Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για μεγέθη ’06 Motor Oil

Στα 140 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Motor Oil το 2006 καταγράφοντας άνοδο 6,4%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 5 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr. Το εύρος των εκτιμήσεων είναι μεγάλο με τους αναλυτές να τονίζουν τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης, τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την έκτακτη φορολογία.

Δημοσκόπηση του euro2day για μεγέθη ’06 Motor Oil
Στα 140 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Motor Oil το 2006 καταγράφοντας άνοδο 6,4%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 5 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr.

Προβλέψεις παρείχαν: Eurobank Sec, HSBC, Marfin – Egnatia, Εθνική Χρηματιστηριακή και P&K.

Το εύρος των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε μεταξύ των 135,2 και 175 εκατ. ευρώ με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης, τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την έκτακτη φορολογία.

Ο κ. Β. Ρουμάντζης της Marfin – Analysis σχολίαζε ότι τα αδύναμα περιθώρια διύλισης, τα αυξανόμενα επίπεδα αποθεμάτων αλλά και η έκτακτη φορολόγηση θα επιβαρύνουν σημαντικά τα αποτελέσματα της Motor Oil. Παράλληλα έτερος αναλυτής εκτίμησε μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των προβλέψεων καθότι δεν είναι γνωστά τα περιθώρια διύλισης ανάλογα με το ύψος της παραγωγής αλλά και η πηγή προέλευσης του πετρελαίου (Ρωσία, Σκωτία) που τιμολογείται διαφορετικά.

Τα EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 281,7 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 22,3%, ενώ το εύρος των προβλέψεων κυμαίνεται μεταξύ των 277 και 327 εκατ. ευρώ. Ο κ. Β. Καρανίκας της HSBC εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι τα μη οργανικά κέρδη από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα ”συμπεριληφθούν” στα EBIΤDA ώστε να ενισχύσουν τα αποτελέσματα.

Οι πωλήσεις της Motor Oil προβλέπεται να προσεγγίσουν τα 3,96 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 22,4%, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε μεταξύ των 3,78 και 4,2 δισ. ευρώ. Μερίδα αναλυτών εξέφρασε την άποψη ότι τα αποτελέσματα της εισηγμένης έχουν ήδη ενσωματωθεί στη μετοχή και η προσοχή θα επικεντρωθεί στην πορεία των περιθωρίων διύλισης, που έδειξε σημάδια ανάκαμψης τον Ιανουάριο του 2007.

Για το δ΄ τρίμηνο του 2006 τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και οι πωλήσεις εκτιμώνται στα 3 εκατ., στα 33,2 εκατ. και στα 920 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η. κ. Μίνα Λαγουδάρη της Eurobank Sec. υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου αναμένεται να είναι αδύναμα λόγω των χαμηλών περιθωρίων διύλισης και της πτώσης των πετρελαϊκών τιμών. Παράλληλα πρόσθεσε την ύπαρξη φορολογικών επιβαρύνσεων από την περίοδο 2000-2004, ύψους 10,15 εκατ. ευρώ.

H Motor Oil ανακοινώνει αποτελέσματα έτους στις 27 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v