Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε... κατάσταση νευρικής κρίσης επενδυτές και χρηματιστές!

Οι βαρύτατες απώλειες του τελευταίου 18μήνου, τα capital controls, τα «σύννεφα» στο εξωτερικό και οι μαζικές απολύσεις έχουν φέρει τον εγχώριο επενδυτικό κλάδο στα όριά του. Πώς βλέπουν τα πράγματα οι Ν. Χρυσοχοΐδης και Σ. Μελαχροινός.

Σε... κατάσταση νευρικής κρίσης επενδυτές και χρηματιστές!

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται η εγχώρια αγορά, με τους επενδυτές να μην μπορούν να τοποθετηθούν λόγω των συνεχιζόμενων κεφαλαιακών ελέγχων και τις εταιρείες του κλάδου να καταγράφουν ζημίες, προχωρώντας παράλληλα και σε συνεχείς απολύσεις προσωπικού.

«Χρηματιστηριακές εταιρείες, ΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ και λοιπές εταιρείες του κλάδου, μειώνουν συνεχώς το προσωπικό τους κατά τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα ο κλάδος να χάνει πλέον έμπειρα στελέχη που θα του λείψουν πολύ στη συνέχεια.

Επίσης, περαιτέρω μείωση θέσεων εργασίας αναμένεται και εξαιτίας των πιθανολογούμενων συγχωνεύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει να συζητούνται, λόγω των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται στα οικονομικά των εταιρειών», δηλώνει γνωστός παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς, ο οποίος αμφιβάλλει για το κατά πόσο αρκετές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντέξουν, αν συνεχιστεί σε βάθος χρόνου η τρέχουσα κατάσταση.

Πέρα όμως από τις εταιρείες του κλάδου, σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται και οι Έλληνες επενδυτές, με τον Γενικό Δείκτη να έχει απολέσει περίπου 50% από την άνοιξη του 2014 και κυρίως με τους τραπεζικούς τίτλους να έχουν μεν «ισοπεδωθεί», πλην όμως να εμφανίζουν υψηλότατες διακυμάνσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

«Οι Έλληνες επενδυτές βρίσκονται αυτή την περίοδο στη... γωνία. Στο εσωτερικό της χώρας δεν μπορούν να τοποθετηθούν λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις προσφέρουν στην πράξη κάτω από 1% και μάλιστα με τα κεφάλαια δεσμευμένα λόγω των capital controls.

Αλλά ακόμη και αν κάποιοι με διάφορους τρόπους έχουν τη δυνατότητα αγοράς τίτλων στο εξωτερικό, τα προβλήματα κάθε άλλο παρά απουσιάζουν. Να πάρουν μετοχές μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ανοδικής πορείας και με το αρνητικό σενάριο της Κίνας να παραμένει ορθάνοιχτο; Να επιλέξουν ευρωπαϊκά δεκαετή κρατικά ομόλογα που δίνουν μόλις 0,5% έως 1,5% τον χρόνο; Ή, τέλος, να προτιμήσουν τα εμπορεύματα μετά από τη σημαντική υποχώρηση που έχουν υποστεί, αλλά και τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί στον διεθνή ορίζοντα;». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε την τρέχουσα κατάσταση γενικός διευθυντής εγχώριας ΑΕΔΑΚ, χωρίς φυσικά να κρύβει τον προβληματισμό του για τη γενικότερη πορεία των πραγμάτων.

Κλίμα προβληματισμού εκπέμπει και ο χρηματιστηριακός αναλυτής της SOLIDUS Χρηματιστηριακής κ. Σέργιος Μελαχροινός (στη φωτό αριστερά), σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει φυσιολογική αγορά μετοχών στην Ελλάδα μετά την επιβολή των capital controls, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο σύντομα θα μπορούμε να πούμε πως έχει ολοκληρωθεί η πτωτική κίνηση τιμών που ξεκίνησε την άνοιξη του 2014.

Μάλιστα, σημείωσε πως η διαφαινόμενη επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές αποτελεί και αυτή έναν ανασχετικό παράγοντα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Ειδικότερα, για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκτίμησε ότι πέρα από τρίτη κατά σειρά, θα είναι παράλληλα η μεγαλύτερη και περισσότερο φαρμακερή, συμπληρώνοντας πως «οι παλαιοί μέτοχοι των τραπεζών θα πληγούν βάναυσα, αλλά πιστεύω πως θα πρόκειται για το τέλος μιας περιπέτειας που ξεκίνησε το 2009».

Ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης (στη φωτό δεξιά), διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, εξέφρασε στο Euro2day.gr τη δική του άποψη σχετικά με το πώς βλέπει τα πράγματα στο ΧΑ και τσα διεθνή χρηματιστήρια.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ο κ. Χρυσοχοΐδης πιστεύει πως ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το απόλυτο μέγεθος των απαιτούμενων κεφαλαίων, αλλά και ο τρόπος άντλησής τους, θα επηρεάσουν την ψυχολογία της αγοράς, ενώ επίσης θα δοκιμάσουν τα επίπεδα ρευστότητας που είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Η διαδικασία και ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τώρα ενδέχεται να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα την πιθανή μεγαλύτερη διάθεση των ξένων να τοποθετηθούν σε μη τραπεζικούς τίτλους του ΧΑ.

Στο εξωτερικό τώρα, οι αγορές βρίσκονται ήδη σε φάση διόρθωσης. Η αναβολή του ξεκινήματος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων στις ΗΠΑ έδωσε κάποιες ανάσες, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τώρα, με εξαίρεση τη Γερμανία, η επικρατούσα διαφαινόμενη στήριξη οφείλεται στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πολιτική που φαίνεται να εξουδετερώνει τις επιπτώσεις από το γεγονός ότι η φετινή ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται τώρα να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικά προβλεπόμενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v