Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Credit negative η καθυστέρηση της ΑΜΚ της Attica Bank

Η επανειλημμένη καθυστέρηση στην ΑΜΚ της τράπεζας είναι πιστωτικά αρνητική και θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητά της να καλύψει το κεφαλαιακό κενό σε μια περίοδο όπου άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως, σημειώνει η Moody's.

Moodys: Credit negative η καθυστέρηση της ΑΜΚ της Attica Bank

Η καθυστέρηση της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank είναι πιστωτικά αρνητική, λέει στο Credit Outlook η Moody's, σχολιάζοντας την τελευταία αναβολή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί το ζήτημα της ΑΜΚ.

Στις 10 Νοεμβρίου αποφασίστηκε αναβολή της ΕΓΣ για τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η συνέλευση είχε και πάλι αναβληθεί στις 13 Οκτωβρίου.

Η τράπεζα, σημειώνει η Moody's, πρέπει να βρει νέα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 434 εκατ. ευρώ, από ιδιώτες επενδυτές, βάσει των αποτελεσμάτων των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο. Η επανειλημμένη καθυστέρηση στην ΑΜΚ είναι πιστωτικά αρνητική και θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητά της να καλύψει το κεφαλαιακό κενό σε μια περίοδο που άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως.

Μεταξύ άλλων, η Moody's αναφέρει πως το CET1 της Attica Bank περιλαμβάνει προνομιούχες μετοχές ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αυτές οι μετοχές είναι ακριβές για την τράπεζα, διότι συνοδεύονται από κουπόνι 10%, το οποίο αυξάνεται 2% ετησίως ξεκινώντας από φέτος. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως αν η Attica Bank αποπληρώσει στο κράτος αυτές τις προνομιούχες μετοχές, όπως έπραξαν δύο άλλες ελληνικές τράπεζες φέτος, τότε το CET1 θα μειωθεί περίπου 300 μονάδες βάσης.

Ο κίνδυνος η Attica Bank να μην μπορέσει να αντλήσει νέα κεφάλαια μετριάζεται εν μέρει από την επιστροφή της στην κερδοφορία φέτος, καθώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη περίπου 1 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ζημιών 31,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των λειτουργικών εσόδων και τις χαμηλότερες προβλέψεις από επισφαλή δάνεια. Εάν η Attica Bank μπορέσει να συνεχίσει αυτές τις επιδόσεις και στο β' εξάμηνο του 2014 καθώς και το 2015, τότε θα βάλει τέλος στην κατανάλωση κεφαλαίων της. Στα «συν» για την τράπεζα, καταλήγει η Moody's, είναι και το γεγονός ότι ο μέτοχος πλειοψηφίας, το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο κατέχει ποσοστό 51%, έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v