Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά χρηματιστές «προβλέπουν» για το ΧΑ

Απόψεις για την επόμενη μέρα στο ΧΑ καταθέτουν οι Πάνος Δάντης, Θεόδωρος Κρίντας, Σπύρος Παπαθανασίου, Λουκάς Παπαϊωάννου, Νίκος Σακαρέλης, Δημήτρης Τζάνας και Μάνος Χατζηδάκης. Τι έχει προεξοφληθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Τα ρίσκα και οι ευκαιρίες.

Επτά χρηματιστές «προβλέπουν» για το ΧΑ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες της αγοράς. Με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να κινείται σε υψηλά 34 μηνών και σε επίπεδα Μαΐου 2011, αναγνωρίζουν την κρατούσα ανοδική τάση, όμως από την άλλη δεν μπορούν να παραβλέψουν ότι οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους έχουν προεξοφλήσει τα περισσότερα από τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.

Η τεχνική εικόνα συνηγορεί για συνέχιση της αναρρίχησης του Δείκτη, σε μία αγορά που συνεχίζει να κινείται με λιγότερους από μία δεκάδα τίτλους, όμως όλοι οι επαγγελματίες του χώρου βάζουν πολλούς αστερίσκους όσον αφορά την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, την επανάληψη του πρωτογενούς πλεονάσματος, τη συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, το πιθανό πολιτικό ρίσκο και το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις διεθνείς αγορές βρίσκονται σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά και οι πιθανότητες ισχυρής διόρθωσης δείχνουν αυξημένες.

Δρ Πάνος Δάντης, CEO Alfa Alliance

 Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή τις τελευταίες μέρες και κινείται αντίθετα με τις εκτιμήσεις πολλών, προς νέα υψηλά τριετίας.

Η κατάσταση όμως είναι αρκετά περίπλοκη και αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές θετικές εξελίξεις και πολλές αρνητικές, που οι επενδυτές οφείλουν να λάβουν υπ΄ όψιν τους.

Στα θετικά η σχετική σταθεροποίηση της χώρας, η παραμονή στο ευρώ και τα δίδυμα πλεονάσματα (πρωτογενές και συναλλαγών) που δεν είχε δει ποτέ μεταπολεμικά η Ελλάδα.

Επιπλέον η πορεία των διεθνών αγορών και κυρίως των ΗΠΑ, όπου οι δείκτες είναι σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, βοηθάει το Χ.Α., όπως βέβαια και η απίστευτη ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς και ψάχνει ευκαιρίες για να τοποθετηθεί. Μια ρευστότητα που είναι αποτέλεσμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της FED και της BoJ, οι οποίες εξακολουθούν, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, να διοχετεύουν ρευστό στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Από την άλλη, τα αρνητικά γεγονότα είναι πλέον σαφώς περισσότερα σε αριθμό και τείνουν να γίνουν πολύ ισχυρότερα.

Στο εσωτερικό μέτωπο τα πλεονάσματα επετεύχθησαν με πρωτοφανές στράγγισμα της ρευστότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσω υπερφορολόγησής τους.

Επιπλέον η ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, όπου ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας είναι πολύ εύκολο να βρεθεί να χρωστάει την όποια προσωπική του περιουσία και να πάει φυλακή, είναι πολύ σοβαρό αντικίνητρο για επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση της ανεργίας. Όλα αυτά σημαίνουν πως οι επιτυχίες των πλεονασμάτων δεν είναι διατηρήσιμες και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα μετατραπεί σε διαρθρωτική.

Το δε πολιτικό σκηνικό θα μεταβληθεί όπως και η σταθερότητά του, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μετά τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, όποια και αν είναι τα αποτελέσματά τους.

Είναι λοιπόν άγνωστο πώς θα αντιδράσουν σε αυτά οι πολίτες της Ευρώπης, οι Βρυξέλλες, η γερμανική ηγεμονία και βέβαια οι αγορές διεθνώς.

Τέλος, οι αγορές στις ΗΠΑ ενέχουν τουλάχιστο σοβαρό κίνδυνο διόρθωσης μετά το περυσινό ράλι και την 5ετή άνοδο και βέβαια θα επηρεάσουν όλες τις αγορές και το Χ.Α.

Το τελευταίο έχει και το "όνιμο πρόβλημα των τραπεζών, οι οποίες θα χρειαστούν ακόμα 6 δισ., σύμφωνα με την ΕΚΤ και την ΤτΕ, για να καλυφθούν από τα αυξημένα NPLs.

