Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Συναγερμός» στην Αθήνα από την πίεση των αγορών

Η εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς πάνω από το 7% προβληματίζει την Αθήνα. Για υπεραντίδραση των αγορών κάνει λόγο κυβερνητικό στέλεχος, υποστηρίζοντας ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός. Τι φοβούνται οι ξένοι.

«Συναγερμός» στην Αθήνα από την πίεση των αγορών

Ισχυρές πιέσεις δέχονται ελληνικές μετοχές και ομόλογα, με τα spreads να εκτινάσσονται και την απόδοση του 10ετούς τίτλου (που κινείται αντιστρόφως της τιμής) να ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο επτά μηνών. Η κυβέρνηση εμφανίζεται μέσω διαρροών καθησυχαστική ωστόσο η ανησυχία είναι διάχυτη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πέρασε το φράγμα του 7% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2014, κι οι αναλυτές επισημαίνουν ως βασικές αιτίες την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και τη νευρικότητα που δημιουργείται από τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Η απόδοση του τίτλου άγγιξε το 7,077% και η αύξηση της απόδοσης φτάνει τις 38 μονάδες βάσης σε μία μόλις ημέρα.

"Δεν υπάρχουν αγοραστές στην ελληνική αγορά ομολόγων εξαιτίας του πολιτικού κινδύνου και της πιθανότητας για πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015" δήλωσε στο Reuters trader ομολόγων μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, στο Χρηματιστήριο καταγράφεται ισχυρή πτώση άνω του 5% με όλα τα βαριά χαρτιά να υποχωρούν και τον Γενικό Δείκτη να πιέζεται αρκετά χαμηλότερα των 1.000 μονάδων.  

Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν αυτήν την τροπή στις ανησυχίες των ξένων για τον προωθούμενο από την κυβέρνηση τρόπο εξόδου από το μνημόνιο, στις επιφυλάξεις πολλών για το πολιτικό ρίσκο αλλά και στο επιβαρυμένο διεθνές κλίμα. 

"Υπεραντιδρούν οι αγορές"

Τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά κάνοντας λόγο για νευρικότητα που δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της Αθήνας. Η άνοδος στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 7% είναι υπεραντίδραση των αγορών που δεν επηρεάζει τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο με Ε.Ε. - ΔΝΤ στα τέλη του χρόνου, δήλωσαν δύο Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

«Είναι απλώς νευρικότητα. Μια συμφωνία (για έξοδο από το μνημόνιο) μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και θα τα ανατρέψει», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος. «Η κυβέρνηση έλαβε μόλις ψήφο εμπιστοσύνης, είναι μια σταθερή κυβέρνηση. Πρόκειται περί υπεραντίδρασης των αγορών. Απέχουμε πολύ από το ρίσκο της αποσταθεροποίησης. Δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό μας», τόνισε.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις η οποία αποτυπώνεται και στην πορεία του Χρηματιστηρίου. Οι πολιτικές κόντρες και οι δηλώσεις της μείζονος αντιπολίτευσης ότι δεν θα αναγνωρίσει συμφωνίες που θα συνάψει η κυβέρνηση με τους δανειστές φαίνεται να δημιουργούν κλίμα ανησυχίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v