Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πονοκέφαλος» το άνοιγμα του ΧΑ

Φόβοι για περιορισμούς στις αγορές από εγχώριους επενδυτές. Κινήσεις για αποφυγή καταστάσεων που ευνοούν τους πωλητές έναντι των αγοραστών και τους ξένους έναντι των Ελλήνων. «Ανοιχτά μέτωπα» για παράγωγα και margins.

«Πονοκέφαλος» το άνοιγμα του ΧΑ

Έντονους πονοκεφάλους έχει προκαλέσει στους παράγοντες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς όχι μόνο ο χρόνος, αλλά και ο τρόπος επαναλειτουργίας του ΧΑ, λόγω των πολλών προβλημάτων και στρεβλώσεων που διαφαίνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες επενδυτές πολύ πιθανόν να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «παλιό τραπεζικό τους χρήμα» προκειμένου να αγοράζουν μετοχές, δηλαδή δεν θα μπορούν να βγάζουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να αγοράσουν τίτλους του ΧΑ!
Και αυτό, γιατί υπάρχει ο φόβος ότι μεταξύ των πωλητών θα συγκαταλέγονται και ξένοι επενδυτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, πλήττοντας τη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Άρα αν ισχύσει αυτός ο περιορισμός, οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν τίτλους μέσω της κατάθεσης μετρητών, μέσω της πώλησης ήδη υπαρχουσών μετοχών και τέλος μέσω μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο, παράγοντες της αγοράς ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος να χαλαρώσει ως ένα βαθμό τους όρους και έτσι να δίδεται η δυνατότητα κάποιων περιορισμένων αγορών (πχ να θεσπιστεί ανώτατο επιτρεπτό όριο ποσοστού καταθέσεων που να μπορεί να τοποθετηθεί στο ΧΑ, ή ένα ανώτατο ποσό αγορών). Με τις απόψεις αυτές φαίνεται να συντάσσονται και οι χρηματιστηριακές αρχές, ωστόσο είναι ζητούμενο το αν και κατά πόσο θα μπορέσουν να «περάσουν».

Το πρόβλημα είναι πως αν η χρηματιστηριακή αγορά ξεκινήσει με τέτοιους όρους, τότε οι στρεβλώσεις θα είναι τεράστιες, καθώς θα λειτουργεί: α) Υπέρ των πωλητών και σε βάρος των αγοραστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια συγκυρία όπως η τρέχουσα β) Υπέρ των ξένων επενδυτών και σε βάρος των Ελλήνων, που θα έχουν πολύ μικρότερες δυνατότητες να εκμεταλλευθούν τυχόν ευκαιρίες που θα προκύψουν.

Πέραν αυτών, σημαντικό πρόβλημα είναι το τι θα γίνει με την αγορά παραγώγων, όπου οι ζημίες των επενδυτών θα μπορούσαν να προκαλέσουν απίστευτες παρενέργειες στην αγορά. Κάτω από αυτές τις πιέσεις, οι αρχές φαίνεται να προσανατολίζονται (μένει να αποδειχτεί και στην πράξη) στο να κλείσουν τα παράγωγα του Ιουλίου με βάση τις αποτιμήσεις της τελευταίας συνεδρίασης πριν την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και του κλεισίματος των τραπεζών.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι σχέσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών και των πελατών τους που έχουν κάνει χρήση margin. Πιθανή μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και θα ωθήσει τις ΑΧΕ σε σημαντικές ρευστοποιήσεις τίτλων.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και οι παράγοντες της αγοράς βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις προκειμένου να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που τελικά θα περιορίσουν το ύψος των παρενεργειών και θα βοηθήσουν το επενδυτικό κοινό και την αξιοπιστία του ΧΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v