Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JPMorgan AM: Δεν υπάρχει λύση για Ελλάδα χωρίς μείωση χρέους

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τον μήνα οι περισσότερες αγορές αλλά από τα τέλη του φάνηκαν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Κίνδυνος αθέτησης πληρωμών στην Ελλάδα. Καμία πρόταση δεν μπορεί να επιλύσει το πραγματικό πρόβλημα εάν δεν περιλαμβάνει μείωση του χρέους.

JPMorgan AM: Δεν υπάρχει λύση για Ελλάδα χωρίς μείωση χρέους

Η άνοιξη έκανε την εμφάνισή της στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά στα τέλη του μήνα το κλίμα για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών σίγουρα δεν παρουσίαζε κάποια άνθηση, σημειώνει η JPMorgan Asset Management στην μηναία ανάλυσή της.

Οι περισσότερες κατηγορίες τίτλων κατέγραψαν –ως επί το πλείστον– θετική πορεία κατά τον Απρίλιο, όμως τις τελευταίες μέρες του μήνα υποχώρησαν λόγω της ψυχολογίας που επικρατούσε στις αγορές.

Στους επενδυτικούς κύκλους οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι έντονες, καθώς τα στοιχεία για το ΑΕΠ παραμένουν υποτονικά στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού με μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Οι εξελίξεις αυτές τροφοδότησαν τις μετοχικές αγορές στην Κίνα, οι οποίες όμως εμφανίζουν μια εύθραυστη εικόνα, και ενίσχυσαν τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, που κατέγραψαν άνοδο +5,7% σε σχέση με τις αποδόσεις των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών που διαμορφώθηκαν στο 1,1%.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ήταν ανομοιογενή, αλλά, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, οι αγορές αντιμετώπισαν θετικά ακόμη και τις περιπτώσεις όπου παρουσιάστηκαν μετρίου μεγέθους αποκλίσεις από τις προβλέψεις. Παράλληλα, η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου και των σιδηρομεταλλευμάτων συνέβαλε στην κατά 5,7% άνοδο που κατέγραψαν τα εμπορεύματα τον Απρίλιο.

Οι αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κατέγραψαν καλή πορεία έως τα τέλη του μήνα, παρά τη βελτιούμενη οικονομία. Η ανάκαμψη του πιστωτικού κύκλου βρίσκεται ήδη σε καλό στάδιο και τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 0,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, κινούμενα σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Η πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον τραπεζικό δανεισμό υποδεικνύει ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν την πρόσθετη ρευστότητα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να αυξήσουν τον δανεισμό. Η ΕΚΤ διέψευσε τις φήμες ότι θα προβεί σε μείωση του προγράμματος αγορών τίτλων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα που έχει καταρτίσει. Ωστόσο, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να ενισχύεται, είναι πιθανό να τεθεί εκ νέου το ερώτημα.

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα υπέστησαν πλήγμα λόγω των εκτιμήσεων για άνοδο του πληθωρισμού, της υποχώρησης των ανησυχιών για την Ελλάδα και των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών. Η απόδοση του γερμανικού κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που είχε φθάσει στα μέσα Απριλίου (0,05%) στο 0,37% έως τα τέλη του μήνα. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,04 έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του μήνα, αλλά κατέγραψε απότομη άνοδο και έφθασε στο 1,12 τις τελευταίες ημέρες του μήνα, κυρίως λόγω της εξασθένησης του δολαρίου. Παρά τις συνέπειες του ενισχυμένου ευρώ, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν καλές αποδόσεις φέτος και οι αγορές της Πορτογαλίας και της Ιταλίας σημείωσαν άνοδο 21% και 27% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Αυξάνονται οι πιθανότητες αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα

Η καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας τον Απρίλιο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα παρήλθε και, καθώς δεν προβλέπεται να δοθούν νέα κεφάλαια από τους διεθνείς δανειστές, αυξάνονται οι πιθανότητες αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα. Οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν ξανά τη χώρα. Είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορεί να αθετήσει τις πληρωμές της αλλά να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και τα λιγότερο καυστικά σχόλια μεταξύ των δύο πλευρών ενθάρρυναν τις αγορές. Εκτιμάται ότι καμία πρόταση δεν μπορεί να επιλύσει το πραγματικό πρόβλημα –ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ βρίσκεται στο 175%– εάν δεν περιλαμβάνει μείωση του χρέους.

Προβληματίζει το ΑΕΠ στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, όπως και στη Βρετανία, μια μικρή πτώση της ανάπτυξης της οικονομίας ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Ωστόσο, τα πραγματικά στοιχεία του 0,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε ετησιοποιημένη βάση ήταν σαφώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 1%. Η διαφορά οφείλεται στη μεγάλη μείωση των επενδυτικών δαπανών για έρευνα και παραγωγή στον κλάδο της ενέργειας, που προκάλεσε πτώση κατά 0,5% στα επίσημα στοιχεία. Η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών στον κλάδο της ενέργειας μάλλον θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά η βελτίωση στους ισολογισμούς των νοικοκυριών και στα πραγματικά εισοδήματα λογικά θα ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη. Ο Δείκτης Κόστους Απασχόλησης για τον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε άνοδο 2,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, υποδεικνύοντας ότι η αύξηση των μισθών που δεν είχε μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί αρχίζει ίσως εν μέρει να υλοποιείται. Η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Απρίλιο δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική, κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο λόγω των ασταθών στοιχείων για την οικονομία και της αβεβαιότητας για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς η επίδραση της τιμής του πετρελαίου και του ενισχυμένου δολαρίου θα είναι παροδική. Η οποιαδήποτε κίνηση νωρίτερα του αναμενομένου προϋποθέτει σημαντική βελτίωση των στοιχείων για την οικονομία.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αμερικανικές εταιρείες υπερέβησαν με άνεση τις προβλέψεις των αναλυτών, που διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Αυτή τη στιγμή τα δύο τρίτα των εταιρειών του δείκτη S&P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα και λίγο περισσότερες από το 70% αυτών των επιχειρήσεων υπερέβησαν τις προβλέψεις, παρά την αρνητική αύξηση των κερδών τους. Τα μη αναμενόμενα καλύτερα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στην ανοδική πορεία του δολαρίου και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ώθησαν τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο κατά 1% τον Απρίλιο.

Η καλύτερη απόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών οφείλεται κυρίως στην Κίνα, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 25% του δείκτη MSCI Emerging Market. Η μετοχική αγορά της Κίνας κατέγραψε άνοδο σχεδόν 17% τον Απρίλιο και κατά 26% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο δείκτης Shangai Composite διαμορφώνεται σε επίπεδα κατά 37% υψηλότερα φέτος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ενίσχυσε τις προσπάθειές της να τονώσει την οικονομία της χώρας, μειώνοντας τον συντελεστή αποθεματικών κατά 100 μονάδες βάσης. Οι προβλέψεις για περαιτέρω χαλάρωση, μεταρρυθμίσεις σε κρατικές επιχειρήσεις και αύξηση της οριακής χρηματοδότησης τροφοδότησαν την αγορά, κάτι που επεκτάθηκε και στο Χονγκ Κονγκ, λόγω του προγράμματος σύνδεσης των χρηματιστηρίων του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης.

Οι κινεζικές μετοχές ενδέχεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καθώς οι αποτιμήσεις στην αγορά των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (H-shares) θα πλησιάζουν τις αποτιμήσεις των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Κίνας (A-shares). Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, η αγορά θα πρέπει να δει μια βελτίωση στην οικονομία και στα κέρδη, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v