Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν 7 ξένοι οίκοι τα αποτελέσματα της Alpha

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου της τράπεζας από τους διεθνείς οίκους. Μικρές μειώσεις στις τιμές στόχους, αλλά και συστάσεις «buy» για την Alpha. Τι λένε UBS, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Citi, Credit Suisse, JP Morgan και Nomura.

Πώς είδαν 7 ξένοι οίκοι τα αποτελέσματα της Alpha

Χαμηλότερη τιμή στόχο στο 0,8 από 0,9 ευρώ θέτει η Morgan Stanley για την Alpha μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει «overweight» για την τράπεζα, καθώς το πρόσφατο sell-off αφήνει ελκυστικό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή.

Οι τάσεις στην κερδοφορία βελτιώνονται αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις, ωστόσο ο ρυθμός ομαλοποίησης των καθαρών εσόδων από τόκους είναι βραδύτερος των εκτιμήσεων, εξ ου και η μείωση στην τιμή στόχο κατά 12%.

Η UBS, από την πλευρά της, σε έκθεσή της διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή, επαναδιατυπώνει την προτίμησή της στην Alpha από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ κόβει την τιμή στόχο στο 0,7 από 0,73 ευρώ.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι υποβόσκουσες τάσεις στα αποτελέσματα της Alpha Bank είναι υποστηρικτικές, καθώς οι προβλέψεις για επισφάλειες διαμορφώθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ βελτιώθηκε και το ποσοστό κάλυψης των επισφαλών δανείων.

Στέκεται επίσης στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κι ακόμα υπογραμμίζει ότι τα κεφάλαια της Alpha παραμένουν επαρκή, καθώς ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 14,9% συμπεριλαμβανομένης της πλήρους επίπτωσης από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου. Εξαιρουμένης αυτής, ο δείκτης διαμορφώνεται στο 11,7%.

Η Deutsche Bank, σε έκθεσή της, διατηρεί τη σύσταση «buy» και την τιμή στόχο του 0,9 ευρώ, ενώ σημειώνει ότι η Alpha είναι σε καλή θέση για να αξιοποιήσει την οικονομική ανάκαμψη. Προβλέπει επιστροφή σε κερδοφορία το 2015, βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και ως εκ τούτου διανομή μερίσματος.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα Q3, υπογραμμίζει ότι διαμορφώθηκαν αντίστοιχα των εκτιμήσεων, σημειώνοντας ότι τα κέρδη από βασικές δραστηριότητες αλλά και η ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Η Citi υπογραμμίζει ότι δεν αναμένονται αλλαγές στις εκτιμήσεις του 2015 μετά τα κέρδη Q3 της τράπεζας ενώ σημειώνει ότι οι τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως ενθαρρυντικές από την αγορά.

Στην έκθεσή της υπογραμμίζει τη μείωση στη σύσταση νέων επισφαλειών αλλά και τη βελτίωση σε τριμηνιαία βάση του κόστους χρηματοδότησης. Επίσης διατηρεί σύσταση «buy» και τιμή στόχο στο 0,75 ευρώ.

Η Credit Suisse παραμένει «neutral» για τη μετοχή (έναντι αρνητικής στάσης απέναντι στις ελληνικές τράπεζες), ενώ διατηρεί την τιμή στόχο του 0,7 ευρώ. Υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα γενικώς ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις, όμως τονίζει ότι αρνητική έκπληξη ήταν τα spreads των δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που υποχωρούν λόγω των συνεχών αναδιαρθρώσεων. Το πολιτικό περιβάλλον θα παραμένει ο βραχυπρόθεσμος καταλύτης για τη μετοχή, σημειώνει.

Η JP Morgan σε έκθεσή της υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα της Alpha δείχνουν ότι η τράπεζα είναι «στη σωστή κατεύθυνση». Η Alpha παραμένει κορυφαία επιλογή από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, σημειώνει, τονίζοντας ότι η καθαρή εσωτερική αξία της μετοχής της (ΝΑV) διαμορφώνεται στο 0,64 ευρώ.

Ο οίκος αναφέρει ότι η Alpha μέχρι στιγμής στο έτος έχει εγγράψει προβλέψεις 1,08 δισ. ευρώ έναντι δημιουργίας επισφαλών δανείων 502 εκατ. Ως εκ τούτου, με κάλυψη 60% επί των νέων επισφαλειών, φαίνεται να γράφει πρόσθετες προβλέψεις ύψους 780 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής το 2014.

Τη σύσταση «buy» και την τιμή στόχο του 0,75 ευρώ διατηρεί η Nomura για την Alpha, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα τριμήνου επιβαρύνθηκαν από το έκτακτο κόστος της εθελουσίας εξόδου αλλά και από την εγγραφή αρνητικού goodwill ύψους 22 εκατ. ευρώ λόγω της απόκτησης του δικτύου της Citi στην Ελλάδα.

Ο οίκος επισημαίνει ότι το ρίσκο πρόωρων εκλογών και πολιτικής αβεβαιότητας αναμένεται να επιβαρύνει τους τραπεζικούς τίτλους τους επόμενους μήνες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v