Εισηγμένες: Ποια μηνύματα θα στείλουν τα εξάμηνα

Τι περιμένει η αγορά από τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Οι κλάδοι που προσδοκούν καλύτερες μέρες και ποιοι θα... παραμείνουν στο «μαύρο». Οι εκτιμήσεις των διοικήσεων και οι προσδοκίες των επενδυτών.

Εισηγμένες: Ποια μηνύματα θα στείλουν τα εξάμηνα

Ανάμικτα συναισθήματα αναμένεται να προκαλέσουν στους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που θα δημοσιευθούν έως και την 31η Αυγούστου, καθώς σε μια μάλλον σταθεροποιητική πορεία της ελληνικής οικονομίας, άλλοι όμιλοι θα δουν σημαντική άνοδο των αποτελεσμάτων και άλλοι θα συνεχίσουν να... τα βλέπουν μαύρα.

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα στοιχεία, το ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο αναμένεται να σημειώσει πτώση που θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 1%, και στοιχείο έκπληξη είναι το γεγονός ότι η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν τελικά χαμηλότερη του αναμενομένου.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, στους κλάδους όπου αναμένεται βελτίωση οικονομικών επιδόσεων, συγκαταλέγονται:

• Τα ξενοδοχεία (ΛΑΜΨΑ, Ιονική Ξενοδοχειακή και ΓΕΚΕ), λόγω της μεγάλης τουριστικής ανόδου που κατέγραψε η Αττική το πρώτο μισό του έτους.

• Οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ) λόγω της επανεκκίνησης της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων και κάποιων πρόσθετων έργων που ανέλαβαν στο εξωτερικό.

• Η εγχώρια ζήτηση τσιμέντου φέτος αναμένεται να σημειώσει υψηλή μονοψήφια ποσοστιαία άνοδο, επηρεάζοντας ως έναν βαθμό τα αποτελέσματα των ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ Ηρακλής.

• Εταιρείες με δραστηριότητες που είναι συναφείς με την κατασκευαστική δραστηριότητα και επηρεάζονται από την επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, όπως ΕΛΤΡΑΚ, Γενική Εμπορίου κ.ά.

• Οι εταιρείες πληροφορικής κυρίως λόγω των περισσότερων έργων του ΕΣΠΑ που έχουν ανατεθεί και δευτερευόντως από την αυξημένη ζήτηση των τραπεζών (ανάγκες συγχωνεύσεων) και από την ανάληψη περισσότερων εργασιών στο εξωτερικό.

• Ο κλάδος του μαρμάρου (Ικτίνος, Κυριακίδης) λόγω των συνεχιζόμενων αυξημένων εξαγωγών στο εξωτερικό.

• Οι εταιρείες οχημάτων (Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική, Σφακιανάκης), χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλες οι εισηγμένες του κλάδου θα εμφανίσουν κερδοφόρο πορεία, καθώς είδαμε τόνωση της ζήτησης μετά τη βύθιση των πωλήσεων στον κλάδο την τελευταία πενταετία.

• Οι εταιρείες ακινήτων, για τις οποίες εκτιμάται ότι οι όποιες αρνητικές υπεραξίες στην εύλογη αξία των περιουσιακών τους στοιχείων θα είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, γεγονός που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Σε επίπεδο επιμέρους εταιρειών, το Πλαίσιο αναμένεται να έχει ένα ακόμη πολύ γερό εξάμηνο (άνοδος επιδόσεων, μετά το περυσινό ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας), ενώ προβλέπεται να συνεχίσουν την πολύ καλή πορεία τους εισηγμένες, όπως π.χ. ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Folli Follie, Inform Λύκος, Jumbo, Kleemann, Centric, ΚΡΙ ΚΡΙ, MLS, ΟΠΑΠ, Καράτζης, Μύλοι Κεπενού, Πλαστικά Θράκης και Πλαστικά Κρήτης.

Ενθαρρυντικά μηνύματα επίσης αναμένονται και σε άλλες λογιστικές καταστάσεις, όπως π.χ. σε Fourlis (σταθεροποίηση τζίρου), ΕΛΙΝΟΪΛ, Ευρωσύμβουλοι, CPI και ΛΑΝΑΚΑΜ.

Από την άλλη πλευρά, δύσκολο πρώτο εξάμηνο αναμένεται να έχουμε στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, της ακτοπλοΐας (η όποια φετινή βελτίωση θα φανεί στο β' εξάμηνο), της ιδιωτικής υγείας (καθυστερήσεις πληρωμών από το δημόσιο συν αβεβαιότητα από claw back και rebate), των διυλιστηρίων (παρέμειναν χαμηλά τα διεθνή περιθώρια διύλισης), της ιχθυοκαλλιέργειας (παρά τη μικρή άνοδο των τιμών στις τιμές των ψαριών), της διέλασης αλουμινίου (ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΕΤΕΜ, ΑΛΟΥΜΥΛ, ALCO Hellas), της εμπορίας προϊόντων σιδήρου-χάλυβα (π.χ. Έλαστρον, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ), των ηλεκτρικών συσκευών (σταθεροποίηση της ζήτησης, πλην της περίπτωσης των εποχικών ειδών -θερμαντικά και κλιματιστικά- που σημείωσαν πτώση). Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επηρεαστούν εκτάκτως από τις διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου.

