Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euroxx: «Κόβει» τιμές-στόχους για τις 4 τράπεζες

Η χρηματιστηριακή μειώνει από 35% έως 60% τις τιμές-στόχους των συστημικών τραπεζών, δηλώνοντας ότι προτιμά Alpha και ΕΤΕ. Μείωση από 30% έως 70% των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή του 2015-2017.

Euroxx: «Κόβει» τιμές-στόχους για τις 4 τράπεζες

Οι πολιτικές αναταράξεις των τελευταίων τριών μηνών έχουν δημιουργήσει ένα πιεσμένο λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Euroxx Securities, η οποία στη νέα της έκθεση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τονίζει πως βλέπει ανώμαλο δρόμο για τη συνέχεια.

Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για αυξημένα βραχυπρόθεσμα ρίσκα, στα οποία περιλαμβάνεται η πιθανή επίπτωση που θα έχουν στα κεφάλαια των τραπεζών η όποια νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, η εκκρεμούσα έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Απριλίου, καθώς και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, τονίζει πως παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία την τρέχουσα αξιολόγηση και θα καταλήξει σε συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα μετά τον Ιούνιο, το οποίο θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σταδιακά στην ομαλότητα.

Κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής, το βασικό αρνητικό επενδυτικό ρίσκο έγκειται στην όποια πιθανή νέα πολιτική αβεβαιότητα κατά την τρέχουσα περίοδο και μετά τη λήξη της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Η Euroxx Securities διατηρεί αμετάβλητες τις συστάσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε "overweight", ενώ μειώνει την τιμή-στόχο της Alpha Bank στο 0,45 ευρώ ανά μετοχή (από 0,75 ευρώ προηγουμένως), της Eurobank στο 0,15 ευρώ (από 0,35 ευρώ), της Εθνικής Τράπεζας στα 2 ευρώ (από 3,10) και της Τράπεζας Πειραιώς στο 0,70 ευρώ (από 1,75 προηγουμένως). Τα top picks της χρηματιστηριακής είναι η Alpha Bank και η Εθνική.

Όπως αναφέρει, η Alpha και η Εθνική έχουν υπεραποδώσει έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών και θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν στο τρέχον ασταθές περιβάλλον. Σε ένα σενάριο ανάκαμψης, παντως, θεωρεί πως η Eurobank και η Πειραιώς θα υπεραποδώσουν της Alpha και της Εθνικής.

 

Όπως αναφέρει, η αναταραχή στην οικονομία και η σημαντική μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014 θα επιβαρύνουν τις οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών και θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις των σχεδιαζόμενων πωλήσεων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων. Έτσι, η Euroxx εκτιμά πως οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στον πιο επιθετικό περιορισμό του κόστους για να αντισταθμιστούν τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης και η τρέχουσα επιδείνωση στην ποιότητα των assets. Και παρά τη σημαντική μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή, η χρηματιστηριακή βλέπει υγιή κεφαλαιακά «μαξιλάρια» ύψους 2-5 δισ. ευρώ για το 2015-2017.

Επίσης προχωρά σε μείωση των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών το διάστημα 2015-2017 κατά 30-70% αντανακλώντας: α) την ισχνότερη δημιουργία εσόδων από βασικές δραστηριότητες λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης από τη χρήση του ELA και των σφιχτών συνθηκών ρευστότητας που επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών και β) την τρέχουσα επιδείνωση στην ποιότητα των assets λόγω των επιδεινούμενων μακροοικονομικών και της «κουλτούρας» της αποπληρωμής (που επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη συζήτηση αναφορικά με τη 'συγχώρεση' του χρέους) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανώτερες προβλέψεις.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v