Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 8,7% ενισχύεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Το sell-off στις αναδυόμενες αγορές έπληξε περισσότερο τα ομόλογα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, χώρες που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες της ευρωζώνης στις διεθνείς αναταράξεις.

Στο 8,7% ενισχύεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς
Στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των πορτογαλικών τίτλων, καθώς οι δύο χώρες θεωρούνται οι πιο ευάλωτες της ευρωζώνης στο ενδεχόμενο «υπερχείλισης» των αναταράξεων από τις αναδυόμενες αγορές.

Οι σφιχτότερες πιστωτικές συνθήκες στην Κίνα και οι εκτιμήσεις για περαιτέρω περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed οδήγησαν σε ευρύ ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές, με τα νομίσματα της Τουρκίας, της Αργεντινής και της Ρωσίας να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά.

Το sell-off έπληξε περισσότερο τα ομόλογα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ενώ στις αγορές μετοχών το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί το χρηματιστήριο της Ισπανίας, λόγω της έκθεσης στη Λατινική Αμερική.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ενισχύεται στο 8,70%, στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, η απόδοση του 15ετούς είναι στο 8,99%, του 20ετούς στο 8,90% και του 30ετούς στο 8,48%, ενώ η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου διαμορφώνεται στο 5,12%, του 5ετούς στο 3,83% και του 2ετούς στο 2%.

Λίγο ψηλότερα διαμορφώνονται και οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών τίτλων. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινείται στο 3,92%, του 5ετούς στο 2,51% και του 2ετούς στο 1,08%, ενώ το yield του ισπανικού τίτλου διαμορφώνεται στο 3,80%, του 5ετούς στο 2,35% και του 2ετούς στο 1,38%.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, η περιορισμένη επίπτωση που έχουν οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές στα ισπανικά ομόλογα οφείλεται στο ότι τα δυο τρίτα του χρέους της χώρας βρίσκεται στα χέρια εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να πουλήσουν όταν οι διεθνείς επενδυτές απομακρύνουν κεφάλαια από αγορές ισχυρών αποδόσεων. Αντιθέτως, περίπου το ήμισυ των πορτογαλικών ομολόγων ανήκει σε εγχώριους επενδυτές, ενώ στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κατοχή ξένων hedge funds. Έτσι, οι δύο αυτές χώρες θεωρούνται πιο ευάλωτες στις μεταβολές του διεθνούς επενδυτικού κλίματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v