Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι για το ελληνικό 10ετές

"Είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές για περισσότερα από πέντε χρόνια. Η αποκατάσταση της πρόσβασης σε τιμές που δεν είναι τοκογλυφικές είναι πολύ σημαντική καθώς είναι ένα σημάδι ότι η κρίση ξεπερνιέται", δήλωσε ο Α. Θωμόπουλος της Πειραιώς. Κέρδη 18% για το ελληνικό 10ετές εφέτος.

Ράλι για το ελληνικό 10ετές

Τα ισχυρότερα κέρδη μεταξύ των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας κατέγραψαν εχθές, Τρίτη, τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η συμφωνία με την τρόικα και η αισιοδοξία για επικείμενη έκδοση ελληνικού μακροχρόνιου τίτλου εκτίναξε τη ζήτηση.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς (σ.σ. κινείται αντίστροφα από την τιμή) υποχώρησε εχθές κατά 22 μονάδες βάσης έως το 6,82%. "Είναι μια ακόμη επίδειξη του κλίματος για τα ευρωπαϊκά ομόλογα αφού ακόμη και η Ελλάδα εξετάζει την έξοδό της στις αγορές", σημείωνε χαρακτηριστικά ο Jan von Gerich, αναλυτής της Nordea Bank.

Οι τιμές των ελληνικών τίτλων έχουν ενισχυθεί κατά 18% μέχρι στιγμής στο έτος, κάτι που τα καθιστά, τα ομόλογα με τις καλύτερες αποδόσεις μεταξύ των 15 χωρών της ευρωζώνης που παρακολουθεί ο δείκτης Bloomberg World Bond, με τους ισπανικούς τίτλους να έχουν ενισχυθεί κατά 5,3% και τους πορτογαλικούς κατά 10%.

H δε Nomura προβλέπει περαιτέρω άνοδο των τιμών και υποχώρηση των αποδόσεων. Ο οίκος εκτιμά ότι μια έκδοση 5ετούς τίτλου θα είχε τοκομερίδιο περί το 6%, που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την απόδοση του 10ετούς τίτλου. Ως εκ τούτου, προβλέπει νέα άνοδο στις τιμές του 10ετούς ομολόγου, με την απόδοση να υποχωρεί επιπλέον κατά 80 μονάδες βάσης, προς το 6%, από επίπεδα κοντά στο 6,8% που διαπραγματεύεται σήμερα.

Την ίδια στιγμή, η έκδοση ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς αντιμετωπίζεται από τις αγορές ως προάγγελος της έκδοσης του Δημοσίου. "Είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές για περισσότερα από πέντε χρόνια. Η αποκατάσταση της πρόσβασης σε τιμές που δεν είναι τοκογλυφικές είναι πολύ σημαντική καθώς είναι ένα σημάδι ότι η κρίση ξεπερνιέται και οι τράπεζες δεν χρειάζεται να βασίζονται στο δημόσιο" δήλωσε ο CEO της τράπεζας, Άνθιμος Θωμόπουλος. 

"Είναι μια δοκιμαστική συναλλαγή, δεν θέλαμε να σηκώσουμε πολλά κεφάλαια", δήλωσε ο κ. Θωμόπουλος. "Πολλοί θα ήθελαν να εκδίδαμε τίτλους ύψους 1 δισ. αλλά χρειαζόμαστε μια 'σφιχτή' έκδοση και μια καλή απόδοση στη δευτερογενή αγορά", σημείωσε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v