Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο λόγοι που πίεσαν τα κέρδη της ΔΕΗ

Σε δύο αιτίες αποδίδονται κατά κύριο λόγο τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της ΔΕΗ αλλά και η συνεχόμενη υποχώρησή τους, σχολιάζουν οι χρηματιστηριακές στα πρωινά reports με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου.

Δύο λόγοι που πίεσαν τα κέρδη της ΔΕΗ
Σε δύο αιτίες αποδίδονται κατά κύριο λόγο τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα 9μηνου της ΔΕΗ αλλά και η συνεχόμενη υποχώρησή τους, σχολιάζουν οι χρηματιστηριακές στα πρωινά reports με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα τονίζουν την ισχυρή αύξηση του κόστους αγοράς ενέργειας, την οποία αποδίδουν στην αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος καθώς η ΔΕΗ λειτουργεί μονάδες με χαμηλό κόστος απόδοσης, ενώ ως δεύτερη αιτία ξεχωρίζουν την αύξηση του κόστους των καυσίμων.

Η Eurobank Sec. επισημαίνει πως όσο τα τιμολόγια της Επιχείρησης δεν συνδέονται με τα κόστη παραγωγής αλλά παραμένουν συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό η εταιρία θα είναι ”έρμαιο” των διακυμάνσεων των τιμών των καυσίμων.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ιδιωτικοί παραγωγοί ενέργειας αυξάνουν το μερίδιό τους στο σύστημα ενέργειας ενισχύοντας τις δαπάνες της ΔΕΗ για την αγορά ενέργειας από το σύστημα.

Aνάλογα σχόλια παραθέτει και η Proton όπου τονίζει τον υπερδιπλασιασμό που σημείωσαν τα κόστη της αγοράς ενέργειας.

Η Marfin Analysis αναφέρει ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από τη μεγάλη αύξηση του κόστους των καυσίμων, ενώ ανάλογα σχόλια πραγματοποιεί και η Eurocorp που επισημαίνει παράλληλα την πτώση των τιμών του ”μαύρου χρυσού”.

Από την πλευρά της η Εθνική ΑΧΕ αναφέρεται τόσο στα υψηλά κόστη ενέργειας όσο και στις δαπάνες για τα καύσιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v