Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Ανεβάζει τις τιμές - στόχους για Alpha & Πειραιώς

Ελπιδοφόρες οι τάσεις στα τρίμηνα των δύο τραπεζών, σημειώνει ο οίκος. Διατηρεί buy και εκτιμά ότι θα είναι κερδοφόρες από το 2015. Πού βάζει τον πήχη για τις μετοχές. Προβληματισμός για το δανεισμό από ΕΚΤ. Τι λέει για τα NPL.

BofA: Ανεβάζει τις τιμές - στόχους για Alpha & Πειραιώς

Τη σύσταση buy για τις μετοχές της Alpha και της Πειραιώς διατηρεί η Bank of America - Merrill Lynch μετά τα αποτελέσματα των δύο τραπεζών, σε έκθεσή της στην οποία δίνει νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους, στα 0,81 και 1,99 ευρώ αντίστοιχα. 

Σημειώνεται πως ο οίκος είχε δώσει σύσταση αγοράς για τις δύο μετοχές στις 20 Μαΐου, θέτοντας τιμές στόχους στο 0,76 ευρώ για την Alpha και στο 1,87 ευρώ για την Πειραιώς. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες, το κόστος καταθέσεων και η σύσταση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζουν να υποχωρούν, η βελτιστοποίηση του κόστους είναι ευθυγραμμισμένη με τα σχέδια των δύο τραπεζών και μειώνεται η χρηματοδότηση από ELA και EKT. 

Η διατήρηση αυτών των τάσεων θα τους επιτρέψει να γυρίσουν σε κερδοφορία από το 2015 και να βελτιώσουν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων τους σε πιο φυσιολογικά επίπεδα από το 2017. 

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο οίκος, η επιβράδυνση στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων υποστηρίζει την εκτίμηση ότι οι δείκτες NPL θα φθάσουν στο ανώτατο σημείο τους εντός του έτους και θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2015. Σημειώνει ωστόσο ότι αν και καλοδεχούμενη η τάση για τα «κόκκινα δάνεια» δεν μπορεί να οδηγήσει σε εκτιμήσεις για διαγραφή προβλέψεων. 

Όσον αφορά στους κεφαλαιακούς δείκτες, η BofA τονίζει ότι η Alpha και η Πειραιώς υπολογίζουν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια στα 4,3 και στα 4,1 δισ. ευρώ πριν από τα stress tests της ΕΚΤ και τους Core Tier I, στο 15,6% και 14,4% αντίστοιχα. 

Δεν μας ανησυχούν τόσο τα stress tests, όσο η κάλυψη των κεφαλαίων που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ, υπογραμμίζει ο οίκος. Η συνολική τους χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, που θα πρέπει να έχει αντικατασταθεί έως τον Μάρτιο του 2015, μειώνεται, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 7-8% των συνολικών τους υποχρεώσεων.

H Bank of America - Merrill Lynch εκτιμά ότι οι δύο τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν πολλές πηγές χρηματοδότησης, καθώς η δυναμική της αύξησης καταθέσεων δεν αρκεί για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια αυτά.   

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank ενισχύεται σήμερα στο 0,704 ευρώ, ενώ η Τ. Πειραιώς παραμένει σταθερή, στο 1,8 ευρώ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v