Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA Merrill Lynch: Στα €11 η τιμή στόχος για ΟΤΕ

Η BofA Merrill Lynch χαρακτηρίζει «ηράκλειες» τις προσπάθειες της διοίκησης, αλλά σημειώνει ότι έχουν ήδη τιμολογηθεί. Θεωρεί ότι ο ΟΤΕ έχει πολλά που λειτουργούν υπέρ του, όχι όμως με κάθε τίμημα.

BofA Merrill Lynch: Στα €11 η τιμή στόχος για ΟΤΕ

Με σύσταση "underperform" και τιμή στόχο 11 ευρώ ανά μετοχή ξανα-αρχίζει την κάλυψη της μετοχής του ΟΤΕ η Bank of America Merrill Lynch. Σημειώνεται αυτήν την ώρα η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται στα 12,16 ευρώ.

Στην έκθεσή της με ημερομηνία 26/3, η BofA Merrill Lynch κάνει λόγο για «ηράκλειες» προσπάθειες της διοίκησης, οι οποίες όμως έχουν ήδη τιμολογηθεί, ενώ σημειώνει πως θεωρεί ότι ο Οργανισμός έχει πολλά που λειτουργούν υπέρ του, όχι όμως με κάθε τίμημα. Η τρέχουσα αποτίμηση φαίνεται «τραβηγμένη», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Καθώς σχεδόν το 90% του NAV του ΟΤΕ δημιουργείται στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει πολύ μεγάλη έκθεση στη χώρα. Όμως, από την κρίση προκύπτουν ευκαιρίες: η οικονομική αναταραχή ανάγκασε την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών να προχωρήσει σε διορθωτικές ενέργειες και ανάγκασε την διοίκηση του ΟΤΕ να περιορίσει τα κόστη της και να ενισχύσει τον ισολογισμό της, κάτι που έπραξε με επιτυχία.

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αποδόσεις, η τράπεζα αναφέρει πως, σε αντίθεση με την Τουρκία, όπου η ύπαρξη μόνο τριών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών δεν «έριξε λάδι στη φωτιά» του ανταγωνισμού, η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπου οι τρεις «παίκτες» της ελληνικής αγοράς επικεντρώθηκαν στις ροές κεφαλαίων και όχι στον κύκλο εργασιών. Η ΕΕΤΤ απαιτήθηκε να θεσμοθετήσει ευρείες μεταρρυθμίσεις και δεν της έχουν μείνει πολλά «βέλη στη φαρέτρα» της για να πιέσει την αγορά.

Το 2014, σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch θα είναι χρονιά-κλειδί για τον ΟΤΕ, καθώς α) ο διαγωνισμός για το LTE (Long Term Evolution) μπορεί συνοδεύεται από μεγάλο τίμημα, β) τα σχέδια για τις νέες χρεώσεις της σταθερής τηλεφωνίας μπορεί να ενισχύσουν το μερίδιο αγοράς του Οργανισμού, σε βάρος όμως των περιθωρίων, και γ) είναι πιθανό να υπάρξει βαθειά μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στην Ρουμανία.

Όπως τονίζει η Bank of America Merrill Lynch, αν και θεωρεί πως θα πρέπει να δοθούν εύσημα στην διοίκηση του ΟΤΕ για την εκτέλεση, ωστόσο πολλά από τα θετικά έχουν ήδη συνυπολογιστεί στην τιμή-στόχο. Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με P/E 16,9x για το 2014 και 14,5x για το 2015, με premium 77% και 60% αντίστοιχα έναντι των ετιαρειών του κλάδου. Αναπτύσσεται ταχύτερα από τις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όμως τα πολλαπλά premiums το συνυπολογίζουν ήδη αυτό.

Η BofA Merrill Lynch εκτιμά πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή του ΟΤΕ το 2013-2016 διαμορφώνεται στο 14%, 3 φορές αυτό των υπολοίπων εταιρειών του κλάδου, καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση και την επιθετική μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας. Την ίδια ώρα, η μερισματική απόδοση του 2-3% του ΟΤΕ είναι περίπου η μισή από αυτήν των υπολοίπων εταιρειών του κλάδου.

Έτσι, σχολιάζει η BofA Merrill Lynch, «αν και μας αρέσει αυτό που βλέπουμε, η μετοχή μας φαίνεται πολύ ακριβή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v