Δυστυχώς η κρίση έχει δημιουργήσει και 60 περίπου δισ. δάνεια προς καθυστέρηση, 65 δισ. (που θα αυξάνονται συνέχεια) χρέη προς την εφορία και άγνωστο πόσα σε ασφαλιστικά ταμεία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με τη φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να έχει εξαντληθεί προ πολλού, τις τράπεζες να μην μπορούν να διοχετεύσουν την παραμικρή ρευστότητα στην αγορά και τα χρέη όλων προς το κράτος να αυξάνονται, διαθέσιμο εισόδημα προς επενδύσεις και κατανάλωση απλώς δεν υπάρχει.

Μπορεί η πορεία αρκετών εταιρειών του Χ.Α. να είναι έως και εξαιρετική από πλευράς κερδοφορίας, αν λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στην οικονομία, παρ' όλα αυτά ακόμα περισσότερες έχουν προβλήματα επιβίωσης.

Άλλωστε στο ταμπλό πρωταγωνιστούν σχεδόν μόνο εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και μάλιστα όχι όλες. Είναι ο ορισμός της επιλεκτικής ανόδου, αφού μερικές όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ κ.λπ. έχουν καταγράψει άνοδο 800% και 1.000% από τα χαμηλά του 2012.

Από τεχνική πλευρά, στο διάγραμμα βλέπουμε την κίνηση του Δείκτη από τα υψηλά του 1999. Έχει κάνει μια πτωτική κίνηση ABC, με το κύμα C από τα υψηλά του Νοεμβρίου 2007 να εκδηλώνεται σε 3 μεγάλα κύματα, και το ερώτημα πολλών αναλυτών είναι αν η κίνηση από τα χαμηλά του 2012 είναι το κύμα 4 του C ή ένα νέο προωθητικό κύμα και η έναρξη ενός νέου υπερκύκλου του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Διαγραμματικά η τάση έχει διασπαστεί. Όμως κυματικά, για να πούμε ότι η πτώση ολοκληρώθηκε, ο Γενικός Δείκτης πρέπει να υπερβεί τις 1.411,5 μονάδες.

Αν οι εξελίξεις είναι θετικές και υπάρξει και αναβάθμιση της οικονομίας από τους 3 οίκους αξιολόγησης αυτό θα συμβεί, όμως οι συνολικές εξελίξεις στην οικονομία και στην ευρωζώνη και τα τελευταία γεωπολιτικά γεγονότα προμηνύουν δύσκολη χρονιά.

 

Θεόδωρος Ν. Κρίντας, Διευθύνων Σύμβουλος, Attica Wealth Management

Οι κεφαλαιαγορές στη χώρα συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους. Στην αγορά των ομολόγων έχουμε δει σοβαρή ανάκαμψη και παραμένει έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ στο χρηματιστήριο οι αποτιμήσεις έχουν ενισχυθεί ουσιαστικά και έχουν καταγραφεί σημαντικά κέρδη.

Όλα αυτά έχουν γίνει σχετικά αθόρυβα και με την απουσία μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού. Οι αγορές σημειώνουν κάτι για το οποίο η κοινωνία είτε έχει διαφορετική άποψη, είτε δεν έχει καμία.

Είναι αλήθεια ότι η ανεργία, οι φορολογικές επιβαρύνσεις και η μείωση των εισοδημάτων μετατρέπουν τον χώρο των επενδύσεων σε χώρο φαντασίας, ενώ τον μεταφέρουν σε κάποια άλλη διάσταση για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έτσι οι κινήσεις στις αγορές και οι αποδόσεις δεν παρουσιάζουν το ενδιαφέρον που είχαν παλαιά.

Τα μηνύματα όμως βρίσκονται εδώ. Με πολύ απλά λόγια οι αγορές σημειώνουν ότι αυτοί που θέλουν να έχουν συμμετοχή στην επόμενη περίοδο των ελληνικών κεφαλαιαγορών είναι περισσότεροι από όσους θέλουν να απέχουν.

Συμπερασματικά, οι αγορές στη χώρα μας προεξοφλούν την έξοδο από την κρίση και διατηρούν τη δυναμική τους.

 

Σπύρος Παπαθανασίου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus Sec.

