Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις 700 μονάδες το νέο «στοίχημα»

Συνεχίζεται η θετική «ανάγνωση» της αγοράς στις δημοσκοπήσεις. «Φλερτ» του ΓΔ και του FTSE/Χ.Α. Large Cap, με σημαντικά επίπεδα και ισχυρές αντιστάσεις τους. Τα επόμενα κρίσιμα επίπεδα για τις τράπεζες και τον κλαδικό δείκτη.

Χρηματιστήριο: Στις 700 μονάδες το νέο «στοίχημα»

Μία συνεδρίαση, η σημερινή, απομένει για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, με την εγχώρια αγορά να εξακολουθεί να κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ σήμερα η συνεδρίαση σηματοδοτείται και από το triple witching του Σεπτεμβρίου.

Η υποβάθμιση του οίκου FTSE Group του status της αγοράς σε advanced emerging από ανεπτυγμένη (advanced) αγορά, όχι μόνο δεν δημιούργησε αναστάτωση, αλλά μάλλον τροφοδότησε και την ανοδική συνέχεια. Από την άλλη, ωστόσο, η αξία και ο όγκος των συναλλαγών μετά την απρόσμενη αύξηση την Τρίτη 8/9, επανήλθε σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα στις επόμενες συνεδριάσεις, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι τα πονταρίσματα περιορίστηκαν.

Ωστόσο, οι δείκτες προσέγγισαν και ξεπέρασαν επιτυχώς τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους στα επίπεδα των 680/685 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και τις 200 μονάδες για την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η επιστροφή και επιβεβαίωση του δείκτη γύρω από τις 680/685 μονάδες όχι μόνο δεν αλλάζει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα αλλά θα ενισχύσει την ανοδική ορμή, αποφορτίζοντας και τους ταλαντωτές.

Το επίπεδο των 708 μονάδων θα αποτελέσει το επόμενο δύσβατο σημείο, ενώ στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η περιοχή των 693 μονάδων είναι η αντίσταση, σημείο που «έκλεισε» στη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά.

H εικόνα για τον Γενικό Δείκτη

Υψηλότερα, στις 725 μονάδες βρίσκεται το επόμενο επίπεδο αντίστασης αν και η αγορά απέχει ελάχιστα από το να εισέλθει σε υπερ-αγορασμένα επίπεδα στο ημερήσιο chart, αν συνεχίσει την άνοδο απνευστί.

Η στήριξη πλέον των 630 μονάδων αποτελεί σημαντική εξέλιξη και θα αποτελεί για το επόμενο διάστημα το σημείο αναφοράς στο Χ.Α.

Ενδιάμεσα επίπεδα είναι οι 670/672 και οι 650 μονάδες. Οποιαδήποτε κίνηση χαμηλότερα της περιοχής των 630 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για τις 560 μονάδες και πάλι έπειτα προς τα ιστορικά χαμηλά στις 470 μονάδες περίπου.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιστροφή πάνω από τις 200 μονάδες μπορεί να «ξεκλειδώσει» ακόμα περισσότερο τη θετική εικόνα για την αγορά. Στο επίπεδο των 215 μονάδων καταγράφεται η επόμενη αντίσταση, αν και χωρίς «ανάσες» η αγορά θα εισέλθει σε υπεραγοραμένα επίπεδα.

H τεχνική εικόνα για τον FT 25

Στο πτωτικό σενάριο οι 185 μονάδες (Τετάρτη 5/8) είναι η στήριξη, πριν το χαμηλό του δείκτη στις 162 μονάδες (στις 24 Αυγούστου), αν και υπάρχει και το επίπεδο των 172 μονάδων.

Στον τραπεζικό δείκτη, η αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 160 μονάδων φαίνεται να έχει «κολλήσει», αν και η αγορά κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Στα θετικά ωστόσο είναι ότι η στήριξη πλέον στο ημερήσιο διάγραμμα στις 250 μονάδες διατηρείται. Στην ανοδική συνέχεια, επόμενο κρίσιμο επίπεδο είναι οι 323/330 μονάδες, ενώ η στήριξη διαμορφώνεται χαμηλότερα στις 220 μονάδες και έπειτα, στα ιστορικά χαμηλά.

Για τις μετοχές των τραπεζών, το πρώτο επίπεδο αντίστασης για την ΕΤΕ ήταν τα 0,562 ευρώ και έπειτα τα 0,663 ευρώ. Για την Alpha Bank, διέσπασε τα 0,145 ευρώ και η αντίσταση πλέον τοποθετείται στα 0,159 ευρώ, για την Πειραιώς, η αντίσταση στα 0,13 ευρώ δείχνει δύσκολη για την ώρα, ενώ για την Eurobank, η αντίσταση τοποθετείται στα 0,047 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v