Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει το επιτόκιό της στο 12%

Νέα πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Συνεχίζεται η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια στο 12% έβαλε φρένο στις αναταράξεις των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες έχουν πλήξη την πιο αδύναμη χώρα της ευρωζώνης.

Αγνοώντας την αντίθεση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκιά της κατά πολύ περισσότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η λίρα.

Η Τουρκία είναι ένα από τα επίκεντρα του πρόσφατου ξεπουλήματος στις αναδυόμενες αγορές. Τα νομίσματα της Αργεντινής και της Ρωσίας επίσης υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά την περασμένη εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, αλλά και για τις επιπτώσεις της σταδιακής μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Οι αναταράξεις «πέρασαν» στην Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό στην Πορτογαλία.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν απότομη άνοδο τις τελευταίες ημέρες, μικτή ήταν η εικόνα στις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων, ενώ σταθεροποιητική ήταν η εικόνα στις αποδόσεις των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Nordea, Jan von Gerigh, «η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στις αναδυόμενες αγορές».

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης στο 8,53%, ενώ 4 μ.β. χαμηλότερα κινείται η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου στο 5,10%. Μάλιστα, τα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα εμφανίζουν την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σήμερα.

Χωρίς αξιόλογη μεταβολή οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας –όπου οι επενδυτές δεν βλέπουν πλέον τα ίδια ρίσκα όπως το 2011 και 2012- ενώ 1 μ.β. υψηλότερα διαμορφώνονταν η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund στο 1,69%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v