Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Πειραιώς-Κύπρου στο ευρωπαϊκό top 10

Στο top 10 των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών της συγκαταλέγει τις τράπεζες Πειραιώς και Κύπρου η UBS, όπως αναφέρει σε έκθεσή της για τον κλάδο, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα, μαζί με Γερμανία και Σουηδία είναι οι πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις για το 2007, από πλευράς εξαγορών.

UBS: Πειραιώς-Κύπρου στο ευρωπαϊκό top 10
Στο top 10 των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών της συγκαταλέγει τις τράπεζες Πειραιώς και Κύπρου η UBS, όπως αναφέρει σε έκθεσή της για τον κλάδο, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία είναι οι χώρες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς εξαγορών για το 2007.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος θεωρεί ως τους πιο ενδιαφέροντες πιθανούς εμπλεκόμενους σε εξαγορές, τις Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.

Οι τραπεζικές αγορές Ελλάδας και Κύπρου προσεγγίζουν στρατηγικά ”σταυροδρόμια”, επισημαίνει ο οίκος.

Πρώτον, υπάρχουν ενδείξεις τιμολογιακών πιέσεων: νέοι ”παίκτες”, εξαγορές από διεθνείς τράπεζες και τα περιθώρια κερδοφορίας από τον ενυπόθηκο δανεισμό δείχνουν ότι η κερδοφορία των τραπεζών ενδέχεται να δεχτεί πιέσεις σε μεσοπρόθεσμη βάση. Καθώς τα περιθώρια υποχωρούν, η αναζήτηση βελτίωσης της αποδοτικότητας και η αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας θα γίνουν πιο αναγκαίες. Όλα αυτά δείχνουν ότι μια συγχώνευση θα αποτελεί πιο ελκυστική στρατηγική επιλογή για κάποιες από τις τράπεζες.

Δεύτερον, επισημαίνει η UBS, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον αμιγώς ”Ελληνικά παιχνίδια” αλλά μετοχές αναδυόμενων αγορών, όπως έχουν διαμορφωθεί μέσω των στρατηγικών εξαγορών και επέκτασής τους. Αυτό τις καθιστά ελκυστικούς στόχους εξαγοράς από ”παίκτες” εκτός της αγοράς.

Τρίτον, υπάρχουν πιθανότατα πάρα πολλοί εμπλεκόμενοι σε μια μικρή αγορά και έχουν μικτές κεφαλαιοποιήσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στις διεθνείς αγορές.

Η UBS εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για δραστηριότητα εξαγορών στις τράπεζες με κεφαλαιοποίηση περί τα 6 δισ. ευρώ. Οι ”παίκτες” με κεφαλαιοποίηση άνω των 10 δισ. ευρώ είναι πιθανότερο να αναζητήσουν διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες.

Οι βασικές συστάσεις της UBS από την ελληνική αγορά είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η EFG Eurobank.

Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο ισολογισμό.

Η Λαϊκή Τράπεζα προσφέρει τα οφέλη μιας νέας επιχειρηματικής οντότητας με ”επιθετική” διοίκηση και συμπληρωματική γεωγραφική και προϊοντική έκθεση.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ανάπτυξη στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η EFG Eurobank, έχοντας ήδη το 70% του δικτύου διανομής της εκτός Ελλάδας, είναι κοντά στη ”μεταμόρφωσή” της σε έναν πραγματικά περιφερειακό ”παίκτη”.

Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν θετικά σε μεσοπρόθεσμη βάση, επισημαίνει ο οίκος, με τα καθαρά κέρδη τους να αναπτύσσονται πλέον του 20% ετησίως.

Η UBS εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα, με ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει το 3,7% κατά την περίοδο 2007-8.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v