Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha ΑΕΔΑΚ: Διευκρινίσεις για επενδύσεις Ταμείων

Η εταιρία, µέσω αντίστοιχων διαγωνισµών, επελέγη ως ένας εκ των διαχειριστών στις µέχρι τώρα δύο µοναδικές επαγγελµατικές διαχειριστικές προσπάθειες θεσµικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, δηλαδή του ΙΚΑ και της ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ, αναφέρει η Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Alpha ΑΕΔΑΚ: Διευκρινίσεις για επενδύσεις Ταμείων
Αναφορικά µε πρόσφατα δηµοσιεύµατα σχετικά µε επενδύσεις των αποθεµατικών του ΙΚΑ, ο Όµιλος της Alpha Bank παραθέτει τα εξής στοιχεία:

H Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, 100% θυγατρική του Οµίλου Alpha Bank, είναι µία εξειδικευµένη εταιρία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών µε πολυετή εµπειρία στη διαχείριση κεφαλαίων.

Η Εταιρία διαχειρίζεται άνω των 5,5 δισ. ευρώ, σε κεφάλαια που καλύπτουν τόσο τις ελληνικές όσο και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ακολουθεί µία επενδυτική διαδικασία που βασίζεται σε τεχνοκρατικά κριτήρια επιλογής επενδύσεων, σε έµπειρο Προσωπικό και στη συνεχή και συνετή διαχείριση κινδύνων και παρακολούθηση της τηρήσεως των επενδυτικών κανόνων.

Με τον τρόπο αυτό, έχει κατορθώσει να διατηρεί την πρωτοπορία στον χώρο της, τόσο στη δηµιουργία σύγχρονων προϊόντων όσο και στα αποτελέσµατα της διαχειρίσεως.

Συγκεκριµένα, µέσω συνεργασίας µε 19 κορυφαίους οίκους διαχειρίσεως κεφαλαίων του εξωτερικού, η Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ παρέχει τις πλέον καινοτόµες λύσεις σε επενδύσεις εξωτερικού και επενδύσεις που προσφέρουν χαρακτηριστικά όπως η προστασία κεφαλαίου και κερδών.

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των υπό διαχείριση κεφαλαίων, έχει επιδείξει εξαιρετικά αποτελέσµατα διαχειριζόµενη αµοιβαία κεφάλαια τα οποία, σε ορίζοντα ακόµη και δεκαετίας, κατατάσσονται στις κορυφαίες θέσεις της κατηγορίας τους, όπως προκύπτει από επίσηµα στοιχεία της Ενώσεως Θεσµικών Επενδυτών.

Η εταιρία, µέσω αντίστοιχων διαγωνισµών, επελέγη ως ένας εκ των διαχειριστών στις µέχρι τώρα δύο µοναδικές επαγγελµατικές διαχειριστικές προσπάθειες θεσµικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, δηλαδή του ΙΚΑ και της ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ.

Σηµειώνεται ότι στους διαγωνισµούς αυτούς συµµετείχαν και προκρίθηκαν όχι µόνον ελληνικοί αλλά και µεγάλοι διεθνείς οίκοι παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Έµφαση όµως πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι οι δύο αυτές προσπάθειες είναι οι µόνες στον χώρο των ασφαλιστικών ταµείων που βασίζονται απόλυτα στα πρότυπα αντίστοιχων διαχειριστικών πρακτικών των πλέον προηγµένων χωρών, όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση, µε αποδεδειγµένα αποτελέσµατα.

Συγκεκριµένα, την 13.5.2002 η εταιρία ανέλαβε τη διαχείριση µικτού χαρτοφυλακίου για λογαριασµό της ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ, ενώ την 18.8.2003 ανέλαβε συνδιαχειριστής στο αµοιβαίο κεφάλαιο οµολογιακό εσωτερικού της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισµών του IKA.

Οι διαχειριστικές αυτές προσπάθειες βασίζονται σε συµβάσεις µε συγκεκριµένες επενδυτικές οδηγίες, επενδυτικά όρια και δείκτες αναφοράς για τεχνοκρατική αξιολόγηση των αποτελεσµάτων όσον αφορά τόσο τις αποδόσεις όσο και τους αναλαµβανόµενους κινδύνους.

