Πέντε καυτές απαντήσεις για την «πρεμιέρα» του ΧΑ

Πώς αναμένεται να ξεκινήσει η χρηματιστηριακή αγορά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Οι εκκρεμότητες, οι διαφορετικές οπτικές και τα «στοιχήματα» για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Μεταξύ των μεγάλων χαμένων και το ελληνικό δημόσιο.

Πέντε καυτές απαντήσεις για την «πρεμιέρα» του ΧΑ

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένει η επενδυτική κοινότητα την επαναλειτουργία του Χ.Α., καθώς:

α) Πέρα από ένα γενικό περίγραμμα, πολλά πράγματα μένουν ακόμη να ξεκαθαριστούν.

β) Παράγοντες της αγοράς επιχειρούν έστω και την τελευταία στιγμή τη βελτίωση των όρων επαναλειτουργίας ασκώντας πιέσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας (ΕΚΤ).

Η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις πρώτες συνεδριάσεις προκύπτουν μέσα από τις απαντήσεις των πέντε καυτών ερωτημάτων που ακολουθούν.

Ερώτημα πρώτο: Ζημιώνει την οικονομία η πτώση του Χ.Α.;

Προφανώς. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου ανέρχεται στα 48,1 δισ. ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών κυμαίνεται γύρω στο 60% και αν υποθέσουμε πως ο Γενικός Δείκτης θα υποχωρήσει τις πρώτες ημέρες30%, τότε θα μιλάμε για απώλεια 5,5-6,0 δισ. ευρώ πλούτου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου (ο μεγαλύτερος μέτοχος του X.A.) και των εγχώριων νοικοκυριών. Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί στο καθόλου ευκαταφρόνητο 3,6% του ΑΕΠ της χώρας και θα πρόκειται για μια ακόμη παράπλευρη απώλεια της απόφασης για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων το βράδυ της 28ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, το ελληνικό δημόσιο δεν συμμετέχει στο Χ.Α. μόνο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (τράπεζες), αλλά και μέσα από τα πακέτα μετοχών σε άλλες εισηγμένες εταιρείες (κρατικόχαρτα, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ).

Ερώτημα δεύτερο: Γιατί η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του Χ.Α. θεωρείται το πιθανότερο σενάριο;

Πρώτον, γιατί από το κλείσιμο της Παρασκευής 26/6 (Γενικός Δείκτης στις 797 μονάδες) έως και σήμερα, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει αναμφίβολα επιδεινωθεί, κι επίσης διότι έχουν υποχωρήσει μέσα στον Ιούλιο και οι οικονομικές επιδόσεις των περισσότερων εισηγμένων. Ακόμα, οι αναλυτές μετέβαλαν επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις τους για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2016..

Δεύτερον, γιατί η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως θα ξεκινήσει με διαφορετικούς όρους για τους Έλληνες και για τους ξένους επενδυτές: οι πρώτοι ουσιαστικά θα μπορούν μόνο να πουλάνε, ενώ οι δεύτεροι και να αγοράζουν, και να πουλάνε. Άρα με τους δυνητικούς πωλητές να είναι περισσότεροι, οι τιμές δείχνουν να... γέρνουν προς τα κάτω. Επιπλέον, αν δεν ρυθμιστεί το ζήτημα των margins, τότε αρκετοί τέτοιοι λογαριασμοί θα σκάσουν, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν νέες υποχρεωτικές πωλήσεις. Άρα, ο συνδυασμός αυτών των δύο κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια βραχυπρόθεσμη αυτοτροφοδοτούμενη πτώση τεχνικής φύσεως.

Ερώτημα τρίτο: Διαφωνούν μεταξύ τους οι άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς για το πώς θα πρέπει να ξεκινήσει το Χ.Α.;

Σε πρώτη φάση όχι. Όλοι συμφωνούν πως το ελληνικό χρηματιστήριο θα έπρεπε να ανοίξει με ίδιους όρους για όλους τους επενδυτές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μετά από αυτή την άρνηση, οι περισσότεροι φαίνεται να επιθυμούν να επαναλειτουργήσει άμεσα το Χ.Α., έστω και με προβλήματα, καθώς πιστεύουν πως: α) σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική κεφαλαιαγορά θα κινδυνεύσει να απομονωθεί από το διεθνές επενδυτικό τοπίο για χρόνια, β) αν λειτουργήσει, ελπίζουν πως τα προβλήματα θα είναι προσωρινά και αναστρέψιμα. Κάποιοι μάλιστα υποθέτουν ότι η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Χ.Α. και ενδεχομένως να συναινέσει σε κάποια χαλάρωση για τη συνέχεια.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παράγοντες που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε η αγορά να ξεκινήσει με ίδιους όρους για όλους τους επενδυτές και με τα capital controls να ισχύσουν και για τους ξένους. Η ένσταση των πρώτων στη συγκεκριμένη πρόταση είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος φυγής των ξένων θα ενταθεί (θα πουλήσουν τους τίτλους τους αρχικά και θα βγάλουν τα λεφτά τους έξω όταν χαλαρώσουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι).

Το μόνο βέβαιο είναι πως κάθε επιλογή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ακόμη και σήμερα πάντως, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τυχόν βελτιώσεις των όρων επαναλειτουργίας.

Ερώτημα τέταρτο: Θα μπουν τελικά κάποιοι περιορισμοί στις πρώτες συνεδριάσεις, όπως π.χ. μικρότερα όρια μέγιστων μεταβολών ή και λιγότερες ώρες διαπραγμάτευσης;

Δεν είναι ακόμη γνωστό. Άλλοι υποστηρίζουν πως τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης θα έπρεπε να επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί για την προστασία των μικρομετόχων, ωστόσο κάποιοι άλλοι θα προτιμούσαν η αγορά να ξεκινήσει κανονικά με το επιχείρημα πως ούτε μια ενδεχόμενη πτώση θα αποφευχθεί τελικά μέσα από τέτοια μέτρα και επίσης πως όσο πιο γρήγορα ισορροπήσει η κατάσταση, τόσο περισσότερο χρήμα θα αρχίσει να μπαίνει στην αγορά από το εξωτερικό (έστω και σε κατώτερα επίπεδα αποτιμήσεων)

Ερώτημα πέμπτο: Οι Έλληνες μικρομέτοχοι πώς θα πρέπει να αντιδράσουν;

Το μόνο βέβαιο είναι πως το ελληνικό ETF (greq) που είναι διαπραγματεύσιμο στις ΗΠΑ έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του 15%-20% σε σχέση με το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.

Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα γίνει στο ταμπλό του Χ.Α. τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας του. Και αυτό γιατί η κατάσταση αναμένεται να επηρεαστεί όχι μόνο από τις οικονομικές εξελίξεις του Ιουλίου, αλλά και από το πόσο τελικά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου θα μεταβάλει τη συμπεριφορά των ξένων θεσμικών στο ταμπλό.

Πέραν αυτών, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα αξιοσημείωτο rebound τιμών, αμέσως μετά από ένα έντονο καθοδικό σερί, καθώς: α) οι εξελίξεις στην ελληνική πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική σκηνή είναι ταχύτατες και απρόβλεπτες, β) Το όλο κλίμα είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο και εύκολα αναστρέψιμο.

Κάποιοι μάλιστα έχουν θυμηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα την παλιά χρηματιστηριακή ρήση που λέει «όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, μην κάνεις τίποτε»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v