Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Σε επιτήρηση οι μετοχές- τι απαντά η εταιρία

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) ανακοινώνει ότι οι μετοχές της εταιρίας MLS Πληροφορική μεταφέρονται στην κατηγορία Επιτήρησης από σήμερα 18/4/2007, κατόπιν της από 17/4/2007 απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

MLS: Σε επιτήρηση οι μετοχές- τι απαντά η εταιρία
Το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) ανακοινώνει ότι οι μετοχές της εταιρίας MLS Πληροφορική μεταφέρονται στην κατηγορία Επιτήρησης από σήμερα 18/4/2007, κατόπιν της από 17/4/2007 απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι στην έκθεση ελέγχου της ορκωτής ελέγκτριας λογίστριας των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2006 περιλαμβάνονται αρνητικές διατυπώσεις.

Ειδικότερα, η εταιρία έχει περιλάβει στον κύκλο εργασιών της κλειόμενης χρήσης προβλέψεις εσόδων, ύψους 1.350 χιλ. ευρώ (27% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών), που αφορούν σε διαγωνισμό, για τον οποίο δεν έχει υπογραφεί σύμβαση εκτέλεσης του σχετικού έργου, καθώς ο διαγωνισμός αυτός δεν έχει ακόμη κατακυρωθεί υπέρ της εταιρίας.

Παράλληλα, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από την ορκωτή ελέγκτρια λογίστρια αποθέματα, ύψους 1.300 χιλ. ευρώ, σε αποθηκευτικό χώρο τρίτων που χρησιμοποιεί η εταιρία, καθόσον η ύπαρξη του αποθηκευτικού αυτού χώρου δεν της γνωστοποιήθηκε κατά τη διενέργεια της απογραφής στο τέλος του έτους αλλά τον Μάρτιο του 2007, κατά τη διενέργεια του τελικού ελέγχου.

Τέλος, πρέπει να διενεργηθεί συμπληρωματική πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων από την εταιρία.

--- Τι απαντά η διοίκηση της MLS

Η MLS Πληροφορική σχετικά με την από 17/4/2007 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δηλώνει τα εξής:

Η εταιρία θεωρεί ότι έχει απαντήσει επαρκώς στις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή με επιστολή της (4/4/2007) προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

Ωστόσο, όπως και κατά την προηγούμενη απόφαση (6/9/2006) της ΕΚ έτσι και σε αυτή την περίπτωση η MLS θα ακολουθήσει άμεσα τις υποδείξεις της Επιτροπής, προκειμένου οι μετοχές της να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν σε κανονική διαπραγμάτευση.

Κατά την άποψη της εταιρίας το θέμα προέκυψε εξαιτίας της διχογνωμίας, που έχει επιφέρει σε αρκετές περιπτώσεις αναφορικά με τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων, η σχετικά πρόσφατη εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Σχετικά με τις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή η εταιρία δηλώνει τα εξής:

Η εταιρία υποχρεούται να πραγματοποιεί προβλέψεις για έργα - λογισμικό των οποίων τα έξοδα καταχωρεί στη χρήση σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Για παράδειγμα, κατ’ εφαρμογήν των ΔΛΠ, στον ισολογισμό του 2005 περιλαμβάνονταν, αντίστοιχα, προβλέψεις ύψους 874.000 ευρώ, οι οποίες έκλεισαν το 2006, δεν υπολογίστηκαν στο τζίρο και στα κέρδη του 2006, παρότι η υλοποίηση τους ολοκληρώθηκε εντός του 2006.

Η εταιρία κατά την άποψή της αιτιολογεί επαρκώς και αναλυτικά στο προσάρτημα, κατ’ εφαρμογή του ΔΛΠ 18, τις προβλέψεις του 2006 και θα ολοκληρωθούν (όπως έχει συμβεί στις αντίστοιχες περιπτώσεις και στο παρελθόν) εντός του τρέχοντος έτους.

Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω έσοδο εάν δεν υπολογιστεί στη χρήση του 2006 θα υπολογιστεί με την ολοκλήρωση του στη χρήση του 2007.

Ο ορκωτός ελεγκτής, πραγματοποίησε επί τόπου έλεγχο στις αρχές Ιανουαρίου στις αποθήκες της εταιρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η εταιρία λόγω της έντονης ανόδου των πωλήσεων, τόσο στο τέλος του 2006 όσο και στους πρώτους μήνες της τρέχουσας χρήσης (2007), χρησιμοποίησε και αποθηκευτικό χώρο τρίτων (προσωρινά) προκειμένου να αποθηκεύσει προϊόντα.

Δεν κατέστη δυνατό ο ορκωτός ελεγκτής να επισκεφθεί τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου τον εν λόγω χώρο, καθώς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου το μεταβίβασε. Η εταιρία ήδη μίσθωσε νέα δική της αποθήκη σε άλλο χώρο και είναι έτοιμη για τη διενέργεια ελέγχου και σε αυτά τα αποθέματα.

Τέλος, κατά την άποψη της εταιρίας η πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, είναι επαρκής.

Ως αποτέλεσμα της υγιούς οικονομικής κατάστασης της εταιρίας το ΔΣ της MLS προτίθεται να προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή αυξημένου μερίσματος για το 2006 σε σχέση με το 2005.

Η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, αφού έλαβε υπόψη τη διαφαινόμενη ιδιαίτερα θετική πορεία των οικονομικών μεγεθών κατά την τρέχουσα χρήση (2007), την ισχυρή κεφαλαιακή βάση (καθαρή θέση 12 εκατ. ευρώ), την αυξημένη ρευστότητα (1,38 εκατ. ευρώ) και το μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v