Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» FTSE για υποβάθμιση του ΧΑ σε περίπτωση Grexit

Για "διαφορετική μεταχείριση" των ελληνικών δεικτών σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, προειδοποιεί ο διεθνής οίκος. Θα προχωρήσει σε κίνηση και σε περίπτωση αναταραχών στις αγορές συναλλάγματος και μετοχών μετά τις εκλογές.

«Καμπανάκι» FTSE για υποβάθμιση του ΧΑ σε περίπτωση Grexit

Ο FTSE θα αντιδράσει σε μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή μια επίσημη ανακοίνωση για επικείμενη έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, τονίζει ο οίκος σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, σημειώνει, ο FTSE ενδέχεται να αντιδράσει σε περίπτωση σημαντικών κλυδωνισμών στις αγορές συναλλάγματος και μετοχών, στον απόηχο των εκλογών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, "οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει σενάρια με βάση τα οποία μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος ή ακόμη και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο FTSE θεωρεί ιδιαίτερα απίθανο ένα Grexit μετά τις εκλογές. Ωστόσο, απαντά επί της διαδικασίας, σε περίπτωση που όντως προκύψει ένα τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο".   

Απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο, στο ερώτημα "Ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες του FTSE σε ένα τέτοιο σενάριο;", σημειώνει ότι "Είναι δύσκολο να καθοριστεί ακριβώς το πώς θα εκτυλιχθεί ένα γεγονός όπως η αποχώρηση από το ευρώ. Μετά από μια έξοδο της χώρας από το ευρώ ή μιας επίσημης ανακοίνωσης για μια τέτοια εξέλιξη ή σοβαρών αναταραχών στις αγορές μετά τις εκλογές, ο FTSE θα συζητήσει άμεσα τον πρέποντα τρόπο δράσης με τις αντίστοιχες συμβουλευτικές επιτροπές του".

Στο ερώτημα πόσο γρήγορα ο FTSE μπορεί να προσδιορίσει τις επιπτώσεις και πιθανές δράσεις όπως μια υποβάθμιση των ελληνικών μετοχών στους δείκτες FTSE, σε περίπτωση επίσημης ανακοίνωσης Grexit, ο οίκος τονίζει ότι θα επιχειρήσει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του εντός λίγων ωρών.

Στο ερώτημα ποιοι δείκτες αναμένεται να επηρεαστούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνει ότι θα επηρεαστούν όλοι οι δείκτες που απορρέουν ή περιλαμβάνονται στη σειρά δεικτών Global Exuity Index. Οι δείκτες FTSE/ATHEX Index θα τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης, υπογραμμίζει ο οίκος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v