Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Eurobank Sec. για ελληνικές τράπεζες

Αρνητικά εκτιμά τα κέρδη α΄ εξαμήνου της Εθνικής, της Εμπορικής και της Alpha Bank, η EFG Eurobank Securities, σε έκθεσή της (24/7). Σε σχέση με πέρσι, τα κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας της Εθνικής εκτιμώνται στο –56% (στα 203,2 εκατ. ευρώ), αυτά της Alpha στο –54% (86,291 εκατ. ευρώ), ενώ της Εμπορικής στο –59% (στα 59,7 εκατ. ευρώ).

Εκθεση της Eurobank Sec. για ελληνικές τράπεζες
Αρνητικές εκτιμήσεις για τα κέρδη α΄ εξαμήνου της Εθνικής, της Εμπορικής και της Alpha περιέχει έκθεση της EFG Eurobank Securities, με ημερομηνία 24 Ιουλίου. Για το α΄ εξάμηνο του 2002 τα συνολικά κέρδη των τριών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν πτωτικά κατά 55,7%, έναντι του περσινού χρονικού διαστήματος, λόγω κυρίως περιορισμένων κερδών από συναλλαγές.

Όπως τονίζει η έκθεση, η πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών ήταν επιεικής στις προβλέψεις, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η κερδοφορία τους τα τελευταία δύο ”δύσκολα” χρόνια, πρακτική η οποία δεν λειτουργεί ενισχυτικά στον ισολογισμό τους.

Οι ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η Eurobank χρηματιστηριακή, διαπραγματεύονται τώρα 16,9 φορές τα εκτιμώμενα για το 2002 κέρδη ανά μετοχή, με το εκτιμώμενο για το 2002 ROE στο 10%, στοιχεία που δημιουργούν ”δύσκολα δικαιολογήσιμο” premium της τάξης του 37% έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Αναλυτικότερα, η χρηματιστηριακή υπολογίζει τα ενοποιημένα κέρδη α΄ εξαμήνου των Εθνική, Εμπορική και Alpha στο –55,7% (στα 364 εκατ. ευρώ από 824,7 εκατ. ευρώ), λόγω κυρίως των χαμηλότερων κερδών από συναλλαγές, αλλά και της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη των εσόδων από τόκους.

Για την Εθνική, η έκθεση εκτιμά ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου θα εμφανίσουν πτώση των προ φόρων κερδών κατά 49% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ, για το α΄ εξάμηνο, η υποχώρηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, θα είναι της τάξης του 56%. Τα κέρδη προ φόρων θα διαμορφωθούν στα 203,277 εκατ. ευρώ (από 462,3 εκατ. ευρώ).

Για την Alpha, αναμένεται ποσοστιαία πτώση κερδών προ φόρων α΄ εξαμήνου, μετά από τα δικαιώματα της μειοψηφίας, κατά 54%, σε σχέση με πέρσι, στα 86,291 εκατ. ευρώ (από 188,401 εκατ. ευρώ).

Για την Εμπορική, η έκθεση εκτιμά ότι στο α΄ εξάμηνο, θα καταγράψει κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας στο –59%, σε σχέση με πέρσι, στα 59,7 εκατ. ευρώ, από 145,2 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών πιθανά θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, αναφέρει η έκθεση της EFG Eurobank, ενώ επισημαίνει ότι υιοθετεί συντηρητική στάση έναντι της κερδοφορίας τους, καθώς οι περισσότερες από αυτές απέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν την γρήγορη ανάπτυξη στο retail. Τα περιθώρια παραμένουν υπό πίεση, ενώ το κόστος παραμένει ανελαστικό, τονίζει η έκθεση.

Σε άλλο της σημείο, η έκθεση επισημαίνει τη γρήγορη ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης στον τομέα, ενώ εκφράζει ”ανησυχία” για την ικανότητα εταιρικών πιστωτών να εξυπηρετήσουν ληφθέντα δάνεια, με την Alpha Bank να φέρεται ως η περισσότερο ευάλωτη.

Αναφορικά με τα λογιστικά πρότυπα, αναφέρεται ότι, μέχρι τώρα, μόνο η Eurobank και η Bank of Cyprus δημοσίευσαν αποτελέσματα με βάση τα IAS, ενώ τονίζεται πως είναι δυνατόν η εισαγωγή των IAS να δημιουργήσει ”δυσάρεστες εκπλήξεις”.

Τα σενάρια για συνεργασίες στον κλάδο μπορεί να αποδειχτούν ”καύσιμο” για την αγορά, καθώς οι αξίες έχουν πέσεις σημαντικά. Την Alpha επιλέγει ως ”αγαπημένο πρωταγωνιστή” των σεναρίων η Eurobank, αναφέροντας ότι οι εικασίες που τη συνδέουν με την Εθνική ή με την EFG Eurobank, βρίσκουν το δρόμο προς την επιφάνεια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v