Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roadshow: Τα νέα ραντεβού που κλείστηκαν για... Αθήνα

Ξένα funds έρχονται στην Ελλάδα για νέο κύκλο επαφών με ελληνικές εισηγμένες. Ποια είναι τα μηνύματα από το Roadshow της Νέας Υόρκης. Οι εταιρείες πρωταθλητές στα… ραντεβού και το ενδιαφέρον για μετοχές και εταιρικά ομόλογα.

Roadshow: Τα νέα ραντεβού που κλείστηκαν για... Αθήνα

«Εξαργύρωση» του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν μεγάλα διεθνή funds για ελληνικές εταιρείες και άμεση αξιοποίηση των προοπτικών που εντόπισαν οι ξένοι διαχειριστές, αναμένουν τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο 3ο Forum που συνδιοργάνωσαν ΕΧΑΕ και Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη.

Τα εύσημα έλαβαν οι ελληνικές εταιρείες δια στόματος μεγάλων επενδυτικών funds. Μεταξύ άλλων τα: Alpine Woods, Armor Capital, Blackrock, Capital International, Fidelity, Morgan Stanley, Paulson & Co, Moore Capital, Fairfax, Fintech Advisors, Franklin Mutual, Hamlyn Watsa, Wellington Management, Zesiger Capital, Everest Capital, State Street, Forward Management, Vashap Capital, Raffles Associates.

Βεβαίως τα εύσημα θα πρέπει τώρα να μετατραπούν σε πράξεις με εμπλοκή των ξένων funds στα ελληνικά πράγματα και τα επόμενα βήματα των εγχώριων επιχειρήσεων.

Για κάποιες εταιρείες οι «καλές» εξελίξεις δεν αποκλείεται να έρθουν σύντομα, καθώς τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στην Αθήνα εκπρόσωποι κάποιων από τα παραπάνω funds, κατόπιν αιτήματος των τελευταίων και προκειμένου να πραγματοποιήσουν δεύτερο γύρο επαφών με τους Έλληνες επιχειρηματίες που συνάντησαν στη Νέα Υόρκη.

Για τουλάχιστον τέσσερις εισηγμένες του Large Cap και δυο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις με ξένους διαχειριστές οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη και ολοκληρώνονται μετά από 10 περίπου ημέρες.

Η επιστροφή εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία ήταν το σαφές μήνυμα των ξένων διαχειριστών, οι οποίοι παρά την άνοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στο Χρηματιστήριο επιμένουν να θεωρούν τις σημερινές αποτιμήσεις ελκυστικές. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουν την πολιτική παράμετρο για την οποία οι ερωτήσεις κάθε άλλο παρά έλειψαν από τα ραντεβού.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε μελλοντικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και εδώ έρχεται να «συνεισφέρει» η ΕΧΑΕ δείχνοντας το δρόμο αυτό και σε μη εισηγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μέσω της ΕΝ.Α ΣΤΕΠ αποκτούν τη δυνατότητα άντλησης έως 5 εκατ. ευρώ χωρίς τις συνήθεις χρονοβόρες διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, ΕΧΑΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να λάβει εντός της επόμενης εβδομάδας όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις η Algae Farm και να πραγματοποιήσει την πρώτη εισαγωγή επιχείρησης στη νεοσυσταθείσα αγορά του Χρηματιστηρίου.

Η κίνηση αυτή συνδυάζεται πιθανώς με το επικείμενο συνέδριο – την ερχόμενη Παρασκευή - «GR for Growth: funding SMEs» το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν όλα τα νέα εργαλεία για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των εταιρειών αυτών στη χρηματοδότηση.

Οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής στο forum της Νέας Υόρκης και οι ερωτήσεις των ξένων διαχειριστών αφορούσαν μεταξύ άλλων τον τρόπο διαχείρισης των επισφαλειών, τα πιθανά οφέλη που θα προκύψουν για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, αλλά και την υλοποίηση των business plans τους.

Καθόλου τυχαίο που πολλά από τα "οne to one" meetings των τραπεζών μετατράπηκαν σε "group meetings" προκειμένου να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλους όσοι το επιθυμούσαν.

Μεταφράζοντας σε αριθμούς το… αδιαχώρητο, στη διάρκεια του διημέρου οι εκπρόσωποι της Alpha Bank πραγματοποίησαν 57 ραντεβού, της Πειραιώς 54, και της Εθνικής 48. Αμέσως μετά έρχεται η Εurobank με 44 meetings και ακολουθούν ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος με περίπου 40 συναντήσεις έκαστος.

Ο ρόλος του Χρρηματιστηρίου

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν ότι πέρυσι αντλήθηκαν τριάντα δισ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου εταιριών ή εκδόσεις ομολογιακών δανείων και το ποσό αυτό κατέταξε την Ελλάδα στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά στα κεφάλαια που έλαβαν οι εταιρείες μέσω αγοράς.

Αν και σημαντικό ποσό προέρχεται από το ΤΧΣ, πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει αντληθεί από την εγχώρια αγορά τα τελευταία 15 χρόνια, με το 2007 να είναι η αμέσως επόμενη καλύτερη χρονιά στη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν από τις εισηγμένες εταιρείες περί τα 10 δισ. ευρώ.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, real estate και ενέργεια συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών, ενώ στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιάς χαρακτήρισε ως «ζωτικούς» τομείς που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v