Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euroxx: Αδύναμο το Q4 για τις συστημικές τράπεζες

Πιεσμένο το τελευταίο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κυρίως των αυξημένων προβλέψεων για επισφάλειες, υπογραμμίζει η Euroxx. Διατηρεί overweight για τον κλάδο.

Euroxx: Αδύναμο το Q4 για τις συστημικές τράπεζες

Σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχωρά η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση overweight για τον κλάδο.

Σε επαναλαμβανόμενη βάση, οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς παρέμειναν ζημιογόνες το Q4 ενώ και η Εθνική γύρισε σε ζημιές μετά από 8 συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας.

Αυτό αντανακλά τις διευρυμένες ζημιές από συναλλαγές, τις εποχιακά υψηλές λειτουργικές δαπάνες και τις αυξημένες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση overweight για τον κλάδο, τονίζοντας ότι πλέον διαπραγματεύονται στο 0,3-0,6 επί της λογιστικής τους αξίας για το 2015 έναντι 0,9 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αντανακλώντας τις πολιτικές και μακροοικονομικές αβεβαιότητες, τις ανησυχίες στο μέτωπο της ρευστότητας, αλλά και της φερεγγυότητας των ιδρυμάτων βραχυπρόθεσμα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχημένα την τρέχουσα αξιολόγησης και θα έλθει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα μετά τον Ιούνιο, κάτι που θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιστρέψουν σταδιακά στην ομαλότητα.

Το μεγαλύτερο αρνητικό ρίσκο αφορά μια πιθανή νέα πολιτική αβεβαιότητα μετά τη λήξη της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση overweight και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, ενώ δίνει τιμή-στόχο στα 0,7 ευρώ για την Πειραιώς, στα 2 ευρώ για την Εθνική, στο 0,15 ευρώ για τη Eurobank και στο 0,45 ευρώ για την Alpha. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v