Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Exotix: Βαρίδι για ΧΑ ο φόρος υπεραξίας

Η διάθεση μείωσης του ρίσκου από τους επενδυτές αποτυπώνεται στη μείωση του μεριδίου της Templeton στην Jumbo, τονίζει η Exotix.

Exotix: Βαρίδι για ΧΑ ο φόρος υπεραξίας

Στην επικείμενη θέσπιση του φόρου υπεραξίας αλλά και στην ενίσχυση του πολιτικού ρίσκου λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αποδίδει η Exotix τη βραχυπρόθεσμη αδυναμία της ελληνικής αγοράς. 

Ως προς τον φόρο υπεραξίας, τονίζει ότι οι αβεβαιότητες γύρω από το ζήτημα έχουν οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις μετοχών, ιδίως από μικρομετόχους.

Επίσης, παράγοντες που έχουν επηρεάσει την ελληνική αγορά είναι η εποχική επιβράδυνση αλλά και η αυξημένη επιφυλακτικότητα ως προς το εάν το πολιτικό ρίσκο θα εκτροχιάσει την Ελλάδα μετά τα πρόσφατα επιτεύγματα στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Η διάθεση μείωσης του ρίσκου από τους επενδυτές αποτυπώνεται στη μείωση του μεριδίου της Templeton στην Jumbo, τονίζει ο οίκος. 

Παράλληλα όμως, σημειώνει ότι διαβλέπει δύο ευκαιρίες. 

Η πρώτη αφορά τη ΔΕΗ, που αναμένεται να επωφεληθεί από την απελευθέρωση των τιμολογίων και την επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη. Επιπλέον, η δραστηριότητα στη χονδρεμπορική αγορά αναμένεται να καταστεί κερδοφόρα από το 2015, ακόμη και χωρίς αυξήσεις τιμολογίων.

Επίσης, η Exotix εκτιμά ότι υπάρχουν ευκαιρίες στον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας και ειδικότερα στις μεταφορές χύδην φορτίων καθώς αναμένεται ανάκαμψη του κλάδου το 2014. Προτείνει δε τοποθετήσεις στις ελληνικές εισηγμένες στο NYSE Diana Shipping και Navios Maritime

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v