Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεπίθεση Τσιτουρίδη για ομόλογα

Συνέντευξη Τύπου, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης των αποθεματικών των ταμείων, έδωσε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης σχετικά με το θέμα της αγοράς δομημένων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αντεπίθεση Τσιτουρίδη για ομόλογα
Συνέντευξη Τύπου, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης των αποθεματικών των ταμείων, έδωσε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης σχετικά με το θέμα της αγοράς δομημένων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι από το 2003 μέχρι σήμερα η περιουσία των ταμείων αυξήθηκε κατά 42%, από 21,8 δισ. στα 31 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι έφθασαν στο τέλος του 2006.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο υπουργός στράφηκε κατά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι κατά την περίοδο 1999 έως 2002 από τις τοποθετήσεις ταμείων σε μετοχές χάθηκαν 3,46 δισ. ευρώ, αφού από τα 5,22 δισ. ευρώ που τοποθετήθηκαν σε μετοχές το 1999, απέμειναν 1,76 δισ. στο τέλος του 2002.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι τα ταμεία απώλεσαν από τοποθετήσεις σε ομόλογα 7,85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. ευρώ ήταν σε συναλλαγές με την εταιρία ”Ακρόπολις”. Απευθυνόμενος σε στελέχη της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσιτουρίδης έθεσε το ερώτημα αν σήμερα ζητούν την επιστροφή και αυτών των απωλεσθέντων πόρων.

Στόχος της πολιτικής μας, είπε ο υπουργός, είναι η κατοχύρωση της απόλυτης διαφάνειας και της μετρήσιμης αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της περιουσίας, χωρίς να θίγεται η αυτοτέλεια των ταμείων, ενώ συμπλήρωσε ότι στις 2 Μαΐου στην αντίστοιχη ιστοσελίδα (www.periousia.gr) θα παρουσιαστούν όλες οι πράξεις των ταμείων που αφορούν τη διαχείριση της κινητής τους περιουσίας, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, μέχρι την τελική θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, έχει ζητήσει με εγκύκλιό του από όλα τα ταμεία να μην επενδύουν σε σύνθετα ομόλογα.

Ο κ.Τσιτουρίδης επανέλαβε ότι τα ταμεία είναι ανεξάρτητα και αυτοδιοίκητα και τόνισε ότι, με βάση τη νομοθεσία του 1999, οι επενδύσεις τους σε ομόλογα δεν υπόκεινται στον έλεγχο της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε ως ”υποκρισία” την κατηγορία ότι παρόπλισε την σχετική επιτροπή Θωμόπουλου, σημειώνοντας ότι αυτή αδυνατούσε να λειτουργήσει λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου.

Ως προς τα σύνθετα ομόλογα, ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολές τις κριτικές που αναπτύσσονται, έκανε λόγο για προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, ζήτησε να σταματήσουν οι συγχύσεις και η παραπληροφόρηση και δήλωσε ότι μέχρι την λήξη των προθεσμιών των ομολόγων τα ταμεία δεν θα χάσουν τα κεφάλαιά τους, όπως συνέβη με την αγορά μετοχών της περιόδου 1999-2002.

Ο κ. Τσιτουρίδης προανήγγειλε δύο οριακές, όπως τις χαρακτήρισε, τροπολογίες στη Βουλή σχετικά με την Επιτροπή που θα προτείνει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής διοίκησης των ταμείων (με τις οποίες θα παραμένει το αυτοδιοίκητο του ΟΑΕΕ και δεν θα συμμετέχει στην επιτροπή ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας).

Ακόμα υπογράμμισε ότι οι ελεγκτικές εταιρίες που θα επιλεγούν για να ελέγξουν την πορεία των ομολόγων, δεν θα συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με όσους εμπλέκονται με την αγορά των προϊόντων αυτών από τα ταμεία.

Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε επίσης λόγο για σύγκρουση συμφερόντων που βρίσκεται πίσω από τις κατηγορίες που απευθύνονται εναντίον του, ενώ υποσχέθηκε και πάλι ότι όλα τα στοιχεία θα δοθούν σύντομα στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ενδεχόμενο παραίτησής του, απάντησε ότι αισθάνεται την ευθύνη να ολοκληρώσει την αποστολή θωράκισης ενός συστήματος που παρουσίασε πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Ως προς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, απάντησε ότι τον τόπο δεν κυβερνούν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και τα κανάλια και εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το κλίμα αυτό θα έχει αλλάξει.

Ερωτηθείς επίσης για το αν αισθάνεται ”άδειασμα” από άλλα κυβερνητικά στελέχη, δήλωσε ότι σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει υψηλός βαθμός αλληλεγγύης και εκτίμησε ότι η συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς κινείται σε άριστα επίπεδα.

Σε ερώτηση για το ζήτημα των κυβερνητικών ευθυνών, υπογράμμισε ότι ίσως να υπήρξε καθυστέρηση στην θεραπεία αδυναμιών δεκαετιών, όμως η κυβέρνηση κάνει το σωστό και, διαθέτοντας την αίσθηση πολιτικής ευθύνης, θωρακίζει το σύστημα. Η κοινωνική και πολιτική κριτική, κατέληξε, είναι καλοδεχούμενη, όμως όσοι λασπολογούν θα παραμείνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v