Επιπλέον, μηνύματα ανησυχίας θα εξακολουθήσουν να έρχονται από τις περισσότερες εισηγμένες που είναι επιβαρυμένες με μεγάλο τραπεζικό δανεισμό. Οι υψηλοί τόκοι και η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας στις εταιρείες αυτές δείχνουν να εμποδίζεουν την ανάκαμψη πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη οικονομική ύφεση.

Έντεκα ενδεικτικές περιπτώσεις

ΤΙΤΑΝ: Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναφερόμενος στις φετινές προοπτικές σημείωσε μεταξύ άλλων: α) Τις προβλέψεις για 8% αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου στις ΗΠΑ και ακόμα πιο μεγάλη αύξηση στις νοτιοανατολικές περιοχές, όπου δραστηριοποιείται η Τιτάν, β) Στην Ελλάδα, φέτος αναμένεται για πρώτη φορά μετά το 2006 αύξηση στη ζήτηση τσιμέντου, γ) Οι προοπτικές στα Βαλκάνια είναι σταθερές, δ) Οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες, κυρίως στην Αίγυπτο και σε μικρότερο βαθμό στην Τουρκία.

Στέλιος Κανάκης: Mε βάση τα στοιχεία του πρώτου φετινού πενταμήνου, o κύκλος εργασιών αυξήθηκε 4,9%, το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (34,2% έναντι 33,95% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα). Οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο παραμένουν θετικές, λόγω μιας σειράς κινήσεων που ξεκίνησαν από πέρυσι και συνεχίζονται φέτος. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως μέσα στο 2013 η εισηγμένη πρόσθεσε στην προϊοντική της γκάμα 36 νέους κωδικούς.

Ιονική Ξενοδοχειακή: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας (στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων) Παύλο Καρακώστα, «οι φετινές πληρότητες είναι μεγαλύτερες, η μέση τιμή δωματίου οριακά υψηλότερη και τα αποτελέσματα θα είναι όντως πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι».

ΓΕΚΕ: Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας Χρήστο Παπαδόπουλο, το πρώτο φετινό τετράμηνο, έχει παρατηρηθεί άνοδος στα ξενοδοχεία της Αττικής που φτάνει έως και το 55%. Το President (το ξενοδοχείο που κατέχει η εισηγμένη) τη συγκεκριμένη περίοδο σημείωσε αύξηση γύρω στο 45%, με το δεύτερο τρίμηνο να κινείται ακόμη καλύτερα και όλα να δείχνουν πως και τους υπόλοιπους μήνες του 2014 τα πράγματα θα κυλήσουν ικανοποιητικά.

Αφοί Κορδέλλου: Σύμφωνα με τον σύμβουλο διοίκησης της εταιρείας Αργύρη Κοιλιάδη, οι πωλήσεις θα εμφανίσουν άνοδο γύρω στο 17% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ στόχος για το σύνολο του έτους είναι αύξηση επίδοσης κατά 15%. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε διεύρυνση του μεριδίου αγοράς, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ζημιογόνο.

Εισηγμένες πληροφορικής: Καλύτερο σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι το πρώτο εξάμηνο για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής. Ειδικότερα, η Space Hellas έχει ως φετινό στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 10%, ο όμιλος Altec αναμένει βελτίωση εσόδων από τα 20,6 στα 25 εκατ. ευρώ, η Byte Computers προβλέπει βελτίωση του κύκλου εργασιών και αισιοδοξεί για επιστροφή στα κέρδη, σημαντική βελτίωση προσδοκά η Entersoft, η οποία στο πρώτο μισό του 2014 σημείωσε έντονα διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, και τέλος ανοδικά αναμένεται να κινηθεί και η Profile.

Γενική Εμπορίου: Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της εισηγμένης Γεωργίου Κρεμμύδα, «φέτος, κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην αγορά. Η επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, αλλά και μικρότερα έργα του ΕΣΠΑ έχουν αρχίσει να μας δίνουν πωλήσεις. Στο πρώτο τρίμηνο είχαμε υστέρηση πωλήσεων, ωστόσο στο σύνολο του εξαμήνου ο κύκλος εργασιών μας αναμένεται να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αντίστοιχο περυσινό. Θα ήθελα να σημειώσω και την έμφαση που δίνουμε στις εξαγωγές. Μεταξύ άλλων έχουμε κάνει αρκετές προσφορές στο Ιράκ και θα θέλαμε η κατάσταση να ηρεμήσει στη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v