Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωργάνας: Χρονιά των εταιρικών ομολόγων το 2014

Την πεποίθηση ότι το 2014 θα είναι έτος εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη παρεμβάσεων για μείωση του κόστους των επιχειρήσεων.

Γεωργάνας: Χρονιά των εταιρικών ομολόγων το 2014
Στο ρυθμό του φόρου υπεραξίας και της πικρής γεύσης που άφησε στην αγορά κινήθηκε η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς.

Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας κυριάρχησαν τόσο στους χαιρετισμούς των ομιλητών όσο και στο περιθώριο της εκδήλωσης στην οποία παρευρέθηκαν αρκετά στελέχη από το χώρο των τραπεζών, των χρηματιστηριακών εταιριών και του asset management.

«Πετύχαμε πολλά, αλλά όχι όσα θέλαμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος αναφερόμενος στο φόρο υπεραξίας. Ο κ. Μποτόπουλος χαρακτήρισε θετική τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των φορέων της αγοράς για την κατάρτιση και την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων ως προς την υιοθέτηση και την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, σημειώνοντας πάντως πως είναι αρνητικό το γεγονός ότι μέρος των παραπάνω προτάσεων δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπύρος Κυρίτσης από την πλευρά του δήλωσε ότι η αγορά θα ήταν περισσότερο αισιόδοξη για το 2014 αν είχαν εισακουστεί οι απόψεις των φορέων για το φόρο υπεραξίας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΔΙΚΑ κ. Πολυχρονίου ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος θα καλέσει την κυβέρνηση να βελτιώσει το Νόμο και σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στη νομική οδό.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης παρείχε μια πρόγευση για το πώς θα υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας για όσους απέκτησαν μετοχές πριν από το 1999, καθώς και για όσους τις απέκτησαν μέσω δημόσιων εγγραφών.

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Ιάκωβος Γεωργάνας χαρακτήρισε κρίσιμο το 2014, καθώς κατά τη διάρκειά του η χώρα καλείται αφενός να δρέψει τους καρπούς της μέχρι σήμερα δημοσιονομικής προσαρμογής, αφετέρου να μην οπισθοδρομήσει λόγω της μεταρρυθμιστικής κόπωσης. Ο κ. Γεωργάνας, κάνοντας την ανασκόπηση του 2013, αναφέρθηκε στους παράγοντες που συνηγορούν στην αισιοδοξία για μια καλύτερη φετινή χρονιά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις και εξελίξεις που να μειώνουν το κόστος των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το κόστος ενέργειας θα πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκά δεδομένα, χαρακτηρίζοντας ώριμο το θέμα, ενώ τόνισε η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψουν τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης των spreads και επομένως του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Προανήγγειλε δε ότι το 2014 θα είναι έτος εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν αποτελεσματικά το δανεισμό τους και να ενισχυθούν με κεφάλαιο κίνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έθεσε ως προτεραιότητες για το 2014 την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων Οδηγιών για θέματα κεφαλαιαγοράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (κανονισμός χειραγώγησης, κανονισμός για αποθετήρια, MiFiD), καθώς και τον χειρισμό τούδε και στο εξής των απαιτούμενων κινήσεων για την ιδιωτικοποίηση-ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (πώληση Eurobank, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για ΑΜΚ και warrants τραπεζών κ.ά.).

 

***Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του Ι. Γεωργάνα, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v