Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το στοίχημα της αλλαγής τάσης

Πότε θα... χάσουν τον ύπνο τους οι «σορτάκηδες» στην αγορά. Ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου. Τι σηματοδοτεί η αύξηση των συναλλαγών. Οι στηρίξεις και αντιστάσεις για το Γενικό Δείκτη. Σε ποια ζώνη τιμών «εστιάζει» πλέον ο FTSE 25.

ΧΑ: Το στοίχημα της αλλαγής τάσης

Με το δεξί υποδέχθηκε η αγορά την έναρξη της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος με την προαιρετική πρόταση εξαγοράς της Τράπεζας Πειραιώς προς τους κατόχους των υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και ομολόγων κύριας εξασφάλισης.

Μετά το άτονο ξεκίνημα στη χθεσινή συνεδρίαση, οι αγοραστές πήραν τα ηνία και με αγορές στις τραπεζικές μετοχές, με αφετηρία την Alpha Bank, οδήγησαν εκ του ασφαλούς το δείκτη υψηλότερα.

Η σημαντική αύξηση στις συναλλαγές, κυρίως λόγω ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ο βασικός δείκτης της αγοράς μετοχών να κυνηγήσει την υπέρβαση του πρώτου τοπικού υψηλού των 703 μονάδων και των 708,29 μονάδων στη συνέχεια, για να μπορέσει να αμφισβητήσει την πτωτική τάση

Όπως είχαμε αναφέρει, στο θετικό σενάριο, αν η αγορά μπορέσει να κινηθεί πάνω από τις 680 μονάδες και «δει» μια καθαρή διάσπαση των 703/708 μονάδων, τότε θα προκληθεί σημαντική «αναστάτωση» στο στρατόπεδο των short.

Τα επόμενα βήματα είναι οι 715 μονάδες και έπειτα αρκετά υψηλότερα, οι 750 μονάδες.

Στον αντίποδα, οι στηρίξεις στην αγορά τοποθετούνται στα διαστήματα των 680 μονάδων που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο re-test της ανοδικής προσπάθειας. Έπειτα, στο ημερήσιο διάγραμμα, τα επίπεδα με σημασία είναι των 666 μονάδων και των 650 μονάδων. Κομβική παραμένει η στήριξη των 630/635 μονάδων.

Τυχόν διάσπασή της θα ανοίξει τον δρόμο για τις 615 μονάδες και πάλι έπειτα προς τα πρόσφατα χαμηλά στις 563 μονάδες περίπου.

Το διάγραμμα του ΓΔ

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε αντίθεση με το Γενικό Δείκτη, μπόρεσε και ξεπέρασε την προηγούμενη κορυφή του στις 207,28 μονάδες και πλέον εστιάζει στη ζώνη των 212/215 μονάδων. Η διάσπαση τους αφήνει ανοίγει αισθητά το ανοδικό περιθώριο έως τις 235 μονάδες. Ωστόσο, στα μικρότερα time-frames, η αγορά φαίνεται πάντως να χρειάζεται μια «ανάσα» για να μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Στον αντίποδα, η πρώτη στήριξη τοποθετείται στις 200 μονάδες και πιθανό επίπεδο re-test για την αγορά. Έπειτα είναι οι 185 μονάδες, με ενδιάμεσο επίπεδο τις 192 μονάδες. Η διάσπαση των 185 μονάδων που επιβεβαίωσαν τα ανακλαστικά της αγοράς την Παρασκευή 2/10, θα αποτελέσει ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και πριν τις 160 μονάδες, η ισχνή στήριξη είναι στις 173 μονάδες.

Τέλος, για τον τραπεζικό δείκτη, η αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 155/160 μονάδων στις 2/10, μετά από το σημαντικό διάστημα συσσώρευσης έδωσε την απαραίτητη ώθηση για κίνηση πάνω από την αντίσταση στις 220 μονάδες. Η επόμενη ζώνη με σημασία στο ημερήσιο είναι οι 240 μονάδες.

Απώτερος στόχος είναι στο πρόσφατο τοπικό υψηλό των 331 μονάδων, με ενδιάμεση περιοχή τις 295 μονάδες αν και εφόσον η ειδησιογραφία από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης συνεχίσει να είναι ευνοϊκή. Κίνηση χαμηλότερα από τις 182/190 μονάδες θα επαναφέρει τους πωλητές σε θέση οδηγού.

Στις επιμέρους τιμές των τραπεζικών μετοχών για την ΕΤΕ το τοπικό υψηλό των 0,663 ευρώ παραμένει το άνω όριο και τα 0,50 ευρώ η πρώτη στήριξη.

Για την Alpha Bank, τα 0,153 ευρώ και τα 0,181 ευρώ οι αντιστάσεις και τα 0,10 ευρώ η στήριξη. Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, πάνω από τα 0,09 ευρώ είναι τα 0,12 ευρώ ενώ η στήριξη παραμένει στο ιστορικό χαμηλό των 0,069 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v