Τα αποτελέσµατα των δύο πιο πάνω διαχειριστικών προσπαθειών είναι µέχρι στιγµής εντυπωσιακά. Σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, το οµολογιακό Αµοιβαίο Κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ του κατατάσσεται, από την ηµεροµηνία ενάρξεώς του, στην πρώτη θέση από πλευράς αποδόσεων µεταξύ όλων των οµολογιακών Α/Κ εσωτερικού στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριµένα, η σωρευτική απόδοση από 18.8.2003 έως 19.6.2007 είναι 13,51% (ο δείκτης iBoxx ευρωπαϊκών κρατικών οµολόγων έχει απόδοση 11.99% κατά την ίδια περίοδο), ενώ το δεύτερο σε κατάταξη οµολογιακό αµοιβαίο κεφάλαιο έχει απόδοση 9,57%, δηλαδή διαφορά 3,94% υπέρ του ΙΚΑ.

Για την ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ, και για την περίοδο 13.5.2002 έως 6.12.2006 (ολοκλήρωση α’ φάσεως διαχειριστικής περιόδου), το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο, συγκρινόµενο µε όλα τα µικτά αµοιβαία κεφάλαια της

ελληνικής αγοράς, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση από πλευράς αποδόσεων, µε συνολική απόδοση 65,33%. Η απόδοση αυτή είναι εφάµιλλη µε τα αποτελέσµατα διαχειρίσεως της περιουσίας ταµείων προηγµένων χωρών (Ιρλανδία, Αγγλία, Σουηδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Ολλανδία).

Τα ανωτέρω ποσοτικά αποτελέσµατα µιλούν από µόνα τους για την επιτυχία των δύο αυτών προσπαθειών.

Τέλος, στο οµολογιακό χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ το οποίο διαχειρίζεται η Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, ενεργητικού Ευρώ 171 εκατ., έχει αγορασθεί και ένα δοµηµένο οµόλογο Ελληνικού Δηµοσίου, ονοµαστικής αξίας 1 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει ποσοστό της τάξεως 0,5% του χαρτοφυλακίου.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο µίας ολοκληρωµένης στρατηγικής αντισταθµίσεως του επιτοκιακού κινδύνου του χαρτοφυλακίου.

Επισηµαίνεται ότι το οµόλογο αυτό αγοράσθηκε µε διαµεσολαβούσα τράπεζα την Alpha Bank, χωρίς να χρεωθεί ουδεµία προµήθεια. Η αγορά του οµολόγου έγινε σε τιµή 93,9%, δηλαδή κάτω της ονοµαστικής αξίας του.

Η αγορά έγινε επίσης σε τιµή χαµηλότερη της τιµής κλεισίµατος (25.1.2006) στο Χρηµατιστήριο της Φρανκφούρτης, έναν από τους µεγαλύτερους φορείς διαπραγµατεύσεως και τιµολογήσεως αξιογράφων παγκοσµίως, µέλος του Οµίλου Deutsche Börse, που είναι το µεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση εισηγµένο Χρηµατιστήριο.

Οι πρόσφατες συζητήσεις γύρω από αδόκιµες τοποθετήσεις των ασφαλιστικών ταµείων εγείρουν επιτακτικά την ανάγκη ενός επαγγελµατικού πλαισίου διαχειρίσεως, το οποίο ενσωµατώνει τις σύγχρονες πρακτικές που εφαρµόζουν οι προηγµένοι ασφαλιστικοί φορείς του εξωτερικού.

Τόσο η ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ όσο και η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισµών, µε την προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει, έχουν κάνει σηµαντικά βήµατα εξορθολογισµού του τρόπου επενδύσεων των ασφαλιστικών αποθεµατικών στην Ελλάδα. Η Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, µε την τεχνογνωσία και την εµπειρία της είναι έτοιµη να συµβάλλει περαιτέρω σε αυτήν την αναγκαία προσπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v