Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση ΣΜΕΧΑ για Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ

Η διοίκηση των ταμείων θα πρέπει να ασκείται από πιστοποιημένα στελέχη –όπως άλλωστε προβλέπεται για τις ΕΠΕΥ– με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της Κεφαλαιαγοράς και με διαφανείς διαδικασίες, επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ με αφορμή την υπόθεση της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ.

Παρέμβαση ΣΜΕΧΑ για Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ
Η διοίκηση των ταμείων θα πρέπει να ασκείται από πιστοποιημένα στελέχη –όπως άλλωστε προβλέπεται για τις ΕΠΕΥ– με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της Κεφαλαιαγοράς και με διαφανείς διαδικασίες, επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ με αφορμή την υπόθεση της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ.

Ειδικότερα, η ακριβής ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ έχει ως εξής:

Mε αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να θέσει σε προσωρινή αναστολή κάποιων δραστηριοτήτων την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή ΑΧΕΠΕΥ καθώς από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ενεργούσε σε βάρος των συμφερόντων πελάτη της, το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ ομόφωνα θεωρεί πως το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις και δηλώνει τα ακόλουθα:

1. Υποστηρίζει ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως τόσο σε αυτή την υπόθεση όσο και στις λοιπές συναλλαγές του συγκεκριμένου ταμείου καθώς και στις συναλλαγές όλων των ασφαλιστικών ταμείων με άλλους φορείς της αγοράς.

2. Θεωρεί ότι το θέμα με τις αγοραπωλησίες ομολόγων είναι ευρύτερο, καθώς τα ομόλογα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά όπως είναι οι μετοχές. Το σημερινό καθεστώς δεν παρέχει διαφάνεια με αποτέλεσμα -όπως φέρεται ότι προκύπτει από τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς– να γίνονται συναλλαγές σε μη κανονικές, δηλαδή εκτός του αποδεκτού εύρους από την αγορά, τιμές.

Ανάλογη ανησυχία εκφράζει και για τη θεσμοθέτηση, από την επερχόμενη οδηγία MiFiD, της δυνατότητας διενέργειας χρηματιστηριακών συναλλαγών εκτός οργανωμένης αγοράς μέσω της διαδικασίας της εσωτερικοποίησης.

3. Ο ΣΜΕΧΑ, όπως και η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις ώστε τα ομόλογα να τεθούν σε διαπραγμάτευση στην ήδη υπάρχουσα και μη έχουσα δραστηριότητα οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

4. Η διοίκηση των ταμείων θα πρέπει να ασκείται από πιστοποιημένα στελέχη –όπως άλλωστε προβλέπεται για τις ΕΠΕΥ– με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της Κεφαλαιαγοράς και με διαφανείς διαδικασίες.

5. Θεωρεί παντελώς άστοχες τις δηλώσεις –απ’ όπου και αν προέρχονται- οι οποίες προβαίνουν σε αξιολόγηση της ποιότητας των επενδυτικών υπηρεσιών ανάλογα με το μέγεθος καθώς και τον χαρακτήρα της αδειοδοτημένης και εποπτευόμενης ΕΠΕΥ (τραπεζικής ή μη, δημόσιας ή ιδιωτικής) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (δηλαδή το κράτος).

6. Ζητά συμμετοχή στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον και να μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις της περιουσίας τους.

7. Καταδικάζει τέτοιες πρακτικές που φέρονται ότι συνέβησαν και παραπέμπει την υπόθεση αυτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Συνδέσμου για την σε βάθος διερεύνηση, ανάδειξη και κολασμό τυχόν ευθυνών σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v