Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roadshow: «Μουδιασμένα» τα funds, αισιοδοξία για FTSE

Αισιόδοξο δηλώνει στέλεχος του ΧΑ για διατήρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού με τον οίκο FTSE. Τις εκλογές περιμένουν οι ξένοι διαχειριστές, για πολιτική σταθερότητα. Ποιες εταιρίες προσελκύουν το ενδιαφέρον.

Roadshow: «Μουδιασμένα» τα funds, αισιοδοξία για FTSE
Βασιζόμενοι κυρίως στην εμπειρία των προηγούμενων ετών και όχι τόσο σε πραγματικά γεγονότα, εκπρόσωποι της ΕΚ και του Χρηματιστηρίου εμφανίζονται αισιόδοξοι όσον αφορά στην αποψινή απόφαση του διεθνούς οίκου FTSE περί διατήρησης για μία ακόμα χρονιά της εγχώριας αγοράς στην κατηγορία «ανεπτυγμένη».

Μούδιασμα και στάση αναμονής είναι οι δύο όροι που περιγράφουν, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους στο Λονδίνο, τη στάση των ξένων διαχειριστών όσον αφορά σε επικείμενες τοποθετήσεις τους στην ελληνική αγορά.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών funds αναμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών, αναφέρονται ως «μπερδεμένοι» και ζητούν ενδείξεις, έστω, πολιτικής ομαλότητας προκειμένου να τεθούν επισήμως ως αγοραστές στο Χρηματιστήριο.

Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο επικεφαλής και στελέχη του Ομίλου Χρηματιστηρίου θα παραστούν σε προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους του οίκου FTSE, συνάντηση που παραδοσιακά πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια με αφορμή την παρουσία των Ελλήνων εκπροσώπων στη βρετανική πρωτεύουσα.

Φέτος, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ο διεθνής οίκος ανακοίνωσε πως θα δημοσιοποιήσει την επίσημη απόφασή του στο τέλος της δεύτερης ημέρας του roadshow.

«Με βάση την εμπειρία προηγούμενων ετών, θεωρούμε βέβαιο πως θα γινόταν ενημέρωση, έστω και άτυπη, από πλευράς FTSE, σε περίπτωση που υπήρχε σκέψη ή και απόφαση για υποβάθμιση της αγοράς μας», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος του ΧΑ που θα παραβρεθεί στη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών.

Ο ίδιος δεν παραλείπει να εστιάσει στο κύριο πρόβλημα, που σε αυτή τη φάση αντιμετωπίζει ως «αγκάθι» η εγχώρια αγορά: στους πενιχρούς τζίρους, οι οποίοι βρίσκονται σαφώς κάτω από τα «αποδεκτά» για μία ανεπτυγμένη αγορά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η παραμονή ενός Χρηματιστηρίου κλειστού για διάστημα ενός μήνα και η επαναλειτουργία αυτού με συγκεκριμένους περιορισμούς αποτελούν ένα επιχείρημα ικανό να αναλυθεί στους ξένους διαχειριστές.

Επιπλέον, το γεγονός ότι θέματα όπως τα capital controls δεν αποτελούν κριτήριο αξιολόγησης των αγορών δημιουργούν ελπίδες για μη αλλαγή κατηγορίας της εγχώριας αγοράς.

Η άτυπη έκθεση που ο οίκος FTSE απέστειλε τον προηγούμενο Μάρτιο, επίσης αναφέρεται ως θετικό στοιχείο από τους Ελληνες εκπροσώπους της κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ο διεθνής οίκος ενημέρωσε πως «διαπιστώνει βήματα περαιτέρω προόδου σε σειρά κριτηρίων που ο ίδιος θέτει ως προς τη διαμόρφωση τελικής απόφασης, στοιχείο που ενδυναμώνει την παραμονή του Χ.Α., για μία ακόμα δύσκολη χρονιά, στη λίστα των ανεπτυγμένων αγορών».

Το Χ.Α. εισήλθε στη «λίστα αξιολόγησης» του οίκου FTSE τον Μάιο του 1998 ως προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά (advanced emerging), ενώ από το 2001 περιλαμβάνεται στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Βρίσκεται δε σε watch list από το 2004.

H ανάγκη ύπαρξης σταθερής κυβέρνησης δεν αποτελεί ζητούμενο μόνο για τους ξένους διαχειριστές αλλά και για τους εγχώριους παράγοντες. Την κρισιμότητα μίας τέτοιας εξέλιξης τόνισε χθες μιλώντας στο Bloomberg και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως η ΕΚ έχει ήδη προτείνει την άρση των περιορισμών στο Χρηματιστήριο. Σημείωσε δε πως το θέμα έχει τεθεί εις γνώση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος «είναι τεχνοκράτης και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα αυτά», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚ.

Για το θέμα αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, υπήρξαν χθες συζητήσεις μεταξύ των κ.κ. Χουλιαράκη και Μποτόπουλου, στο περιθώριο των εργασιών του roadshow.

Σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος των one to one meetings, με τις συστημικές τράπεζες, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, τη Follie Follie και τον Μυτιληναίο να προηγούνται στις πραγματοποιηθείσες επαφές.

Χθες βράδυ, πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό δείπνο που περιελάμβανε και τη βράβευση των χορηγών. Τα βραβεία στους χορηγούς έδωσαν οι κ.κ. Κεραστάρης (Ιντραλότ) στην Αlpha Finance, Xρυσικός (Grivalia) στην Beta Χρηματιστηριακή, Ευ. Μπουλούτας (MIG) στην ΕFG Equities, Αντωνόπουλος από Αttica Bank στην Ευroxx, Παπαδόπουλος (Μυτιληναίος) στην Επενδυτική Τράπεζα, Στ. Γούτσος από ΔΕΗ στη Μorgan Stanley, Tάκης Κανελλόπουλος από Τιτάνα στην Εθνική Χρηματιστηριακή, Σωκράτης Λαζαρίδης στην Pantelakis Χρηματιστηριακή, Κώστας Μποτόπουλος στην Πειραιως ΑΧΕΠΕΥ και τέλος, ο Σωκράτης Λαζαρίδης βράβευσε και το Bloomberg.

Eιδική αναφορά έγινε από τον κ. Λαζαρίδη στις εταιρείες που επί 10 συναπτά έτη δίνουν το παρών στα roadshows του Χρηματιστηρίου και αυτές είναι οι Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Ιντραλότ και Ελλάκτωρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v