κερδών της ΔΕΗ σε επίπεδο υψηλότερο του αναμενομένου το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι αναλυτές εξακολουθούν να εκφράζουν απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της Επιχείρησης. Τι ειπώθηκε στο conference call και πώς ”είδαν” τις δηλώσεις της διοίκησης οι αναλυτές.

ΔΕΗ: Απαισιοδοξία αναλυτών για τις προοπτικές
Παρά τη διαμόρφωση των κερδών της ΔΕΗ σε επίπεδο υψηλότερο του αναμενομένου το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι αναλυτές εξακολουθούν να εκφράζουν απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της Επιχείρησης. Πιο αναλυτικά:

Τα μεγέθη του α’ εξαμήνου της ΔΕΗ διαμορφώθηκαν σε επίπεδο υψηλότερο του consensus λόγω έκτακτων στοιχείων, τονίζει η Morgan Stanley στην έκθεσή της με ημερομηνία 29/8, στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 13 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση ”underweight”.

Σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαρθρωτικά ζητήματα για την Επιχείρηση, αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια του conference call η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε την αντικατάσταση εγκατεστημένης ισχύος 3,2 GW (25% του συνόλου), κάτι που ”αντανακλά” την έλλειψη ανταγωνιστικότητας ενός μεγάλου μέρους των μονάδων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ, το οποίο υποδηλώνει σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών.

Επίσης, εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του μεριδίου αγοράς της Επιχείρησης καθώς και των όγκων παραγωγής (-0,3% το α’ εξάμηνο), καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός όσον αφορά στην κατασκευή νέων μονάδων.

Η Morgan Stanley τονίζει ότι το outlook για τη ΔΕΗ παραμένει απαισιόδοξο και πως ακόμα και αν η διοίκηση της Επιχείρησης καταφέρει να ελέγξει τα κόστη και να δημιουργήσει άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση: Μια χαμηλότερη τιμή στα καύσιμα μπορεί να είναι ο ”οδηγός” για τις προσδοκίες αύξησης των EBITDA του ομίλου, ωστόσο αυτό θα δημιουργήσει ανταγωνιστικές πιέσεις, μειώνοντας τη συνολική παραγωγή.

Η Eurobank Securities (29/8) από την πλευρά της επισημαίνει ότι οι θεμελιώδεις προοπτικές της ΔΕΗ θα επιδεινωθούν, καθώς αναμένεται ένα ιδιαίτερα ”δύσκολο” γ’ τρίμηνο. Οι δυσκολίες για το τρίμηνο αποδίδονται στην αύξηση του κόστους των καυσίμων και των αγορών ενέργειας λόγω των κυμάτων καύσωνα, στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου που θα επηρεάσουν την παραγωγή στα νησιά το γ’ τρίμηνο και στη χαμηλή υδροηλεκτρική παραγωγή.

Τα αποτελέσματα βοηθήθηκαν από μη επαναλαμβανόμενα κέρδη όπως η αναστροφή πρόβλεψης ύψους 25 εκατ. ευρώ που αφορά στη Λάρκο και από χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή (10% έναντι πρόβλεψης 25%), σύμφωνα με το πρωινό report της Marfin Analysis. ”Χωρίς τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, μαζί με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα κέρδη από τη συμμετοχή στη Λάρκο (η ΔΕΗ έχει ποσοστό 28%), τα αποτελέσματα θα ήταν κατώτερα των εκτιμήσεών μας”, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι γενικά παραμένει επιφυλακτική για τη μετοχή καθώς δεν διαπίστωσε κάποια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία της εταιρίας ή κάποια βελτίωση στους εξωγενείς παράγοντες όπως οι τιμές πετρελαίου, ενώ θεωρεί ότι στο επόμενο διάστημα η μετοχή μπορεί να επηρεαστεί από τις εκλογές και το επιχειρηματικό σχέδιο τον Οκτώβριο.

---Τι ειπώθηκε στο conference call

Σύμφωνα με την έκθεση της Deutsche Bank (28/8), τα σημαντικότερα σημεία του conference call ήταν τα εξής:

1) Οι λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπου επισημάνθηκε πως ο ρυθμιστής ενέργειας έχει ήδη υποβάλει στον υπουργό Ανάπτυξης την πρόταση για τη μεθοδολογία υπολογισμού των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας περιμένοντας έγκριση.

2) Η ΔΕΗ ξεπέρασε τον στόχο που είχε θέσει για την εξοικονόμηση κόστους κατά 10 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο.

3) Η εταιρία προχώρησε σε μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά 800 άτομα το τελευταίο έτος, όμως το έκτακτο προσωπικό αυξήθηκε κατά 1.000 άτομα.

4) Η Επιχείρηση παρακολουθεί τις εταιρίες κοινής ωφέλειας σε άλλες, πιο αποδοτικές χώρες, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της να παραδέχεται πως η ΔΕΗ παραμένει ”πολύ γραφειοκρατική”.

5) Το κόστος από τις πυρκαγιές αναμένεται να ανέλθει σε ”μερικά εκατομμύρια”.

6) Η Επιχείρηση εξετάζει τρόπους για τη μείωση του κόστους των καυσίμων, όπως για παράδειγμα η χρήση μονάδων παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στα νησιά.

Αν και τα νέα σχετικά με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Επιχείρησης (που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο) θα μπορούσαν να δώσουν έναν θετικό βραχυπρόθεσμο καταλύτη, η Deutsche Bank θεωρεί ότι η μετοχή παραμένει θεμελιωδώς ακριβή και για τον λόγο αυτόν διατηρεί τη σύσταση ”sell”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v