Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O ΣΜΕΧΑ «σηκώνει» το θέμα του φόρου υπεραξίας

Συνάντηση με την τρόικα θα επιδιώξει η διοίκηση του ΣΜΕΧΑ, για μια σειρά ζητημάτων όπως ο φόρος υπεραξίας, η μη ύπαρξη αφορολόγητου ορίου και τα φορολογικά βιβλία για όσους τοποθετούνται στα ομόλογα. Συμπαράσταση από ΣΕΔΥΚΑ.

O ΣΜΕΧΑ «σηκώνει» το θέμα του φόρου υπεραξίας

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ είναι διατεθειμένο να «σηκώσει το φορολογικό ζήτημα» και ειδικότερα να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του για την ψηφισθείσα επιβολή του φόρου υπεραξίας, αλλά για άλλες διατάξεις όπως για παράδειγμα τα απαιτούμενα φορολογικά βιβλία για όσους τοποθετούνται σε ομόλογα μη εισηγμένων εταιρειών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των χρηματιστών κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, σε χαιρετισμό που έκανε στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, ανέφερε πως θα επιδιώξει να συναντήσει τους υπεύθυνους της τρόικας και σε πρώτη φάση να τους παραθέσει υπάρχουσα έκθεση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία μια επιβολή τέλους επί των πωλήσεων 0,3% σε συνδυασμό με μια μικρή επιβάρυνση για της συναλλαγές εντός της ίδιας ημέρας (intraday) είναι σε θέση να αποφέρουν υψηλότερα φορολογικά έσοδα στο κράτος σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση, χωρίς να καταστρέψουν την αγορά.

Επιπλέον, ο κ. Μωραϊτάκης θα θέσει μια σειρά άλλων ζητημάτων που καθιστούν το σημερινό θεσμικό πλαίσιο ανεπίτρεπτο, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχει ταυτόχρονα και φόρος υπεραξίας και τέλος επί των πωλήσεων, ή επίσης το ότι δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο στο φόρο υπεραξίας όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, ή τέλος το γεγονός ότι με φόρο υπεραξίας δεν θα επιβαρυνθεί το σύνολο των επενδυτών, αλλά μόνο οι Έλληνες μικροεπενδυτές που διαχειρίζονται μόνοι τους το χαρτοφυλάκιό τους (απαλλάσσονται όλοι οι ξένοι, τα αμοιβαία κεφάλαια, οι εταιρείες επενδύσεων και στην πράξη μπορούν να φοροαποφύγουν όλοι οι μεγάλοι Έλληνες επενδυτές).

Τη συμπαράστασή του στις θέσεις του κ. Μωραϊτάκη εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΣΕΔΥΚΑ κ. Γιάννης Πολυχρονίου, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα σημαντικά προβλήματα όπως οι αποχωρήσεις ελληνικών εισηγμένων από το ΧΑ. Ο κ. Πολυχρονίου πιστεύει πως το Υπουργείο Οικονομικών με τους παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να ξανασυζητήσουν από την αρχή το θέμα του φόρου υπεραξίας, σημειώνοντας πως αν πρέπει να εφαρμοστεί, θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε μετόχους που κατέχουν πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας.

Ως ένα μέσο κλιμάκωσης των αντιδράσεων, ο ΣΕΔΥΚΑ προτίθεται -σε συνεργασία με ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης- να καταγράψει τις απόψεις των επενδυτών για το κατά πόσο ο φόρος υπεραξίας έχει επηρεάσει τη στάση τους στο ΧΑ από την αρχή του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v