Kοινός τόπος είναι ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποκομίζει κέρδη άνω του 15% από την αρχή του έτους. Το κλίμα σε επίπεδο ψυχολογίας, τουλάχιστον, παραμένει θετικό και η αγορά διατηρεί την ανοδική τάση της.

Η ανάγνωση των γεγονότων από την αγορά παραμένει αισιόδοξη παρά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη διαρκή μείωση της εγχώριας αγοραστικής δύναμης, τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το ρευστό πολιτικό σκηνικό (εγχωρίως και ευρωεκλογές Μαΐου).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες στο προσεχές χρονικό διάστημα είναι οι εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης (Standard&Poor's: 21 Μαρτίου, Moody's: 4 Απριλίου, Fitch: 23 Μαΐου), η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας από τη Eurostat στις 23 Απριλίου και η τελική απόφαση για τη βιωσιμότητα του εληνικού χρέους τον Ιούνιο.

Με το βλέμμα στα ανωτέρω η αγορά αισιοδοξεί, σε συνάρτηση με την προσδοκία της επανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο επενδυτικών κεφαλαίων μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα. Εκτός της θετικής συμπεριφοράς των επενδυτών, οι εκθέσεις διεθνών οίκων δείχνουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά.

Τέλος, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ούτε η είδηση της αύξησης του ύψους των απαιτούμενων πρόσθετων κεφαλαίων για τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προβλημάτισε την επενδυτική κοινότητα. Αντίθετα, ερμηνεύεται ότι αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ θετική και υπό προϋποθέσεις, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου να ενισχύσουν τη συνολική ρευστότητα (από πλευράς ροών εξωτερικού) αντί να τη μειώσουν.

  

Λουκάς Παπαϊωάννου, Head of Corporate Fast Finance ΑΕΠΕΥ

"Δεν είναι αρκετά καλό να είσαι πάντα ταύρος" (Α. Κοστολάνι)

Η ελληνική αγορά το τελευταίο 6μηνο υπεραπέδωσε σε σχέση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, προεξοφλώντας πλήρως κάθε θετική είδηση του τελευταίου διαστήματος, κυρίως μακροοικονομική, όπως η ανακοίνωση επίτευξης μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και προσδοκίες για εύρεση έμμεσης λύσης στον γόρδιο δεσμό του χρέους, αγνοώντας την παρελκυστική συμπεριφορά των εταίρων. Η αγορά αγνοεί επίσης και όλα τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη όπως η εκρηκτική ανεργία, η υποχώρηση των εξαγωγών, η συνεχής συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης και η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Εξαργυρώνοντας το θετικό momentum, το Χ.Α. μπορεί να οδηγηθεί στους τεχνικούς στόχους των 1.385-1.500 μονάδων έως το τέλος του έτους.

Αντίστοιχες κινήσεις με σημαντικές διασπάσεις τεχνικών σημείων έχουν κάνει και μετοχές κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΓΕΚ, δίνοντας υψηλότερους τεχνικούς στόχους.

Στις τραπεζικές μετοχές, λόγων των νέων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης και των νέων ΑΜΚ, προτείνεται να αναμείνουμε τις τελικές αποφάσεις των Γ.Σ., για ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, αναφορικά με τους ακριβείς όρους.

Για δε ΕΤΕ και ΑΤΤ αναμένουμε να δούμε τα αναλυτικά σχέδια των διοικήσεών τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τυχόν επιτυχής κατάληξη των νέων ΑΜΚ των τραπεζών θα λειτουργήσει ελαφρυντικά στο δημόσιο χρέος με την αποπληρωμή των προνομιακών μετοχών (Αλογοσκούφη).

Παρά ταύτα, για τους τολμηρούς, και λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς στις 21/3 από τη Standard & Poor's και την πιθανή αύξηση της βαρύτητας των ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ και ΕΤΕ, προτείνονται βραχυχρόνιες τοποθετήσεις κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων αυξήσεων με ένα STOP LOSS κυρίως για ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ.

Συμπερασματικά, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι παρά την προεξοφλητική θετική ειδησεογραφία που δημιουργεί ξένες εισροές, οι βασικοί παράγοντες αστάθειας τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον συνεχίζουν αμείωτοι (εκλογική αναμέτρηση, καθυστερήσεις δόσεων, πολιτική αστάθεια, ουκρανική κρίση, τουρκική πολιτική κρίση).

