Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Τι προβλέπει για το Q4 των ΕΛΠΕ και Motor Oil

Ο διεθνής οίκος διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στόχο των 7,75 για τα ΕΛΠΕ και των 9,00 ευρώ για την Motor Oil, με σύσταση "neutral" και "buy" αντίστοιχα.

UBS: Τι προβλέπει για το Q4 των ΕΛΠΕ και Motor Oil
Το δ' τρίμηνο του 2013 θα είναι το χειρότερο που έχουν εμφανίσει εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης, σύμφωνα με έκθεση της UBS (15/1). Ο διεθνής οίκος παραθέτει στην έκθεσή του τις προβλέψεις του για τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες του κλάδου –μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil- εκτιμώντας πως τα EBITDA του κλάδου θα εμφανίσουν σε ετήσια βάση πτώση 31% και θα διαμορφωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο από το δ' τρίμηνο του 2009. Παράλληλα, η UBS εκτιμά πως το 2014 θα είναι ακόμα μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο.

Ελληνικά Πετρέλαια

Η UBS προβλέπει πως τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν καθαρές ζημιές ύψους 17 εκατ. ευρώ για το δ' τρίμηνο του 2013, έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο και κερδών 23 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ τα EBITDA εκτιμάται πως θα είναι μειωμένα κατά 28% σε ετήσια βάση και κατά 24% σε τριμηναία βάση, στα 56 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος αναμένει να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με το πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ για την βελτίωση των EBITDA, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η κατάσταση στην ελληνική αγορά πετρελαίου, η οποία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Δεν αναμένει να υπάρξει κάποια σημαντική ενημέρωση αναφορικά με την πώληση περιουσιακών στοιχείων των ΕΛΠΕ. Όπως αναφέρει, το συμβόλαιο για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην Socar υπεγράφη τον Δεκέμβριο, ενώ η ολοκλήρωση του deal αναμένεται γύρω στα μέσα του 2014. Παράλληλα, δηλώσεις του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι η πώληση της ΔΕΠΑ αναβάλλεται μέχρι το 2015.

Τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ θα ανακοινωθούν στις 27 Φεβρουαρίου.

Η τιμή-στόχος που δίνει η UBS για τα ΕΛΠΕ είναι τα 7,75 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση "neutral".

Motor Oil

Για την Motor Oil, η UBS προβλέπει ότι θα ανακοινώσει τις πρώτες τριμηναίες ζημιές από το δ' τρίμηνο του 2009, αναμένοντας συγκεκριμένα ζημιές (σε προσαρμοσμένη βάση) ύψους 1 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2013, έναντι κερδών 4 εκατ. το δ' τρίμηνο του 2012 και 31 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2013, ενώ τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 39 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 20% σε ετήσια και κατά 52% σε τριμηνιαία βάση.

Ο οίκος αναφέρει πως τα αποτελέσματα του γ' τρίμηνου έδειξαν πως οι δραστηριότητες διύλισης μπήκαν και πάλι σε τροχιά, μετά τις εργασίες συντήρησης του α' εξαμήνου του 2013, ωστόσο εκτιμά πως το EBITDA διύλισης θα μειωθεί λόγω του πολύ δύσκολου περιβάλλοντος διύλισης στην Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμά πως η Motor Oil θα εμφανίσει βελτιστοποίηση των αποδόσεων των προϊόντων της, όμως αυτό δεν αναμένεται να είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τα ισχνά περιθώρια. Το marketing αναμένεται πως θα εμφανίσει μια συνηθισμένη εποχική πτώση, όμως οι καλές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να δώσουν στήριξη.

Τα αποτελέσματα της Motor Oil αναμένονται στα μέσα Μαρτίου.

Η UBS δίνει τιμή-στόχο 9,00 ευρώ με σύσταση "buy".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v