Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Μειώνονται τα ρίσκα μετά τα stress tests

H συντηρητική προσέγγιση της ΤτΕ στα stress test των ελληνικών τραπεζών και oι κινήσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση, περιορίζουν το ρίσκο στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμά η JP Morgan.

JP Morgan: Μειώνονται τα ρίσκα μετά τα stress tests

Οι συντηρητικές προβλέψεις που χρησιμοποιήθηκαν στα stress tests των ελληνικών τραπεζών σε συνδυασμό με τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, μειώνουν τα ρίσκα για τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμά σε έκθεση της η JP Morgan.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου επισημαίνουν πως η Τράπεζα της Ελλάδας προσέθεσε ένα επιπλέον συντηρητικό στοιχείο στις ασκήσεις αντοχής, με την αξίωση οι προβλέψεις των τραπεζών στο τέλος του 2016 να καλύπτουν τουλάχιστον το 95% των απωλειών στη διάρκεια της ζωής τους (life long losses) με βάση τις εκτιμήσεις της Blackrock και τουλάχιστον το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Στο υπόδειγμα που χρησιμοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, οι απώλειες επί του χαρτοφυλακίου για την Εθνική ανέρχονται στο 19%, για την Alpha στο 28% και για την Πειραιώς στο 24%. Σε αυτό της BlackRoch ανέρχονται στο 18% για την Εθνική, στο 22% για την Alpha και στο 23% για την Πειραιώς. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες των Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική ανέρχονται σε €4,047 δισ., €1,451 δισ. και €2,658 δισ. αντίστοιχα.

Οι αναλυτές της JP Morgan επισημαίνουν ακόμα πως οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών διαφέρουν από αυτές της BlackRock και γιατί η πρώτη χρησιμοποίησε πιο συντηρητικά στοιχεία για τις προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών, με βάση τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν συγκροτήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v