Σύγχυση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αγορά η αιφνιδιαστική τροπολογία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία φαίνεται να αλλάζει, από την πίσω πόρτα, το όριο απαλλαγής από τον φόρο υπεραξίας που είχε καθοριστεί ως ποσοστό κατώτερο του 0,5% μιας εισηγμένης εταιρίας.
Η ρύθμιση αυτή υπέστη κριτική για το ενδεχόμενο συναλλαγών πολύ μεγάλης αξίας που θα διέφευγαν του φόρου υπεραξίας, στην περίπτωση εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο, με την τροπολογία τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η αξία στην οποία αντιστοιχεί το ποσοστό αυτό να είναι κατώτερη των 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει, όπως φοβούνται παράγοντες της αγοράς, ότι μπορεί στην πράξη οποιαδήποτε συναλλαγή εισηγμένων μετοχών αξίας άνω των 100.000 ευρώ να εμπίπτει πλέον στον φόρο υπεραξίας, καθώς σε άλλη περίπτωση θα φορολογείται μεν ο πωλητής ποσοστού 0,5% μιας εισηγμένης αν η αξία είναι πάνω από 100.000 ευρώ, αλλά δεν θα φορολογείται ο πωλητής του 0,4% μιας εισηγμένης, ασχέτως αν η αξία του ποσοστού αυτού είναι π.χ. 200.000 ευρώ.
Για τον λόγο αυτό το σύνολο σχεδόν των φορέων της αγοράς εξέφραζε αργά το βράδυ την αντίθεσή του με τη συγκεκριμένη διάταξη σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι καθιστά περίπλοκο το θεσμικό πλαίσιο, χωρίς να επιφέρει ισονομία, καθώς οι επενδυτές μεγάλης οικονομικής επιφάνειας έχουν πολλούς άλλους τρόπους να αποφύγουν τη φορολογία, οπότε η αλλαγή του ορίου και η de facto τοποθέτησή του στις 100.000 ευρώ αξία συναλλαγής θα πλήξει κυρίως τους επενδυτές μεσαίας επιφάνειας.
Σύμφωνα εξάλλου με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, η ρύθμιση πέρα από αιφνιδιαστική φαίνεται να είναι και πρόχειρη (σ.σ. πράγματι, οι διατυπώσεις στο κείμενο της τροπολογίας είναι επιεικώς ασύντακτες), γι' αυτό και θα πρέπει να συζητηθεί με τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που δεν θα πλήττει τη συναλλακτική δραστηριότητα.
* Δείτε την τροπολογία στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».