Η πρώτη έκθεση από κάποιον ξένο επενδυτικό οίκο για τις ελληνικές τράπεζες μετά το τριήμερο σφυροκόπημα έρχεται από τη Morgan Stanley, η οποία αναρωτιέται αν έφτασε στο μέγιστο η υπερβολή στις τιμές των ελληνικών τραπεζών.
Αυτό που εκτιμά στο βασικό της σενάριο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είναι ότι η πολιτική έκβαση (στις διαπραγματεύσεις με δανειστές) μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο πολλοί φαίνεται να περιμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο, και με ένα σχετικά ήπιο πολιτικό αποτέλεσμα, τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών τίτλων είναι κατά μέσο όρο 100%.
Πιο αναλυτικά, με τις τιμές στις ελληνικές τράπεζες κάτω έως 30% χθες και περίπου 40% την τελευταία εβδομάδα, επαναλαμβάνουμε τη μακροπρόθεσμη αξία που βλέπουμε στις μετοχές των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, επισημαίνει η Morgan Stanley. Οι συστάσεις για τις τέσσερις τράπεζες είναι equalweight πλην της ΕΤΕ που είναι overweight.
Αν δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, τότε στο βασικό της σενάριο η M.S. εκτιμά ότι οι μετοχές παραμένουν ελκυστικές, αν και πιστεύει ότι η ανάκαμψη στην αποδοτικότητα των κεφαλαίων τους θα καθυστερήσει. Ως εκ τούτου, βλέπουμε, συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα, στο βασικό σενάριο της εύλογης αξίας το δείκτη της ενσώματης λογιστικής αξίας στο 0,9 (P/TBV) κατά μέσο όρο έναντι 0,3-0,4 σήμερα.
Η συμπεριφορά των καταθετών παραμένει ο βασικός κίνδυνος, εξηγεί η M.S. Σύμφωνα με εκθέσεις του Bloomberg, η μείωση στις καταθέσεις είναι 11 δισ. ευρώ και συνεπάγεται αύξηση των εκροών τον Ιανουάριο στα 7 δισ. ευρώ. Η συνολική εκροή είναι ίση με το 7% των καταθέσεων του συστήματος.
Η εκτίμηση της Morgan Stanley είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 22 δισ. ευρώ διαθέσιμα από το μηχανισμό του ELA (ενώ έχουν καταθέσει collateral 56 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ). Αυτό παρέχει ανακούφιση στο μέτωπο των εκροών καταθέσεων, ενώ οι τράπεζες έχουν και 30 δισ. ευρώ από ABS - καλυμμένες ομολογίες στη διάθεσή τους.
Καταλήγοντας η Morgan Stanley, επαναλαμβάνει πως, με μέσο όρο 100% περιθώριο ανόδου από τις τιμές στο βασικό σενάριο και με δεδομένο ότι τα αντικίνητρα για την έξοδο από το ευρώ είναι υψηλά από όλες τις πλευρές, η έκβαση πολιτικά μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο πολλοί φαίνεται να περιμένουν.
Σημειώνουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν με δείκτη P/TBV στο 0,2-0,3 την ενσώματη λογιστική αξία τους για μεγάλο μέρος του 2011-12. Σε αυτό το πλαίσιο, και με ένα σχετικά ήπιο πολιτικό αποτέλεσμα, τα περιθώρια ανόδου είναι κατά μέσο όρο 100%, τονίζει.