Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι έχουν καταθέσει στον Εισαγγελέα για ομόλογα

Αύριο θα οριστεί η ημερομηνία σύγκλισης της Ολομέλειας των Εφετών προκειμένου να κριθεί εάν η ανάκριση για την υπόθεση των ομολόγων θα διενεργηθεί από ειδικό εφέτη ανακριτή. Μέχρι στιγμής ο κ. Πεπόνης, ο οποίος ερευνά το σκέλος της υπόθεσης που αγορά συναλλαγές ασφαλιστικών ταμείων με τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, έχει εξετάσει 18 άτομα με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Ποιοι έχουν καταθέσει στον Εισαγγελέα για ομόλογα
της Εύας Καραμανώλη

Αύριο θα οριστεί η ημερομηνία σύγκλισης της Ολομέλειας των Εφετών προκειμένου να κριθεί εάν η ανάκριση για την υπόθεση των ομολόγων θα διενεργηθεί από ειδικό εφέτη ανακριτή.

Πιθανότερες ημερομηνίες για την σύγκλιση της ολομέλειας θεωρούνται αυτές μεταξύ 15 και 20 Ιουνίου. Περίπου τότε αναμένεται να ολοκληρώνεται και η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από τους εισαγγελείς Εφετών Αντώνη Λιόγα και Γρηγόρη Πεπόνη.

Μέχρι στιγμής ο κ. Πεπόνης, ο οποίος ερευνά το σκέλος της υπόθεσης που αγορά συναλλαγές ασφαλιστικών ταμείων με τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, έχει εξετάσει 18 άτομα με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Πρόκειται για μέλη Δ.Σ. των εξής Ταμείων: Βενζινοπωλών, Δημοτικών και Κοινωτικών Αλλήλων, Υγείας Δήμων και Κοινοτήτων, ΤΑΧΥ (το οποίο φέρεται να έχει αγοράσει 3 δομημένα ομόλογα έναντι πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών), Γεωργικών Συνεταιρισμών, Μετοχικό Ταμείο, Υγείας και Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ΤΣΕΥΠ και ΤΕΑΔΥ.

Επιπλέον έχει καλέσει προκειμένου να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου τους υπεύθυνους των χρηματιστηριακών εταιρειών Αρτιον και Ακρόπολις που προέβησαν σε συναλλαγές με τα Ταμεία, ενώ ήδη έχουν εξεταστεί και υπεύθυνοι της Marfin.

Κατά πληροφορίες στις καταθέσεις τους μέλη των Δ.Σ. των Ταμείων την περίοδο 1999-2005 επιρρίπτουν ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς όπως υποστηρίζουν ναι μεν οι αποφάσεις για τις επενδύσεις ήταν ομόφωνες, ωστόσο η εκκαθάριση γινόταν μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία, όπως υποστηρίζουν όφειλε να ελέγχει.

Από την πλευρά τους πάντως υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος που κατέθεσαν ως μάρτυρες φέρονται να υποστήριξαν ότι ο ρόλος τους ήταν καθαρά διαχειριστικός και όχι ελεγκτικός, ειδικά μετά το 2004 οπότε καταργήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Επενδύσεων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Πάντως, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες, υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος να κληθούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου.

Τέλος στον κ. Πεπόνη έχουν δώσει κατάθεση ως μάρτυρες και γενικοί γραμματείς υπουργείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v