Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στο περιθώριο οι εγχώριοι «κωδικοί λιανικής»

Εισροές κεφαλαίων επί 18 μήνες από τους ξένους επενδυτές, τη στιγμή που οι Έλληνες εμφανίζονται πωλητές. Προβληματίζει διά της... απουσίας του το εγχώριο retail. Έως 9.000 ευρώ η τρέχουσα αξία στο 90% των εγχώριων χαρτοφυλακίων.

XA: Στο περιθώριο οι εγχώριοι «κωδικοί λιανικής»

Ο Απρίλιος ήταν ο 18ος συνεχόμενος μήνας όπου οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά υπερέβησαν τις εκροές, σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α.

Από την άλλη, παραμένει τουλάχιστον ηχηρή η αποστασιοποίηση στην οποία επιμένουν οι εγχώριοι κωδικοί λιανικής, λόγω είτε σημαντικής έλλειψης ρευστότητας (από την αβάσταχτη υπερφορολόγηση) είτε έλλειψης εμπιστοσύνης για τον θεσμό και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στους παραπάνω λόγους θα πρέπει να προστεθεί και το μονόπλευρο ενδιαφέρον που παρατηρείται εδώ και μήνες στο Χ.Α., με αποτέλεσμα να έχουν φουσκώσει σημαντικότατα οι αποτιμήσεις από τα χαμηλά του 2012, για τους 10 τίτλους που εμπεριέχονται στον δείκτη MSCI Greece και λίγες ακόμα μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα οι εν λόγω τίτλοι να δείχνουν ακριβοί, όταν το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό παραμένει βυθισμένο στο τέλμα της συναλλακτικής απαξίωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., το 89,25% των ενεργών χαρτοφυλακίων στις 30/4/2014 είχε τρέχουσα αξία έως 9.000 ευρώ και αυτό ασφαλώς και αφορά (κατά κύριο λόγο) το εγχώριο retail.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νούμερο αυτό παραμένει σταθερό εδώ και μήνες επιβεβαιώνοντας αφενός την αποχή των ντόπιων μικροεπενδυτών από το ελληνικό χρηματιστήριο, που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν φρέσκο χρήμα, και αφετέρου την έντονη παρουσία τίτλων μικρής κεφαλαιοποίησης, στα χαρτοφυλάκια αυτά, τους οποίους ασφαλώς και δεν άγγιξε η σημαντική άνοδος των προηγούμενων μηνών!

Από εκεί και πέρα, τον Απρίλιο του 2014 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των €166,93 εκατ.

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανήλθε στο 54,8% έναντι 52,9% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας αύξηση 3,6%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ (32,5%), στη συνολική κεφαλαιοποίηση, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 37% παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 8,8% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα (συμμετοχή ξένων με ΤΧΣ Μάρτιος 2014: 34%).

Οι Έλληνες επενδυτές στο τέλος του μήνα κατείχαν το 29,2% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α. Παράλληλα οι εγχώριοι επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους €148,10 εκατ.

Ο αριθμός των ενεργών μερίδων για τον Απρίλιο ανήλθε στις 29.313 έναντι 33.734 τον προηγούμενο μήνα (τον Απρίλιο του 2013 ο αριθμός των ενεργών μερίδων ανήλθε στις 45.120).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., τον Απρίλιο του 2014 δημιουργήθηκαν 3.374 νέες μερίδες επενδυτών έναντι 1.121 νέων μερίδων τον προηγούμενο μήνα. Το 55% των επενδυτών είχε μόλις έναν χειριστή, το 26,46% των επενδυτών δύο χειριστές, το 10,52% τρεις χειριστές, ενώ το 7,52% των επενδυτών είχε περισσότερους από τρεις χειριστές.

Το 43,34% των ενεργών χαρτοφυλακίων είχε μόλις μία μετοχή. Δύο έως πέντε μετοχές είχε το 42,45% των χαρτοφυλακίων και έξι έως δέκα μετοχές το 9,9% των χαρτοφυλακίων. Περισσότερες από 10 μετοχές εμπεριείχε μόλις το 4,31% των χαρτοφυλακίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Απρίλιος διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών μηνών, αποφέροντας μηνιαίες απώλειες 7,76% για τον Γενικό Δείκτη και 14,43% για τον δείκτη των Τραπεζών.

Το τέλος του χρηματιστηριακού τετραμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 5,97% και τον Τραπεζικό με απώλειες 3,19%.

Μετοχή του τετραμήνου η Πήγασος, η οποία από την αρχή του χρόνου, έστω και με ελάχιστες συναλλαγές, σημείωσε απόδοση 364,29%!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v