Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Η άνοδος των ακτιβιστών επενδυτών βλάπτει τους ομολογιούχους

Οι συλλογικές ενέργειες των ακτιβιστών επενδυτών πολύ συχνά επικεντρώνονται στο βραχυπρόθεσμο κέρδος και όχι στην μακροπρόθεσμη ευρωστία των επιχειρήσεων, υποστηρίζει η Moody's.

Moodys: Η άνοδος των ακτιβιστών επενδυτών βλάπτει τους ομολογιούχους

Το 2014 ήταν η χρονιά των ακτιβιστών, ενώ και φέτος τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών θα πρέπει να προσέχουν πολύ. Μετά από δυο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ, ακτιβιστές όπως οι Carl Icahn, Bill Ackman και Dan Loeb επιστρέφουν και πάλι δριμύτεροι, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως από την αρχή του 2015 υπήρξαν 54 περιπτώσεις που εμπίπτουν σ' αυτήν την κατηγορία, έναντι των 43 κατά την αντίστοιχο περυσινή περίοδο. Στο σύνολο της χρήσης 2014 υπήρξαν 222 περιπτώσεις παρεμβάσεων ακτιβιστών επενδυτών σε εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, αριθμός ρεκόρ. Έναν χρόνο νωρίτερα, οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν ήταν 220.

Αν και οι ίδιοι οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως οι κινήσεις τους έχουν στόχο να βελτιώσουν την εταιρική διακυβέρνηση και να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις προς τους μετόχους, ωστόσο η Moody's εκτιμά πως οι συλλογικές ενέργειες πολύ συχνά επικεντρώνονται στο βραχυπρόθεσμο κέρδος παρά στην μακροχρόνια ευρωστία της επιχείρησης.

Το αποτέλεσμα είναι καλό για αυτούς που κατέχουν μετοχικά μερίδια, κακό όμως για τους ομολογιούχους.

«Ο μετοχικός ακτιβισμός σπανίως αποτελεί καλή είδηση για τους επενδυτές ομολόγων, και έχουμε δει μια άνοδό του φέτος», σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης της Moody's. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι ακτιβιστές επιδιώκουν βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες όπως η επαναγορά μετοχών ή τα ειδικά μερίσματα, τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους επενδυτές ομολόγων».

Το 2014 ο ακτιβισμός οδήγησε σε εκτίναξη της κινητικότητας σε ότι αφορά τις επαναγορές μετοχών. Οι εταιρείες του S&P 500 επαναγόρασαν ίδιες μετοχές ύψους 564,7 δισ. δολαρίων στο σύνολο του προηγούμενου έτους και 125,8 δισ. δολαρίων το δ' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Άνοδο 11,9% κατέγραψαν τα μερίσματα ανά μετοχή πέρυσι, ενώ για φέτος προβλέπεται επιπλέον άνοδος 8,2%.

Πάντως, σύμφωνα με τη Moody's, οι πιέσεις των ακτιβιστών για επαναγορές μετοχών και για μερίσματα έχει μειωθεί κάπως, καθώς επιδιώκονται «πιο διαρθρωτικές αλλαγές σε εταιρείες, που δυνητικά θα οδηγήσουν σε μετασχηματισμό τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v