Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκάλυψαν Πειραιώς και Alpha σε event της Citi

Η Alpha Bank εκτιμά πως τα NPLs θα κορυφωθούν στο 35% στο τέλος του έτους. Βελτιώνεται το κόστος χρηματοδότησης. Ποιες είναι οι αβεβαιότητες. Μεγάλα περιθώρια λειτουργικής αναδιάρθρωσης βλέπει η Citi για την Πειραιώς.

Τι αποκάλυψαν Πειραιώς και Alpha σε event της Citi

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Alpha Bank στην Ελλάδα θα «κορυφωθούν» στα τέλη του 2014, ενώ το κόστος χρηματοδότησης βελτιώνεται, με τα κόστη για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις να είναι βελτιωμένα κατά περίπου 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις στελεχών της Alpha Bank που συμμετείχαν στο event της Citigroup που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στο Λονδίνο.

Η τράπεζα εκτιμά πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν στο 35%, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η Κύπρος (στο 50% τα NPLs).

Παράλληλα, τα στελέχη της Alpha Bank εκτιμούν πως τα stress test και η διαδικασία της εξέτασης της ποιότητας των assets (AQR) θα οδηγήσει σε διαφοροποιήσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδο ποιότητας ισολογισμών το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως επισήμαναν τα στελέχη της Alpha, μέχρι στιγμής πολλοί επενδυτές έχουν αγοράσει ελληνικές τραπεζικές μετοχές, κυρίως ως ένα «στοίχημα» ανάκαμψης της χώρας, όμως η διαδικασία του AQR αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για μεγαλύτερη επικέντρωση σε παράγοντες που αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στην ποιότητα των assets των τραπεζών καθώς και των ρίσκων –εάν υπάρχουν- των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίων μιας ή περισσοτέρων τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως για την ώρα βρίσκονται «στο σκοτάδι» σε ότι αφορά τους κανόνες διεξαγωγής του AQR, ενώ περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να γίνουν γνωστές το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την Citi, σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε ότι αφορά τα κόστη των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς διαθέτει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο κομμάτι αυτό. Παράλληλα, δεν έχει τόσο μεγάλο «restructuring story» όσο η Πειραιώς, δεδομένου ότι η Πειραιώς ενσωματώνει πολλές περισσότερες τράπεζες.

Οι αβεβαιότητες πάντως παραμένουν, σημειώνει η Citi, και μεταξύ αυτών είναι το περιθώριο για εξωτερικές οικονομικές αναταράξεις (όπως θα ήταν η παύση ή η αντιστροφή του ράλι της ευρωπεριφέρειας) ή οι εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις.

Μεγάλες προοπτικές για Πειραιώς από τη λειτουργική αναδιάρθρωση

Η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς προχωρά ταχύτερα από το σχεδιαζόμενο και η τράπεζα θα υπερβεί τους στόχους της για μείωση των καταστημάτων της, δήλωσαν στελέχη της τράπεζας στο συγκεκριμένο event.

Συγκεκριμένα, ο στόχος της τράπεζας είναι να μειώσει τα καταστήματά της σε 860 μέχρι το τέλος του 2014, ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των καταστημάτων της έχει υποχωρήσει στα 889 από 1.354 πέρυσι. Έτσι, φαίνεται πιθανό πως η τράπεζα θα ξεπεράσει τον στόχο της. παράλληλα, έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 14%, ενώ, σύμφωνα με τη Citi, υπάρχει είναι εφικτό να υπάρξει και περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Όπως επισήμαναν, τα κόστη των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνεται, κάτι που θα βοηθήσει τόσο στις μελλοντικές προβλέψεις όσο και στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.

Σύμφωνα με τη Citi, η Πειραιώς εκτιμά πως το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων θα μειωθεί στο 2% μέχρι το τέλος του 2014, ενώ, όπως αναφέρει, οι περισσότερες τράπεζες θα επωφεληθούν της βελτίωσης του κόστους χρηματοδότησης. Η Πειραιώς, σημειώνει, διαθέτει λίγο χαμηλότερο μερίδιο προθεσμιακών καταθέσεων σε σχέση με την Alpha Bank, αλλά υψηλότερο από την Εθνική Τράπεζα.

Σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, η Πειραιώς διαθέτει καλύτερες προοπτικές σε ότι αφορά την λειτουργική αναδιάρθρωσή της, αλλά και σε ότι αφορά την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει η Citi.
Σε ότι αφορά την βελτίωση του κόστους χρηματοδότησης, όλες οι τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν του χαμηλότερου κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς και της μείωσης του κόστους των ιδίων κεφαλαίων (κάτι που αντανακλά το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους και των τραπεζών).

Οι αβεβαιότητες πάντως παραμένουν, σημειώνει η Citi, και μεταξύ αυτών είναι το περιθώριο για εξωτερικές οικονομικές αναταράξεις (όπως θα ήταν η παύση ή η αντιστροφή του ράλι της ευρωπεριφέρειας) ή οι εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v