Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Bonus έως 21 δισ. για ελληνικές τράπεζες

Περισσότερο ωφελημένες οι χώρες της ευρωπεριφέρειας σε σχέση με τον «πυρήνα» της Ε.Ε. από τη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ, τονίζει η Goldman Sachs. Ενεργητικό έως 139 δισ. μπορούν να καταθέσουν ως εχέγγυα οι ελληνικές τράπεζες, εξασφαλίζοντας φθηνή ρευστότητα.

Goldman Sachs: Bonus έως 21 δισ. για ελληνικές τράπεζες

Oι τράπεζες της ευρωπεριφέρειας και δη οι Ελληνικές αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο – σε σχέση με το ενεργητικό τους – από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ρευστότητας, τονίζει η Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν φθηνά δάνεια έως 21 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ ενώ συνολικά, οι τράπεζες της ευρωπεριφέρειας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνεια έως 342 δισ. ευρώ.

H Goldman Sachs εξετάζει τα υφιστάμενα δάνεια των ευρωτραπεζών προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα. Με βάση αυτά, εκτιμά ότι οι γερμανικές τράπεζες, επί παραδείγματι, θα μπορούσαν να δανεισθούν έως 95 δισ. ευρώ και οι ιταλικές έως 77 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όταν η σύγκριση γίνεται με βάση το μέγεθος του τραπεζικού τομέα, οι περιφερειακές οικονομίες – όπου οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι πιεσμένες – εμφανίζουν υψηλότερα μερίδια δανείων σε σχέση με το συνολικό τους ενεργητικό: Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δοθούν ως εχέγγυα δάνεια της τάξεως του 34,5% του ενεργητικού των τραπεζών, στην Ιταλία αφορά το 26,6%, στην Ισπανία το 24,8% και ούτω καθ' εξής.

Βάσει των υπολογισμών της GS και των στοιχείων της ΕΚΤ, το συνολικό ποσό των δανείων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εχέγγυα στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες είναι 139 δισ. 

Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να λάβουν δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ (10 δισ. στην πρώτη πράξη χρηματοδότησης, ύψους 398 δισ. ευρώ και 12 δισ. στη δεύτερη πράξη, ύψους 271 δισ. ευρώ).

Συνολικά, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δώσει δάνεια ύψους 669 δισ. ευρώ με τις δυο πράξεις χρηματοδότησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v