Έντονη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται μεταξύ εισηγμένων ομίλων, χρηματιστηριακών εταιρειών, θεσμικών επενδυτών, αλλά και funds του εξωτερικού σχετικά με τη νέα αγορά ομολόγων που προτίθεται σύντομα να εγκαινιάσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή παραγόντων της ευρύτερης επενδυτικής αγοράς, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Χ.Α. την Παρασκευή και αναφερόταν στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, αξιοσημείωτη είναι η προεργασία που φαίνεται να έχει ήδη γίνει από παράγοντες της αγοράς.
Ήδη, το Euro2day.gr αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε δύο τουλάχιστον εισηγμένες (PROFILE και MEVACO) που εξετάζουν την άντληση έως και 5 εκατ. ευρώ η κάθε μία από τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Με βάση την εκτίμηση γνωστού παράγοντα της αγοράς, «δεν πρόκειται να δούμε αρχικά ενδιαφέρον από εταιρείες με σημαντικά τραπεζικά ανοίγματα, γιατί αυτές δεν θα μπορέσουν να δανειστούν με χαμηλότερο κόστος. Αυτές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν μια ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους με τις πιστώτριες τράπεζες και στη συνέχεια να απευθυνθούν στη συγκεκριμένη αγορά».
Σύμφωνα με εκτίμηση του μέλους του Δ.Σ. του Χ.Α. (και γνωστού χρηματιστή) Νίκου Χρυσοχοΐδη, θα ενδιαφερθούν πιθανότατα τόσο εταιρείες που ζητούν νέα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, όσο και άλλες που θα θελήσουν με τα νέα χρήματα να αποπληρώσουν τραπεζικές υποχρεώσεις υψηλότερου κόστους. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η ανάπτυξη μιας τέτοιας αγοράς θα ωφελήσει και τις ίδιες τις τράπεζες, που θα απομοχλευθούν και θα δείξουν καλύτερη εικόνα στον ισολογισμό τους.
Άλλος παράγοντας της αγοράς δήλωσε στο Euro2day.gr: «Η συγκεκριμένη αγορά έχει σαφή περιθώρια ανάπτυξης, εφόσον οργανωθεί σωστά και αν προσελκυσθούν ξένοι επενδυτές. Σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια των δεσμευμένων καταθέσεων τείνουν προς το 2% και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας, το να καρπώνεται ένας επενδυτής κουπόνια του 5% και του 6% σε ευρώ δεν είναι καθόλου κακή απόδοση, ιδίως αν πρόκειται για νοικοκυρεμένες και ασφαλείς εταιρείες. Οι τράπεζες χρεώνουν επιτόκια 7% ή και 9%, επειδή θέλουν από τους συνεπείς πελάτες τους να καλύψουν τις επισφάλειες των υπόλοιπων. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι όμως, Έλληνες και ξένοι, δεν έχουν να καλύψουν τέτοιες τρύπες, οπότε είναι πιθανόν να ικανοποιηθούν με κουπόνια του 5% και του 6%».
Πάντως, σύμφωνα με άλλον παράγοντα της αγοράς, τα επιτόκια -τουλάχιστον για τις μη εισηγμένες εταιρίες- αναμένεται να κυμανθούν γύρω στο 8%. Στις περιπτώσεις αυτές οι εταιρίες πέραν της νέας χρηματοδότησης θα ωφεληθούν: α) έμμεσα λόγω της εισαγωγής τους σε μια οργανωμένη αγορά (εργαλείο marketing) και β) σε ότι αφορά το κόστος χρηματοδότησης θα έχουν πιθανότατα το δικαίωμα ανάκλησης του δανείου μετά από δύο ή τρία χρόνια σε περίπτωση που ενδιάμεσα βρουν χρηματοδότηση χαμηλότερου κόστους.
Πέρα όμως από τον θετικό τρόπο που βλέπουν τη νέα αυτή αγορά οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, αξιοσημείωτο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον και των θεσμικών επενδυτών. Για παράδειγμα, υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων δήλωσε πως οι ΑΕΔΑΚ είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε τέτοια ομόλογα, καθώς μέσα από αυτά θα μπορέσουν να προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις στους πελάτες τους, σε μια περίοδο όπου οι ανταγωνιστικές επενδύσεις σταθερού εισοδήματος (καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα δημοσίου) γίνονται ολοένα και λιγότερο ελκυστικές στους κατόχους τους.
Κινητικότητα επίσης επικρατεί και στο μέτωπο των χρηματιστηριακών εταιρειών, ορισμένες εκ των οποίων προσεγγίζουν επιχειρήσεις για να αναλάβουν ρόλο συμβούλου και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα λέγεται πως δεν διστάζουν να προτείνουν και εγγύηση κάλυψης της ομολογιακής έκδοσης που θα επιχειρηθεί.
Πόσο θα επηρεαστούν οι μετοχές;
Αν και πρώτος σκοπός είναι η χρηματοδότηση των εταιρειών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα έβλεπαν θετικό επηρεασμό (άμεσο ή έμμεσο) και στην τιμή των μετοχών στο Χ.Α. των εταιρειών εκείνων που θα προχωρούσαν σε τέτοια ομολογιακή έκδοση.
«Είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί θετικά και η μετοχή. Δεν μπορώ να το αποκλείσω» ήταν η απάντηση του προέδρου της PROFILE Μπάμπη Στασινόπουλου, όταν του θέσαμε το συγκεκριμένο ερώτημα.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Χρυσοχοΐδη, οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. πολύ πιθανόν να ωφεληθούν επειδή θα αντλήσουν κεφάλαια και από μια άλλη κατηγορία επενδυτών. «Μέσω της αγοράς σταθερού εισοδήματος με τα εταιρικά ομόλογα ως εργαλείο, ενδεχομένως κάποιοι επενδυτές να αισθανθούν πιο άνετα σε σχέση με την τοποθέτηση στη μετοχή της ίδιας εταιρείας. Υποψιάζομαι πως αυτή είναι η ελπίδα και η απάντηση στο γιατί θα βοηθήσει μια τέτοια αγορά ομολόγων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η νέα αγορά αφήνει υποσχέσεις (εφόσον φυσικά λειτουργήσει με επιτυχία) τόσο για την ΕΧΑΕ (και τη μετοχή της), όσο και για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, πάγιο αίτημα των οποίων είναι η διαπραγμάτευση αφενός των εταιρικών κι αφετέρου των κρατικών ομολόγων μέσω του Χ.Α.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μεγάλη σημασία στο όλο εγχείρημα έχει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις και φυσικά να μπορέσουν να προσελκυσθούν κεφάλαια από το εξωτερικό. Επί του παρόντος, στελέχη ξένων οίκων εκφράζονται κατ' αρχάς θετικά, ωστόσο το στοίχημα είναι κατά πόσον θα πειστούν τελικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη.