Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα τελευταία «οχυρά» για Γενικό Δείκτη και FTSE 25

Τα κρίσιμα όρια για τους τραπεζικούς τίτλους και το επικρατέστερο σενάριο για τη συνέχεια. Πώς εξηγείται η απόκλιση στις αποδόσεις. Σε ποια επίπεδα βρίσκουν στήριξη οι βασικοί δείκτες και ποια είναι τα όρια που καλούνται να υπερβούν.

ΧΑ: Τα τελευταία «οχυρά» για Γενικό Δείκτη και FTSE 25

Πτώσης συνέχεια για την αγορά και τους δείκτες αφού μετά το Eurogroup της 24ης Φεβρουαρίου, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει χάσει σχεδόν 150 μονάδες, κινούμενος χαμηλότερα και από τις 800 μονάδες, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει απωλέσει 50 μονάδες.

Για τον δείκτη - βαρίδι για την ψυχολογία, αλλά και τις τιμές των λοιπών μετοχών, τον τραπεζικό, οι απώλειες ανέρχονται στο 35%. Όσο οι πολιτικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τεταμένο κλίμα και η ρευστότητα στην οικονομία δεν βελτιώνεται, οι συνθήκες μεταβλητότητας στις ελληνικές μετοχές και οι μηχανισμοί ακραίας προεξόφλησης μέσω των τραπεζών θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Για τον δείκτη των τραπεζών, η εικόνα παραμένει πολύ επιβαρυμένη και θολή, πλήρως εξαρτώμενη από τις κινήσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων αλλά και της ΕΚΤ. Στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, ο δείκτης και χθες (12/3) παρέμεινε κάτω από την περιοχή των 600 μονάδων, λίγο πάνω από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη στο χαμηλό των 587 μονάδων. Η επόμενη ισχυρή στήριξη του δείκτη ουσιαστικά είναι το ιστορικό χαμηλό των 532 μονάδων.

Βέβαια, η πορεία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις. Ωστόσο, η κίνηση τους στις τελευταίες συνεδριάσεις, κάνει ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το θετικό σενάριο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από το πτωτικό. Η φημολογία για τις πωλήσεις του Capital Group αλλά και οι αλλαγές στο δείκτη Stoxx 600 είναι η εξήγηση για τη σημαντική απόκλιση των αποδόσεων των τεσσάρων μετοχών.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να διατηρήσει την επαφή με τη ζώνη των 0,40 ευρώ, 15% χαμηλότερα από τα προηγούμενα χαμηλά του 0,47 ευρώ. Η Eurobank παραμένει 4% υψηλότερα από το χαμηλό των 0,10 ευρώ. Η Alpha Bank διατηρείται 20% υψηλότερα και η Εθνική Τράπεζα με σημαντική διαφοροποίηση 43% υψηλότερα. Για την Αlpha Bank, πριν από τα 0,259 ευρώ, υπάρχει η στήριξη στα 0,295 ευρώ, ενώ για την ΕΤΕ και το 1,06 ευρώ, αλλά και τα 0,89 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι αντιστάσεις για την Αlpha Bank είναι τα 0,34 ευρώ και τα 0,37 ευρώ λίγο πριν από τα 0,40 ευρώ, ενώ για την ΕΤΕ τα επίπεδα των 1,35 ευρώ και 1,45 ευρώ. Για την Πειραιώς, τα επίπεδα αντίστασης είναι τα 0,47 ευρώ, 0,51 ευρώ και 0,55 ευρώ. Για τη Eurobank, οι τιμές με ενδιαφέρον είναι τα 0,123 ευρώ και έπειτα τα 0,134 ευρώ, ενώ πιο ψηλά τα 0,144 ευρώ και τα 0,158 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στο θετικό σενάριο η αγορά θα μπορούσε να επανέλθει στην ψυχολογική ζώνη των 855-860 μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος, που πλέον αποτελεί τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μεσοπρόθεσμη περιοχή αντίστασης, με πρώτο εμπόδιο τη ζώνη των 815-820 μονάδων.

Η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη

Από την άλλη βέβαια, ο Γενικός Δείκτης έχασε με ευκολία και τις 805 μονάδες και βραχυπρόθεσμα η περιοχή στήριξης είναι οι 760 μονάδες.

Στο μεσοπρόθεσμο διάγραμμα τιμής, στην προηγούμενη πτωτική κίνηση της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε ακριβώς στα επίπεδα του 61,8% της κίνησης και τις 710 μονάδες.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο στο μεσοπρόθεσμο όσο και στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, η αντίσταση τοποθετείται στις 283 μονάδες. Η απώλεια της βραχυπρόθεσμη ζώνη στήριξης στις 250 μονάδες, 240 μονάδες στο μεσοπρόθεσμο chart, έχουν φέρει στο προσκήνιο τη ζώνη των 224 μονάδων οι οποίες αποτελούν πλέον τη στήριξη.

H τεχνική εικόνα του FTSE 25

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v