Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SSSB: Σκληρή μάχη για λιανική τραπεζική σε Ελλάδα

Την EFG Eurobank ”βλέπει” ως νικητή στην εν εξελίξει μάχη των μεριδίων της λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η SSSB, διατηρώντας αμετάβλητη τη τιμή στόχο (14,5 ευρώ). Αμετάβλητη είναι και η τιμή στόχος για την Εθνική (20,5 ευρώ), για την οποία επισημαίνει ότι απειλείται η διατήρηση των υφιστάμενων μεριδίων της στη λιανική τραπεζική.

SSSB: Σκληρή μάχη για λιανική τραπεζική σε Ελλάδα
Τη διατήρηση της τιμής στόχου στα 20,50 ευρώ αναφέρει η SSSB σε έκθεσή της για την Εθνική Τράπεζα, ενώ διατηρεί τις προβλέψεις της και για την EFG Eurobank, με τιμή στόχο τα 14,50 ευρώ.

Οι δύο εκθέσεις φέρουν ημερομηνία 7 Αυγούστου και συντάχθηκαν με αφορμή τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2002 που ανακοίνωσαν οι δύο ελληνικές τράπεζες.

Η SSSB διατηρεί το χαρακτηρισμό ”ουδέτερη, μεσοπρόθεσμου ρίσκου” για τη μετοχή της Εθνικής, σχολιάζοντας παράλληλα ως ανησυχητική την απουσία ανάπτυξης του ρυθμού των δανείων.

Ο επενδυτικός οίκος προχωράει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2002 στο +6% από την προηγούμενη εκτίμηση για +3%, περικόπτοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις για το 2003 στο 5% από το προηγούμενο ποσοστό του 6%.

Η SSSB επικεντρώνει ωστόσο το ενδιαφέρον της στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας, τονίζοντας ότι τα μεγέθη δεν αναμένονται τόσο υψηλά όσο υπολογίζουν οι ελληνικές τράπεζες γενικότερα.

Το στοιχείο αυτό μάλιστα, επισημαίνει η SSSB, θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Εθνικής να αυξήσει ή και να διατηρήσει το μερίδιο που καταλαμβάνει στην αγορά, τη στιγμή μάλιστα που ”επιθετικοί παίκτες”, όπως η Alpha Bank και η NovaBank, συνεχώς αυξάνουν το μερίδιό τους.

Η Schroder Salomon Smith Barney καταλήγει ότι η τωρινή κυρίαρχη θέση της Εθνικής στον τομέα των καταθέσων στην ελληνική αγορά απειλείται μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, κυρίως από τις EFG Eurobank και NovaBank.

Όσον αφορά στην EFG Eurobank, η SSSB στην ξεχωριστή έκθεσή της συνεχίζει να θεωρεί πως θα είναι ο ”νικητής” στη μάχη για τη διεύρυνση της λιανικής τραπεζικής αγοράς στην Ελλάδα. Εμφανίζεται ικανοποιημένη από τον τρόπο διαχείρισης της εταιρίας, και διατηρεί το χαρακτηρισμό μεσαίου ρίσκου για τη μετοχή της.

Ως το τελευταίο εμπόδιο πριν από την επιτυχία η SSSB επισημαίνει το ”βασικό κόστος” της EFG Eurobank, το οποίο επηρεάζει την ιδιαίτερα εντυπωσιακή πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους.

Ο επενδυτικός οίκος αναγνωρίζει ακόμη πως η πίεση είναι ιδιαίτερη υψηλή για μια μικρή τράπεζα όπως η EFG Eurobank, καθώς και ότι οι πιθανότητες της τελευταίας να περιορίσει το κόστος είναι μειωμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v