Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Γιατί ψηφίζει το ΧΑ παρά το ράλι

Ελκυστικές οι αποτιμήσεις σε σχέση με τις περιορισμένες επιλογές στην αγορά των αναπτυσσόμενων, εκτιμά η HSBC. Βλέπει σττήριξη από την βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων. Δείχνει προτίμηση για τράπεζες.

HSBC: Γιατί ψηφίζει το ΧΑ παρά το ράλι

Το ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ισχυρό, αλλά λόγω της έλλειψης ευκαιριών σε άλλες αγορές της Ευρώπης η HSBC διατηρεί το "overweight" για τις ελληνικές μετοχές.

Σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα, οι βασικοί καταλύτες για τo "οverweight" είναι ο εγχώριος οικονομικός κύκλος, η συμμόρφωση με την πολιτική της ευρωζώνης, η απόδοση των μετοχών και σε μικρότερο βαθμό οι αποτιμήσεις.

Όσον αφορά τον οικονομικό κύκλο, η HSBC επισημαίνει πως η ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται, με τον PMI του Δεκεμβρίου να διαμορφώνεται στο 49,6. Το ΑΕΠ υποχώρησε το Q3 κατά 3%, έναντι πτώσης 3,7% το Q2 και 5,5% το Q1. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014, με σημαντική επιτάχυνση τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, σημειώνει πως τα δίδυμα ελλείμματα έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή αντιστροφή. 

Συνολικά η εγχώρια μακροοικονομική θέση είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές μετοχές, υπογραμμίζει η τράπεζα στην έκθεση της. 

Η ΗSBC εκτιμά πως με βάση τους πολλαπλασιαστές κέρδους οι ελληνικές μετοχές δεν είναι φθηνές. Η αποτίμηση των μετοχών είναι σχετικά υψηλή και με βάση τον πολλαπλασιαστή της λογιστικής αξίας, ο οποίος υπολογίζεται στο 1,6 για το 2014 έναντι 1,3 για τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες. Ωστόσο, αν η Ελλάδα συγκριθεί με τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, ο κλάδος των τραπεζών είναι φθηνότερος σε σχέση με την Πολωνία και την Τσεχία.

Αυτός είναι ο λόγος που οι τράπεζες είναι ο πιο ελκυστικός κλάδος στην περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει η HSBC.

Καταλύτης για τις τραπεζικές μετοχές θα αποδειχθεί η βελτίωση του πιστωτικού προφίλ, με την έκθεση της BlackRock να αναμένεται να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

H HSBC υποστηρίζει ακόμα πως μολονότι καταγράφηκαν σημαντικές εισροές από hegde funds, οι ροές ρευστότητας θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v