Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικές πλατφόρμες: Οφέλη και κίνδυνοι για τον επενδυτή

Ο διευθύνων σύμβουλος της Trading Vectors κ. Μάνος Γαλούνης αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και τα πιθανά μειονεκτήματα μιας επενδυτικής πλατφόρμας. Η ταχύτητα των συναλλαγών, οι προμήθειες, η πληροφόρηση και οι κίνδυνοι. Τι βλέπει για το ΧΑ.

Επενδυτικές πλατφόρμες: Οφέλη και κίνδυνοι για τον επενδυτή

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τις επενδυτικές πλατφόρμες και το πακέτο των υπηρεσιών που προσφέρουν σε επενδυτές μετοχών, νομισμάτων και άλλων προϊόντων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Trading Vectors(*) κ. Μάνος Γαλούνης αναφέρεται στο θέμα, επισημαίνοντας τόσο τα οφέλη, όσο και τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν για έναν επενδυτή.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Γαλούνη, «η πλατφόρμα είναι ένα λογισμικό που δίνει απευθείας πρόσβαση στην αγορά ,χωρίς άλλη παρέμβαση, αντικαθιστώντας τον παραδοσιακό τρόπο εκτέλεσης χρηματιστηριακών εντολών από το τηλέφωνο μέσω του χρηματιστή. Το βασικό όφελος έγκειται στην άμεση εκτέλεση της εντολής χωρίς καθυστέρηση και με τους όρους που επιθυμεί ο επενδυτής, οι οποίοι είτε τον προστατεύουν από πιθανές ζημιές είτε από προκαθορισμό του κέρδους της θέσης σε συγκεκριμένα όρια τιμών. Παράλληλα, οι περισσότερες πλατφόρμες δίνουν on line ενημέρωση για τις επενδυτικές εξελίξεις και υποστηρίζουν τις αποφάσεις των πελατών τους με χρήση τεχνικής ανάλυσης.

Πέρα από τα οφέλη όμως υπάρχουν και κίνδυνοι. Και ο βασικότερος έγκειται στο ότι ο οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα της επενδυτικής γνώσης και εμπειρίας που διαθέτει μπορεί να πραγματοποιεί ανεξέλεγκτα χρηματιστηριακές συναλλαγές, χωρίς να έχει πάντοτε επίγνωση των κινδύνων που αυτές εμπεριέχουν. Παράλληλα, οι περισσότερες πλατφόρμες είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο που να υποκινούν τον πελάτη με τα εντυπωσιακά τους γραφικά και χρώματα για να εκτελούν περισσότερες συναλλαγές».

Βέβαια, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά αρκετές πλατφόρμες χρηματιστηριακών συναλλαγών, ορισμένες εκ των οποίων, με ένα περιορισμένο κεφάλαιο (πχ 1.000 ευρώ) δίνουν την δυνατότητα στον επενδυτή να τοποθετείται μέχρι και με εκατονταπλάσια ποσά. Τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές και πώς να τις αξιολογούν αυτές τις πλατφόρμες;

Άποψη του κ. Γαλούνη, είναι πως «όλες σχεδόν οι πλατφόρμες ποντάρουν στην προσέλκυση πολλών επενδυτών μέσω του πολύ μικρού ποσού που απαιτείται για να εκτελούν συναλλαγές. Οι επενδυτές λοιπόν πρέπει να προσέχουν ότι οι πλατφόρμες αυτές ορισμένες φορές μετατρέπουν την επενδυτική τοποθέτηση σε στοίχημα, ενώ υπάρχουν εταιρείες που κάνουν στοιχηματισμό πχ για νομίσματα (bet trading). Έτσι οι επενδυτές θα πρέπει να συμβουλεύονται τους ειδικούς για το ποιες πλατφόρμες προορίζονται έστω και για βραχυπρόθεσμες επενδυτικές θέσεις και ποιες τους υποκινούν για στοιχηματισμό.

Όσον αφορά την αξιολόγησή τους, τα κριτήρια πρέπει να σχετίζονται με την ιστορία τους ,την υποδομή τους και τα μεγέθη τους (FXCM, ALPARI, IG είναι οι μεγαλύτερες) ενώ ευνοϊκός παράγοντας είναι η εταιρεία διαχείρισης της πλατφόρμας να είναι εισηγμένη σε κάποιο από τα γνωστά χρηματιστήρια προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια και ενημέρωση στους επενδυτές. Επίσης χρειάζεται προσοχή για το ύψος των προμηθειών που χρεώνουν και που ορισμένες φορές και για ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών είναι υψηλές».

Εκτιμήσεις για ΧΑ, Dow Jones και ευρώ/δολάριο

Δεν αποφύγαμε να ρωτήσουμε τον κ. Γαλούνη για τις εκτιμήσεις της πλατφόρμας που διευθύνει σε σχέση με το ελληνικό χρηματιστήριο, το δείκτη Dow Jones και την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε καθοδικό κανάλι ενώ το εύρος που κινείται είναι μεταξύ 830 και 1030 μονάδων. Όσον αφορά τον Dow Jones εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά με μεσοπρόθεσμο στόχο τις 20.000 μονάδες, χωρίς φυσικά αυτό να μην σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ενδιάμεσες διορθωτικές κινήσεις. Τέλος, όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου εκτιμούμε ότι σχετικά σύντομα θα κινηθεί προς την περιοχή των 1,20 δολαρίων ανά ευρώ, επίπεδο ισοτιμίας που είχε επαναπροσεγγίσει τον Ιούλιο του 2012. Επίσης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μακροπρόθεσμα να δούμε το 1 προς 1 που θα εξαρτηθεί από το μίγμα και τον ρυθμό της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» απάντησε.

Τέλος, σε ότι αφορά τις κατηγορίες επενδύσεων που καλύπτει η Trading Vectors, ο κ. Γαλούνης απάντησε πως «η τεχνολογική υποδομή της Trading Vectors της δίνει την δυνατότητα να προσφέρει εφαρμοσμένη επενδυτική πληροφόρηση στο μεγαλύτερο φάσμα αξιών που διαπραγματεύονται στα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Ο κύριος άξονας της στρατηγικής μας είναι να εστιάζουμε κυρίως στην ανάλυση χρηματιστηριακών δεικτών, ισοτιμιών νομισμάτων και εμπορευμάτων (πετρέλαιο, χρυσός, κα). Και αυτό διότι σε αυτές τις αξίες οι επενδυτές έχουν ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες που επηρεάζουν κάθε λεπτό τις αποτιμήσεις τους κάτι που δεν συμβαίνει πχ με τις μετοχές όπου για παράδειγμα ένας Ιταλός επενδυτής έχει προνομιακότερη πρόσβαση στις εξελίξεις μιας ιταλικής εισηγμένης εταιρείας από ότι ένας Έλληνας.

Όσον αφορά την ανάπτυξη των εφαρμογών αυτών, αυτή βασίσθηκε μεν σε κάποιες διεθνείς γλώσσες προγραμματισμού, οι αλγόριθμοι όμως πάνω στους οποίους βασίζονται όλες οι εφαρμογές είναι αμιγώς ελληνικοί.

* Η Trading Vectors είναι πλατφόρμα εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v