Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν οι αναλυτές το deal Πειραιώς-MPB

Θετικές για τη διάθεση του ”πακέτου” μετοχών ποσοστού 8,07% της Τράπεζας Κύπρου από την Τράπεζα Πειραιώς στη Marfin Popular Bank εμφανίζονται οι χρηματιστηριακές στα πρωινά τους reports, όπου επισημαίνουν ότι ”ανοίγει” τον δρόμο για προσφορά εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου από τη Marfin Popular Bank.

Πώς βλέπουν οι αναλυτές το deal Πειραιώς-MPB
Θετικές για τη διάθεση του ”πακέτου” μετοχών ποσοστού 8,07% της Τράπεζας Κύπρου από την Τράπεζα Πειραιώς στη Marfin Popular Bank εμφανίζονται οι χρηματιστηριακές στα πρωινά τους reports, όπου επισημαίνουν ότι η εξέλιξη ”ανοίγει” τον δρόμο για προσφορά εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου από τη Marfin Popular Bank.

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες Πειραιώς και Marfin Popular Bank ανακοίνωσαν χθες την επίτευξη συμφωνίας ”μη επίθεσης” και την αποκατάσταση των μεταξύ τους καλών σχέσεων, ενώ έγινε η μεταβίβαση στην MPB του ποσοστού 8,07% που κατείχε η Πειραιώς στην Τράπεζα Κύπρου.

H Citigroup εκτιμά ότι στο σημερινό conference call, η ΜΡΒ θα υπογραμμίσει τις φιλοδοξίες της για τη διερεύνηση συνεργασίας με την Τράπεζα Κύπρου σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Citi δεν περιμένει μια άμεση προσφορά για την Τράπεζα Κύπρου αλλά εκτιμά ότι στη μετοχή της θα επιστρέψει το premium προσφοράς (bid mremium).

Η Proton Bank βλέπει θετικά την πώληση του μεριδίου της Τράπεζας Πειραιώς στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και την καθιέρωση καλών επιχειρηματικών σχέσεων με την MPB.

Η Alpha Finance επισημαίνει ότι η συμφωνία θέτει τέλος στην ”εχθρότητα” μεταξύ των δύο ομίλων (MPB και Πειραιώς). Επίσης, η συμφωνία οδηγεί σε σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη για την Πειραιώς σε καιρούς σύσφιξης της ρευστότητας, που θα της επιτρέψουν να χρηματοδοτήσει τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Alpha Finance, τα κεφαλαιακά κέρδη για την Τράπεζα Πειραιώς κυμαίνονται μεταξύ 170-180 εκατ. ευρ, ενώ η συναλλαγή ”ξεκλειδώνει” 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τους επιθετικούς αναπτυξιακούς στόχους της τράπεζας.

Αναφορικά με την ΜPB, η Alpha Finance δεν αποκλείει μια δημόσια προσφορά για την Τράπεζα Κύπρου μετά την απόκτηση του ανωτέρω ποσοστού, δεδομένης και της δέσμευσης της διοίκησης για εξαγορές σε Ελλάδα και Κύπρο.

H Eurobank Securities αναφέρει ότι η είδηση θα συντηρήσει τις φήμες για πιθανό deal ΜΡΒ-Κύπρου, κάτι που οδήγησε τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου σε σημαντικά κέρδη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση της μετοχής, αν και το ρίσκο υλοποίησης μιας τέτοιας εξαγοράς είναι υψηλό.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η συμφωνία ”ανοίγει τον δρόμο” για κατάθεση δημόσιας προσφοράς από την MPB για την Τράπεζα Κύπρου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια ανταγωνισμού στην Κύπρου ενώ αναφέρει ότι θα περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες από το conference call.

Επισημαίνεται ότι η Marfin Popular Bank πραγματοποιεί σήμερα conference call στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v