Προτείνεται οι επενδυτές, χρησιμοποιώντας προκαθορισμένους τεχνικούς στόχους, ή τεχνικές κυλιόμενων Profit taken ή Profit loss να δημιουργήσουν ικανή ρευστότητα, ώστε να μπορούν να επανατοποθετούνται σε διορθωτικά βυθίσματα της αγοράς, τα οποία αναμένονται να κορυφωθούν όσο πλησιάζουμε στην εκλογική περίοδο.

 

Νίκος Σακαρέλης, Portfolio Analyst Wealth Financial Services

Η ελληνική αγορά βρέθηκε σε υψηλά τριετίας ωθούμενη από την έκθεση της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και από την αναδιάταξη χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές και μείωσαν την έκθεσή τους σε Ρωσία και Τουρκία προς όφελος της ελληνικής αγοράς.

Το Χ.Α. πλέον στα επίπεδα αυτά με δείκτη κεφαλαιοποίησης/ΑΕΠ κοντά στο 40% και με εκτιμώμενο P/E 2015 στο 14,75 (πηγή Bloomberg) δείχνει να έχει προεξοφλήσει αρκετά θετικά γεγονότα για την ελληνική οικονομία.

Παρ' όλα αυτά, πιθανές θετικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα που μπορούν να υποστηρίξουν υψηλότερες αποτιμήσεις, μπορούν να προκύψουν από τα εξής:

-Την επιτυχία των ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα πληρούν πλέον και τα αυστηρά κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ.

-Τη βελτίωση της εικόνας των αποτελεσμάτων και ιδιαίτερα των περιθωρίων κέρδους στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα τρίμηνα.

-Πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις.

-Προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, είτε μέσω funds στις αυξήσεις κεφαλαίου του τραπεζικού τομέα, είτε με χρηματοδότηση και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών επιχειρήσεων.

- Κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, οι οποίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκονται σε χαμηλό επταετίας (2007).

Παράγοντες αβεβαιότητας, ωστόσο, παραμένουν:

- Το γεωπολιτικό περιβάλλον και οι διεθνείς αγορές.

- Η υψηλή ανεργία και το πολιτικό ρίσκο εν όψει ευρωεκλογών.

- Η διάψευση των προσδοκιών για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, με αποτέλεσμα τα κέρδη των εταιρειών να απέχουν από τα εκτιμώμενα.

 

Δ. Τζάνας (Σύμβουλος Επενδύσεων TecGroup)

Η καταγραφή της υψηλότερης επίδοσης από το ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους 33 μήνες που συνιστά λόγο για ρευστοποιήσεις από κάποιους, δεν πρέπει να εκπλήσσει, αφού η συμπεριφορά των αγορών πάντα είναι πιθανό να επιφυλάσσει το απρόβλεπτο.

Παράλληλα, η αυξημένη ρηχότητα της ελληνικής αγοράς (επικέντρωση στην "παλέτα" των μετοχών του MSCI) συμβάλλει καθοριστικά στην ισχυρή μεταβλητότητα. Είναι ωστόσο και εξηγήσιμη, αφού βάσιμα προσδοκάται ότι το 2013 ήταν το τελευταίο έτος της ύφεσης και το 2014 θα δούμε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, ενώ η υποχώρηση των spreads των 10ετών ομολόγων διαμορφώνει την προσδοκία ότι η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει την ιρλανδική, θα βγει δηλαδή εκτός μνημονίου και θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.

Όμως, εύκολα μπορεί να επισημανθούν οι δύο κατηγορίες παραγόντων που μπορούν να ανατρέψουν το "ενάρετο σενάριο" για την ελληνική οικονομία, εκείνο δηλαδή που προκαλεί την προεξόφληση θετικών εξελίξεων στο χρηματιστήριο. Παράγοντες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας και παράγοντες που έρχονται από το εξωτερικό της περιβάλλον.

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τα της επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τη συμφωνία για το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, τον πολιτικό κίνδυνο από το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών (ακόμη και εντός του 2014) και την πιθανή ανατροπή του σεναρίου που προεξοφλεί θετικό πρόσημο για το ΑΕΠ μετά το 3ο τρίμηνο. Καταλυτικός είναι πάντα ο ρόλος των διαρθρωτικών αλλαγών με ναυαρχίδα τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων (θα προχωρήσουν;).

