Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Να συμμετάσχουν και οι Έλληνες στις ΑΜΚ των τραπεζών

Την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ζητούν οι χρηματιστηριακές εταιρίες. Επισημαίνουν την ανάγκη να αρθούν τα capital controls σε ό,τι αφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

ΣΜΕΧΑ: Να συμμετάσχουν και οι Έλληνες στις ΑΜΚ των τραπεζών

Την άρση των capital controls σε ό,τι αφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στη δυνατότητα συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ζήτησε ο ΣΜΕΧΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπύρος Κυρίτσης, αφού επεσήμανε ότι ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς είναι στρεβλός και όχι ισότιμος για τους Έλληνες επενδυτές, αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων του ΣΜΕΧΑ προκειμένου να πειστούν φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού για την αναγκαιότητα άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από το καθεστώς του Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η μέχρι τώρα πολύμηνη εμπειρία έχει διαψεύσει πλήρως τους φόβους ορισμένων ότι θα υπήρχε μεγάλη εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό από την ελεύθερη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

«Όλοι οι φορείς έχουν αναγνωρίσει ότι έχουμε δίκιο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να αλλάζει κάτι το ουσιαστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

Ο ΣΜΕΧΑ επίσης έθεσε το θέμα της δυνατότητας συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών στις επικείμενες ΑΜΚ των τραπεζών.

Ο κ. Α. Μωραϊτάκης, πρόεδρος της Nuntius Χρηματιστηριακής, υποστήριξε ότι η συμμετοχή αυτή είναι επιβεβλημένη για δύο λόγους. Πρώτον, διότι δεν θα βγουν λεφτά στο εξωτερικό και δεύτερον, γιατί δεν είναι ηθικό οι Έλληνες επενδυτές που έχουν χάσει τόσα λεφτά από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση να μην αντιμετωπιστούν ισότιμα και να υποστούν έτσι διάχυση των ποσοστών τους. «Οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να βρουν τρόπο, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις και οι Έλληνες επενδυτές», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Α. Πουλαρίκας (Δυναμική Χρηματιστηριακή) τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας, αν δεν αναγνωριστεί και τονωθεί ο θεσμός του Χρηματιστηρίου. «Θα πρέπει να αντιληφθεί το υπουργείο Οικονομικών ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί να προέλθει πλέον από δανειακά κεφάλαια, αλλά από επενδυτικά κεφάλαια. Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν την επόμενη περίοδο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω μεγέθους δεν μπορούν να απευθυνθούν σε funds του εξωτερικού.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας διαθέτει ήδη αποτελεσματικά εργαλεία για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, που θα χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v