Στη δεύτερη κατηγορία, κατατάσσονται παράγοντες που αφορούν τη διεθνή οικονομία, τις δράσεις των Κεντρικών Τραπεζών (θα συνεχίσει την πολιτική απόσυρσης ρευστότητας η Fed, ιδιαίτερα αν ενταθεί η ταραχή στις αναδυόμενες οικονομίες, θα εφαρμόσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική η ΕΚΤ;) και τυχόν νέες αναταραχές ανάλογες της Ουκρανίας (ή όξυνση της ουκρανικής κρίσης) που τελικά θα καθορίσουν κατά πόσον θα υπάρξει ροή κεφαλαίων προς τη χώρα μας, που ωστόσο είναι η μοναδική αναδυόμενη με ισχυρό νόμισμα (το ευρώ).

Είναι επομένως μεγάλες οι αβεβαιότητες στο σύνολο των παραγόντων (εσωτερικού και εξωτερικού) που μπορεί να διαμορφώσουν τα του ελληνικού χρηματιστηρίου ώστε να καλείται να επιβιώσει εν μέσω συνθηκών κινούμενης άμμου!

Μόνη βεβαιότητα επομένως είναι η διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας, καθώς το δίπτυχο ρευστότητα και ψυχολογία θα μεταλλάσσεται καθορίζοντας την κατεύθυνση των δεικτών και των τιμών των μετοχών.

 

Μάνος Χατζηδάκης - Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης Beta Sec.

Η έξοδος από την εξωστρέφεια και η χάραξη πορείας με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται στον τραπεζικό κλάδο και τη θετική πορεία των μακροοικονομικών δεικτών, περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς.

Το Χ.Α. στην παρούσα φάση αποτιμά θετικά τη μείωση του συντελεστή κινδύνου της χώρας όπως τιμολογείται στα spreads των ομολόγων, δημιουργώντας κλίμα προσδοκιών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού δημοσιονομικού κενού ίσως και πριν από το Πάσχα.

Σε δεύτερο χρόνο οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών δεν φαίνεται να τρομάζουν τους εμπλεκόμενους καθώς η ζήτηση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό για ελληνικές μετοχές φαίνεται ικανή να απορροφήσει την προσφορά χωρίς να αλλάξει σημαντικά το σημείο ισορροπίας των τιμών.

Ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του αρκετά νέα ή ενδεχόμενα που μπορούν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον που προέρχεται από τις αποκρατικοποιήσεις, το ενδιαφέρον συμμετοχής των ξένων στις αυξήσεις των τραπεζών και πιθανότατα μια συνολικότερη αλλαγή οπτικής για την ελληνική οικονομία μέσα από αναβαθμίσεις ή ποιοτικές διατυπώσεις για τις προοπτικές της χώρας. Το πολιτικό ρίσκο παραμένει ο κυριότερος λόγος εγρήγορσης, αν και παρατηρείται στο εξωτερικό μια διάθεση υποβάθμισης του εν λόγω παράγοντα.

Επισημαίνουμε ότι η επόμενη ημέρα της ανάκαμψης χρήζει προσοχής καθώς το θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές χρήματος θα δώσει τη θέση της σε μια πιο επιλεκτική προσέγγιση των επενδυτών προς τις ελληνικές μετοχές. Η προσέγγιση θα αλλάξει, θα γίνει πιο στοχευόμενη, βάση τα θεμελιώδη, και δεδομένης της ανόδου που έχει προηγηθεί ενδεχομένως κάποιες μακρινές προσδοκίες να χρήζουν αναθεώρησης.

Δεδομένου του ότι αυτή η χρονική στιγμή δεν απέχει πολύ, θα πρέπει οι επενδυτές να κινηθούν με βάση τα μέσα ιστορικά δεδομένα διαπραγμάτευσης των θεμελιωδών των μετοχών, αποφεύγοντας ή μειώνοντας θέσεις σε εταιρείες με ζημιογόνα ή οριακά δεδομένα κερδοφορίας ή με προβληματικές προοπτικές.

Η άνοδος της ελληνικής αγοράς δεν θα ολοκληρωθεί με την έκδοση των πρώτων ελληνικών ομολόγων μετά τον Απρίλιο του 2010, ο προσανατολισμός ωστόσο των "σοφιστικέ" κεφαλαίων θα αλλάξει ριζικά κατεύθυνση αναζητώντας περισσότερο τους παίκτες της αγοράς που θα ενσωματώσουν γρηγορότερα το στοιχείο της ανάπτυξης στους ισολογισμούς τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v